Cuprins:
Istoria micilor
Rețeta de bază pentru mici își are originea în Balcani, venind din Serbia cu influență otomană. Ei se întâlnesc și în Turcia sau Grecia, de unde au fost preluați de bucătăria românească.
Ei au fost prima oară oferiți în 1902 la restaurantul Caru cu bere din București și conțineau doar carne de vită. Sunt mai multe rețete pentru mititei, existând multe variații în pregătirea lor în funcție de regiunile din țară.
Pe vremuri, ei se făceau din carne de vacă sau de oaie, amestecate cu carne de porc, sare și bicarbonat de sodiu, usturoi, condimente precum cimbru, ienibahar, coriandru, chimion, anason, zeamă de carne de vită, apă minerală și puțin suc de lămâie.
Se face o supă concentrată din oase de vită care scade mult, iar carnea se frământă bine după ce e trecută de două ori prin mașina de tocat.
Se adaugă bicarbonat, apă minerală și zeamă de lămâie. Apoi, supa și mujdeiul. Se lasă la răcit și apoi se frământă pasta cu restul de supă.
Rețete de mici de casă
Mici cu vită și porc
Ingrediente
- 700 g pulpă de vită
- 300 g piept de porc gras
- 20 g sare
- 1 linguriță piper
- 1 lingură cimbru
- 5 boabe yenibahar
- 1/2 linguriță boabe de coriandru
- 1 linguriță semințe de chimen
- 2 lingurițe boia dulce
- 7 căței de usturoi
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 300 ml supă din oase de vită
Întâi, curăță carnea de pielițe, membrane și os, dacă au. Taie toată carnea în cubulețe și dă-o prin mașina de tocat de două ori. Tot prin mașină poți da și usturoiul curățat.
Condimentele boabe se zdrobesc până devin praf și se amestecă cu celelalte. Pune pasta de carne într-un mixer ca să fie frământată. Pune condimentele peste carne și bicarbonatul de sodiu, apoi începe frământarea, pe care o poți face și manual. Poți începe să adaugi supa de oase răcită, puțin câte puțin.
Când pasta a devenit foarte omogenă, o poți acoperi cu o folie alimentară și o poți pune la frigider pentru măcar o zi. Apoi, scoate carnea cu 30 de minute înainte de a o folosi. Unge-ți mâinile cu ulei și începe să formezi mititeii pe care îi pui într-o tavă unsă cu ulei. Apoi, lași tava la rece până ce sunt gata să fie gătiți. Îi prăjești în tigaie sau pe grătar, întorcându-i des până sunt gata.
Mici de porc și oaie
Ingrediente
- 200 g carne tocată din pulpă de porc
- 800 g carne tocată de pulpă de oaie cu grăsime
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 200 g slănină de oaie
- 300 ml apă minerală
- 20 g sare
- piper
- boia dulce
- 1 vârf de cuțit de chimen măcinat
- 1/2 linguriță de cimbru uscat
- 6 boabe de ienibahar
- câteva bobițe de coriandru
- 1 căpățână de usturoi
Mod de preparare
Toată carnea se trece de două ori prin mașină, apoi se pun condimentele boabe zdrobite, apoi usturoiul curățat și pisat fin, bicarbonatul, puțină zeamă de lămâie și se frământa cam 30 de minute adăugând apă minerală puțin câte puțin.
Mai frământă puțin, ori cu mâna ori cu un robot de bucătărie sau cu un mixer. Poți prăji o bucățică mică ca să îi guști de condimente.
Acoperi amestecul și îl lași la frigider câteva zile. Scoți carnea, o lași 30 de minute la odihnit, apoi formezi mititeii cu mâinile unse cu ulei și îi pui într-o tavă. Îi gătești pe grătar și îi servește cu cartofi prăjiți, muștar și o bere rece.
Mici cu vită și oaie
Ingrediente
- 500 g carne de vită grasă
- 500 g carne de oaie grasă
- 30 g usturoi
- 100 ml supă de oase de vită
- 10 g bicarbonat de sodiu
- 10 g sare
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță piper
- 1/2 linguriță cimbru
Carnea se amestecă cu condimentele și cu bicarbonatul, dar și cu usturoiul bine pisat și se lasă la frigider pentru o zi sau două.
Apoi, se trece prin mașina de tocat și se amestecă cu supa de vită. Se frământă bine cu mâna și se lasă la odihnit câteva ore, apoi se prăjesc și se servesc.
Mici – rețeta originală
Ingrediente
- 1 kg ceafă de vacă
- 8 grame de piper proaspăt măcinat
- 12 grame de cimbru uscat
- 4 grame de enibahar pisat mărunt
- 2 grame de coriandru pisat mărunt
- 2 grame de chimion pisat mărunt
- 1 gram de anason stelat pisat mărunt
- 8 grame de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă de zeamă de lămâie 1
- 1 lingură de ulei
- 1 căpăţână usturoi
Mod de preparare
Se dă de două ori carnea prin mașina de tocat. Dacă ai carne prea slabă, adaugă seu de vacă sau de oaie, cam 100 de grame la un kilogram de carne. Fierbe o supă din oase de vacă cu măduvă care scade mult.
Pregătești mirodeniile și le pisezi pe toate, împreună cu usturoiul. Frămânți carnea cu condimentele și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Se pune jumătate din supa de vacă și se freacă bine.
Lași la frigider o noapte, apoi pui cealaltă jumătate de supă și continui să frămânți. Se formează micii cu ulei și se prăjesc pe grătar întorcându-se de trei ori până sunt făcuți în totalitate.
Trucuri pentru mici perfecți de fiecare dată
- Folosește carne proaspătă și de calitate
- Ai grijă să ții micii 30 de minute la temperatura camerei înainte să îi gătești
- Jarul este perfect atunci când cărbunii s-au acoperit cu un strat de cenușă
- Ai grijă ca grătarul să nu facă flăcări
- Întoarce-i de trei ori pe grătar și când crezi că s-au făcut, încearcă unul să vezi dacă e gătit în interior
- Stropește jarul cu apă dacă grăsimea din mici aprinde flăcările. Lasă micii să se coacă suficient timp
- Mititeii se pun pe grătar la final, după cărnurile de porc și pui, dar înainte de legume
- Folosește supă de vită la formarea micilor, dacă îi faci acasă
- Îndreaptă-te spre o măcelărie bună, dacă vrei să cumperi mici
- Ai grijă să folosești suficientă grăsime pentru pasta de mici
- Unge micii cu ulei ca să nu se lipească de grătar.
Poți servi mititeii alături de salate de primăvară delicioase
Sursa foto: 123rf.com