Crucea, semnul jertfei lui Hristos

Crucea este semnul jertfei lui Hristos. „Atunci când o porţi la gât sau îngenunchezi în faţa ei, te gândeşti la răstignirea lui Hristos şi aşa reuşeşti să-ţi porţi durerile, neputinţele, să treci mai uşor peste un necaz”. La fel, metaniile nu sunt nici podoabe, brățări pe care să le purtăm în scop estetic, ci ajutor în rugăciune. Părintele ne-a explicat că aceste obiecte de cult au apărut în vechime, la începuturile vieții monahale, când pustnicii din deșertul Saharei se rugau cu ajutorul lor. Pe atunci erau confecționate din boabe de fasole sau bile din lemn găurite și înşirate pe o aţă. La fiecare bob depănat, călugărul spunea o rugăciune foarte scurtă, de obicei un verset din Psalmi, „rostit cu maximă putere şi adunare sufletească”. Ei numeau aceasta „rugăciunea-suliță”, spusă la vreme de ispitire, când nu ai timp să faci rugăciuni lungi. În secolul al X-lea, a apărut mișcarea spirituală numită isihasm, care a readus în atenția monahilor metanierul, pentru că recomanda rostirea unei rugăciuni scurte: „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul / păcătoasa”, însoțită de depănarea unui bob de metanie. Unii părinți mai sfătuiau ca un bob să fie o inspirație și o expirație. Totodată, să urmărim cu gândul aerul când intră în plămâni și, pe această cale, să ducem și cuvintele rugăciunii.

Rechizitoriul asasinatului cu bombă de la Arad, validat de Curtea de Apel Timișoara. Cum încearcă fiica victimei să „arunce în aer” acuzațiile procurorului
Recomandări
Rechizitoriul asasinatului cu bombă de la Arad, validat de Curtea de Apel Timișoara. Cum încearcă fiica victimei să „arunce în aer” acuzațiile procurorului

Chilia de acasă

În mănăstiri, la slujba de călugărire există un moment special atunci când i se înmânează monahului metanierul cu 300 de boabe, pe care se va ruga de acum și care face parte din veșmântul său călugăresc. Creștinii mireni pot purta metaniere cu 33 de boabe la mână, reprezentând anii pe care i-a petrecut pe Pământ Mântuitorul. Părintele Visarion îi îndeamnă să facă rugăciunea și acasă: „Camera în care locuiești poate deveni o chiliuță”, dar nu numai atât, metanierul mic poate fi ținut la mână și poți „să rosteşti această rugăciune oriunde şi pe stradă, în tramvai, la serviciu. Nu este un ritual magic, dar depănarea boabelor te ajută să-ţi ţii atenţia încordată la rugăciune și să nu-ţi risipeşti mintea”, ne spune părintele, care își amintește că, la începutul drumului său către credință, descoperise cartea „Pelerinul rus”, în care se descrie, pe larg, această metodă de rugăciune. L-a întrebat pe Părintele Sofian Boghiu, care i-a fost îndrumător, dacă trebuie să facă mai bine de 3.000 de rugăciuni, așa cum era specificat în această lucrare. „Părintele Sofian s-a uitat la mine şi a zâmbit, dându-și seama de neştiinţa mea şi de copilăria de care dădeam dovadă. Atunci, mi-a dat un sfat extrem de eficient şi a spus aşa: «Dragă, nu de 3.000 şi ceva de ori pe zi, dar de câte ori ai spune-o, de fiecare dată să o spui cu atenţie». Atunci am înţeles că rugăciunea aceasta foarte folositoare şi de toată vremea trebuie spusă în primul rând cu luare aminte, nicidecum formal, şi Dumnezeu te ajută, te ocroteşte şi e cu tine”.

Un fost preot se spovedește în cartea sa: „Am plecat la ÎPS Teodosie, l-am miruit bine că strânsesem ceva cașcaval, a doua zi m-a și hirotonit preot”
Recomandări
Un fost preot se spovedește în cartea sa: „Am plecat la ÎPS Teodosie, l-am miruit bine că strânsesem ceva cașcaval, a doua zi m-a și hirotonit preot”

Omul care te ajută să ajungi la credință

Părintele Visarion observă că nu poți ajunge la credință citind cărți, ci cel mai eficient mod este să întâlnești „un om care să-ţi arate că Dumnezeu nu e doar un personaj de cărţi, un om care să întrupeze adevărul bisericii. Spre bucuria mea, am întâlnit un astfel de om în persoana Părintelui Sofian Boghiu, care mi-a fost îndrumător și prin care am cunoscut că Dumnezeu este viu. Mi-a arătat acest lucru fără intenţie. Pur şi simplu, se vedea din felul în care se mişca, trăia, se vedea că ducea o existenţă de dincolo de noi. Poate că aceasta i-a fost puterea în anii de prigoană, pe care i-a petrecut în închisoare. Dumnezeu l-a ajutat foarte mult şi părintele a reuşit să-L întrupeze pe Dumnezeu în cel mai viu mod cu putinţă”.

METANIERUL

Șiragul de metanii (metanierul) este confecționat, de obicei, din lână neagră, și reprezintă o înșiruire de noduri (300 la cele călugărești mari sau 33 la cele ale mirenilor). Nodurile sunt astfel împletite încât firul de lână se suprapune în formă de cruce. La cele lungi, mai există, din 50 în 50 de boabe, unul de lemn. La capăt au o cruce. Ele se folosesc, de regulă, la rostirea rugăciunii lui Iisus („Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul / păcătoasa”), dar se poate rosti oricare altă rugăciune scurtă.

Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.