Se cristalizează sau se zaharisește, asta înseamnă atunci când mierea trece din forma lichidă într-o stare semisolidă. Descoperă explicația pentru care mierea se zaharisește.

De ce se zaharisește mierea

Mierea reprezintă o soluție concentrată de zaharuri, fructoză și glucoză în special, în proporție de 70% din întreaga compoziție. Procentul variază în funcție de tipul de miere, iar dintre cele două componente, fructoza poate fi între 30 și 44%, iar glucoza între 25 și 40%.

Raportul cantitativ și procentajul relativ al fiecăruia dintre cele două ingrediente fac ca mierea să se cristalizeze, să se zaharisească, mai repede sau într-un timp mai lung.

Procesul de zaharisire al mierii este perfect normal, natural, iar trecerea din starea lichidă, așa cum este inițial mierea, la starea semisolidă nu duce la schimbarea gustului ori calității produsului.

Mierea zaharisită își schimbă aspectul, culoarea devine mai deschisă decât în momentul în care este în stare lichidă.

În cât timp se zaharisește mierea

Mierea, după ce a fost extrasă din fagure, poate începe să se zaharisească după aproximativ două sau trei luni. Când aceasta este scoasă din stup, fructoza începe să se dizolve în apa din compoziția sa, care în timp se evaporă.

Pentru că glucoza nu este la fel de solubilă precum fructoza, aceasta se transformă în granule și astfel apare mierea zaharisită.

Glucoza din compoziție duce la cristalizarea mierii, deoarece are o solubilitate scăzută. Cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât se cristalizează mai repede.

Sunt și câțiva factori ce pot influența viteza de cristalizare, printre care:

  • Sursa nectarului colectat de albine – cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât se poate cristaliza mai repede;
  • Metodele prin care mierea a fost manipulată și ulterior procesată;
  • Condițiile de păstrare. Cristalizarea mierii este mai rapidă dacă produsul este păstrat la temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. La temperaturi sub 10 grade, procesul de cristalizare al mierii încetinește.

Ce tipuri de miere se zaharisesc

Fiecare tip de miere are în compoziție fructoză și glucoză, însă raportul este diferit. Dar chiar și așa, orice tip de miere trece prin acest proces de cristalizare.

Mierea de floarea-soarelui și mierea de rapiță se pot zaharisi cel mai repede, chiar și în termen de câteva săptămâni de la colectare. La fel și mierea polifloră are un timp scurt până începe să se zaharisească.

Mierea de salcâm, pentru că are un conținut mai ridicat de fructoză, se cristalizează cel mai greu. Astfel că ajunge să se zaharisească într-un an sau chiar doi.

Cum se topește mierea zaharisită

Mierea zaharisită poate fi adusă în starea lichidă inițială printr-un proces de încălzire lentă, indirect, la bain marie, fără să îi fie afectate proprietățile.

Pune un vas cu apă cât să ajungă la nivelul borcanului de miere. Încălzește apa până când ajunge la temperatura de 35-40 de grade Celsius. Oprește apoi flacăra și pune borcanul de miere, fără capac, în apă.

Lasă mierea în apă pentru aproximativ 30 de minute. Căldura va dizolva cristalele de glucoză și astfel mierea va deveni din nou lichidă.

Schimbă apa caldă ori de câte ori este nevoie până se dizolvă mierea.

Cum previi cristalizarea mierii

Zaharisirea mierii va avea loc în timp, în funcție de tipul de miere ales, însă poți minimiza procesul prin câțiva pași.

  • Păstrează mierea în recipiente potrivite. Sunt recomandate borcanele din sticlă.
  • Depozitează mierea în loc răcoros și uscat. Depozitarea nepotrivită, în temperaturi de peste 20 de grade Celsius, va duce la cristalizarea mai rapidă și se poate compromite calitatea produsului.
  • Nu depozita mierea în frigider, deoarece cristalizarea va avea loc mai repede.

Beneficiile consumului de miere

Mierea are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antimicrobiene și ajută în reducerea inflamației cauzate de virusuri și bacterii.

Datorită antioxidanților din compoziție, mierea ajută și la întărirea sistemului imunitar în mod natural și la ameliorarea simptomelor alergiilor.

Mierea combate proliferarea bacteriilor și accelerează refacerea țesutului în urma unei răni.

Este un adjuvant și pentru sănătatea digestivă, deoarece are în compoziție bacterii bune, iar probioticele ajută la echilibrarea florei intestinale și la menținerea unui tranzit intestinal sănătos.

Mierea este folosită în industria cosmetică și poate avea beneficii majore pentru curățarea tenului, ameliorarea acneei, hidratarea pielii sau prevenirea ridurilor, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Zaharisirea mierii nu influențează gustul sau beneficiile produsului, din contră, zaharisirea confirmă că mierea este crudă și are o calitate superioară.

Citește și: Diferența dintre pizza și pinsa

Sursă info: 123rf.com

Sursă info: fagurelecumiere

Urmărește-ne pe Google News