Mic dejun de post – ce să mănânci dimineața când ții post

În postul Craciunului, în lipsa cărnii și a produselor lactate, micul dejun trebuie organizat cu alte alimente hrănitoare care să asigure aportul de nutrienți necesar organismului pentru întreaga zi. O ocazie excelentă pentru detoxifierea organismului înainte de sărbătorile de iarnă, meniul trebuie să conțină aperitive de post, ciorbe de post, mic dejun hrănitor, dar și prăjituri de post.
Mai jos îți spunem câteva idei pentru cel mai gustos mic dejun de post.

Iată ce poți să mănânci când ții post – ce idei de mic dejun de post găsești mai jos:

Mic dejun de post – 10 idei pentru masa de dimineață atunci când ții post

Terci din ovăz cu fructe și miere

Dacă obișnuiai să mănânci griș cu lapte, în perioada postului de Crăciun venim cu o alternativă sănătoasă pentru masa de dimineață. Încearcă terci de ovăz pe care să îl amesteci cu fructe proaspete și cu miere. În locul laptelului poți folosi lapte vegetal din soia sau migdale ori apă.

Terci din ovăz cu fructe

Salată de legume proaspete și tofu

Porția de sănătate de la prima oră a zilei. Poți combina pentru micul dejun de post câteva legume proaspete (ardei, roșii, salată verde, morcov, etc), iar deasupra să presari câteva bucăți mari de brânză tofu.

Salată din legume și brânză tofu

Pâine prăjită cu pastă de hummus

Pasta de hummus este extrem de hrănitoare și o porție delicioasă pentru micul dejun. Este o pastă asemănătoare pateului, însă conține substanțe nutritive care îți asigură un surplus de energie pentru întreaga zi. Poți consuma hummus pe pâine prăjită sau în sandwich-uri cu legume.

Pastă de hummus

Smoothie din fructe și legume – mic dejun de post

Pentru a-ți pregăti un smoothie hrănitor la micul dejun vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 2 morcovi, o bucată de ghimbir, 2 frunze de varză kale, 2 tulpini de apio, o pară fără coajă și tăiată cubulețe, 240 gr spanac crud și o lingură de seminte de chia.

Vei pune în blender varza, para și spanacul, după care vei adăuga și morcovii, apio și ghimbirul. Le lași în blender până obții o pastă omogenă, după care îl muți într-un pahar și deasupra presari semințele de chia. Smoothie-ul de post trebuie lăsat deoparte încă 10-15 minute, până ce semințele de chia pot fi consumate.

Smoothie cu fructe și legume

Omletă din tofu

Știm că în perioada postului cel mai mult îți lipsește din meniu omleta, însă pentru un mic dejun de post, poți înlocui ouăle cu tofu. La omletă vei folosi roșii, ardei, ceapă și tofu. Le amesteci bine până toate ingredientele sunt încorporate și pui la foc mic pentru câteva minute. Omleta arată senzațional, iar gustul este cu adevărat delicios.

Omletă din tofu

Pastă de avocado – guacamole

Avocado este ideal de consumat în dietele de slăbire, dar și în meniul de post. Pentru pasta de avocado vei avea nevoie de: un avocado, busuioc, un cățel de usturoi, sucul de la o jumătate de lămâie, sare și piper. Avocado se pisează până devine o pastă, iar restul ingredientelor se amestecă până devine o pastă omogenă. Guacamole poate fi servit pe o felie de pâine prăjită.

Pastă de guacamole – mic dejun de post

Bruschete pentru mic dejun de post

Dacă îți plac bruschetele, trebui să știi că în perioada postului le poți consuma fără restricții. Vei avea nevoie de: roșii cherry, 2 căței de usturoi, măsline negre, sare, piper, ulei de măsline și busuioc verde. Roșiile cherry se taie mărunt și se amestecă cu restul ingredientelor. Ulterior, această compoziție se pune peste o felie de pâine neagră cu semințe, iar gustul este delicios.

Bruschete cu roșii – mic dejun de post

Zacuscă cu boabe de fasole

În perioada postului este recomandată zacusca făcută cu boabe de fasole sau cu ciuperci, deoarece aceste ingrediente conțin proteine care îți vor asigura senzația de sațietate pentru câteva ore bune. Dacă ai doar zacuscă simplă, făcută în casă, poți adăuga câteva boabe de fasole dintr-o conservă, iar micul dejun de post este excelent.

Zacuscă cu fasole

Salată de fructe cu semințe

Fructele nu trebuie lăsate deoparte în perioada postului și pot constitui o masă excelentă la micul dejun. Poți face un mix de fructe proaspete din: o banană, o portocală sau o mandarină, dar și puțin grapefruit. Poți adăuga câteva semințe crude pentru a transforma micul dejun într-o masă sățioasă.

Salată de fructe cu nuci

Burrito cu tofu, boabe de fasole și salată

Un mic dejun de post pe care îl vei pregăti rapid din doar câteva ingrediente. Ai nevoie de o lipie, de o ceapă, ardei roșu, brânză tofu, salată verde și 2 ciuperci. Brânza tofu se fărâmițează și se pune la călit foarte puțin în tigaie împreună cu restul ingredientelor. Când legumele s-au înmuiat, se scot din tigaie și se condimentează cu sare, piper, după care se pune tot amestecul în lipie. Dacă vrei un burrito mai consistent, poți adăug în el și câteva boabe de fasole din conservă, avocado, zacuscă sau pastă de hummus.

Burrito cu tofu – mic dejun de post

Acestea sunt câteva dintre cele mai simple idei de mic dejun de post. Pe toată perioada postului poți încerca aceste rețete, iar masa ta va fi completă.

Vezi cu ce poti inlocui alimentele de dulce in post!

Dacă ești în pană de idei, avem și niște rețete de aperitive de post!

  • Te așteptăm pe Rețete Unica pentru a descoperi mai multe idei de rețete cu mancare de post.
  • Libertatea iti ofera mult mai multe idei de ciorbe de post!

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News