Cuprins:
Deși nu există un tratament, experții spun că riscul poate fi redus prin modificări ale stilului de viață. Conform Washington Post, exercițiile fizice și mentale, renunțarea la fumat și gestionarea afecțiunilor cronice sunt esențiale.
1.Încearcă o dietă pe bază de plante
Consumul de alimente pe bază de plante poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv asociat cu vârsta, potrivit cercetărilor recente. Un alt studiu sugerează că o dietă bazată pe alimente minim procesate, alături de exerciții fizice regulate, reducerea stresului și sprijin social, poate îmbunătăți simptomele deficienței cognitive ușoare și ale bolii Alzheimer în stadiile incipiente.
Andrew Budson, specialist în neurologie cognitivă și comportamentală la VA Boston Healthcare System, recomandă un regim alimentar de tip mediteraneean, combinat cu exerciții aerobice de cel puțin 30 de minute, de cinci ori pe săptămână, pentru a ajuta la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Cercetările sugerează că excesul de greutate reprezintă un risc major pentru demență.
Paul Schulz, profesor de neurologie la UTHealth Houston, subliniază importanța evitării alimentelor precum înghețata, cartofii prăjiți și slănina, considerându-le dăunătoare pentru sănătatea cognitivă.
„Le spun fiecărui pacient că trebuie să ne oprim cu înghețată, cartofi prăjiți și slănină”, a spus
Paul Schulz , profesor de neurologie la UTHealth Houston.
2.Faceți exerciții regulate
Exercițiile fizice ajută la menținerea greutății corporale și reduc riscul de boli cardiace și alte afecțiuni, inclusiv demența. „Pacienții noștri vârstnici nu pot, de obicei, să facă activități fizice intense, dar chiar și mersul pe jos poate contribui semnificativ la reducerea riscului de Alzheimer”, a afirmat Schulz.
3.Vaccineaza-te
Există din ce în ce mai multe dovezi că menținerea unui program de vaccinare actualizat poate contribui la prevenirea bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență. Cercetările asupra vaccinurilor împotriva zosterului și gripei au arătat un risc mai scăzut în rândul persoanelor vaccinate.
Deși experții nu sunt siguri de ce acest lucru se întâmplă, se speculează că agenții infecțioși, cum ar fi virusurile herpes care provoacă zona zoster la persoanele vârstnice, ar putea juca un rol, iar protejarea împotriva acestora ar putea ajuta.
O altă teorie sugerează că vaccinurile pot reduce răspunsul sistemului imunitar la placa de amiloid, proteina prezentă în cantități mari la persoanele cu Alzheimer.
Deși aceasta poate părea contraintuitiv, atacarea plăcii de amiloid de către sistemul imunitar ar putea duce la inflamație cronică în creier și la moartea celulelor.
4.Încercați o multivitamine zilnică
Administrarea unui multivitamin zilnic poate contribui la încetinirea pierderii memoriei cu aproximativ doi ani în rândul persoanelor de 60 de ani și peste, fiind unul dintre mai multe cercetări care analizează impactul multivitaminelor asupra funcției cognitive.
5.Evitați poluarea aerului
Dovezile indică faptul că expunerea la poluanți crește riscul, în timp ce îmbunătățirea calității aerului ajută la reducerea acestuia. Acest aspect devine cu atât mai relevant în contextul schimbărilor climatice și al riscurilor crescute cauzate de incendiile de vegetație.
6.Protejați împotriva leziunilor cerebrale traumatice
Persoanele vârstnice sunt adesea expuse riscului de a suferi lovituri la cap în urma căderilor. Alte cauze includ accidentele auto, pe bicicletă sau motocicletă, sau lovirea cu un obiect.
Studiile au demonstrat că chiar și o leziune moderată, inclusiv în tinerețe, poate crește riscul dezvoltării demenței la vârste înaintate.
„Îi spun fiecărui client să-și folosească centura de siguranță și să poarte o cască atunci când merg cu bicicleta sau schiează”, a spus Schulz. „Același lucru este valabil și pentru fotbal, fotbal și baschet.”
7.Salvează-ți auzul
Protejați-vă urechile de pierderea auzului folosind dopuri de urechi, căști care reduc zgomotul sau căști pentru urechi pentru a vă proteja de sunetele puternice.
Dacă aveți aparate auditive, purtați-le. Este important să le folosiți atunci când aveți nevoie de ele. Persoanele cu pierdere de auz pot evita interacțiunile sociale, ceea ce poate crește riscul de demență.
8.Menține-ți conexiunile sociale
Studiile indică faptul că persoanele care mențin conexiuni sociale sunt mai puțin predispuse să dezvolte demență decât cele care trăiesc în izolare și se simt singure. Experții consideră că izolarea impusă în timpul pandemiei, de exemplu, ar fi putut crește acest risc.
9.Încercați să reduceți sentimentele de singurătate
Un studiu a evidențiat că persoanele vârstnice care se simt singure, mai degrabă decât cele care sunt efectiv singure, pot avea un risc mai mare.
Pentru a contracara aceste sentimente de singurătate, este recomandat să cultivați conexiunile sociale existente, să căutați persoane cu idei similare și să încercați terapia cognitiv-comportamentală.
10.Monitorizați tensiunea arterială, zahărul din sânge și colesterolul
Hipertensiunea arterială poate afecta inima, vasele de sânge și creierul, crescând riscul de accident vascular cerebral.
Un accident vascular cerebral întrerupe fluxul de sânge către creier, ceea ce sporește riscul de demență vasculară.
De asemenea, un nivel ridicat de zahăr în sânge poate duce la diabet, ceea ce crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și tulburări cognitive.
11.Dormi bine
Studiile sugerează că insomnia și somnolența diurnă sunt legate de un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer.
12.Reduceți consumul de alcool
Alcoolul poate agrava afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale și problemele de memorie, toate acestea contribuind la un risc mai mare de demență.
În plus, consumul excesiv poate crește riscul de căderi, accidente auto și alte incidente care pot provoca leziuni cerebrale traumatice, precum și afecțiuni hepatice.
13.Nu mai fumați
Dacă nu fumezi, este important să nu începi. Fumatul este asociat cu multiple probleme de sănătate severe, care sporesc riscul de demență, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
„Fumatul poate avea mai multe efecte, inclusiv reducerea fluxului sanguin”, a spus Schulz.
14.Încercați să evitați medicamentele pentru somn
Kistler a spus că există unele dovezi care sugerează o legătură între aceste pastile și riscul de demență, deși nu există studii controlate randomizate care să confirme acest lucru definitiv. Totuși, a adăugat ea, există o „plauzibilitate biologică copleșitoare”.
Schulz a subliniat că multe persoane iau somnifere fără a conștientiza că ar putea avea alte probleme de somn, precum apneea în somn, care poate duce la insomnie și poate spori riscul de demență.
„Patologia care duce la demență începe cu mult înainte ca simptomele să devină evidente, adesea cu 20 de ani înainte”, a explicat Schulz. „Așadar, pentru a analiza efectele somniferelor, ar trebui să urmărim consumul acestora pe o perioadă de cel puțin 20 de ani înainte de apariția demenței, ceea ce este dificil de realizat.”
15.Faceți cuvinte încrucișate
Activitățile care stimulează creierul, precum citirea, scrierea și jocurile de societate, pot aduce beneficii semnificative. Studiile arată că astfel de activități pot face o mare diferență.
„Încep să consider creierul ca pe un mușchi, iar dacă nu îl exersăm, acesta nu funcționează la capacitate maximă”, a spus Schulz.
El a explicat că în timpul pandemiei, izolarea socială a însemnat că oamenii nu își stimulau creierul prin conversații, dezbateri sau amintiri. „Am observat că mulți pacienți cu Alzheimer și alte tipuri de demență au avut o evoluție mult mai rapidă decât era de așteptat”, a adăugat el.
Realist2023 • 14.01.2025, 09:19
Uite ce l-ar fi putut salva pe Kremlin Georgescu - dar deh, el nu citeste decat "Carticia sefului de cuib" !