Migdalele sunt fructe acoperite de o coajă lemnoasă ce provin din pomii fructiferi, care poartă denumirea de migdali. Migdala, în ciuda clasificării sale ca fiind o nucă, este, de fapt, sămânța unui fruct de migdal. Denumirea științifică a migdalelor este Dulcis Prunus, originare din Orientul Mijlociu, India și Africa de Nord, dar răspândite astăzi în întreaga lume.
Cuprins:
Informații generale despre migdale
Există două tipuri de migdale: dulci și amare. În timp ce migdalele dulci sunt comestibile și sunt utilizate adesea în multe preparate asiatice, dar și ca desert, gustare sau garnitură, migdalele amare sunt utilizate pentru fabricarea uleiului sau pentru a adăuga un plus de aromă anumitor preparate culinare ori alimente.
Migdalele sunt semințele înrudite cu piersicile și prunele, au o formă alungită, iar în interiorul lor se regăsește sâmburele tare, care este consumat de noi, cunoscut sub denumirea de migdală.
Descoperă și ce beneficii are consumul regulat de castane
Valori nutriționale
Pentru 100 grame de migdale crude
- Calorii: 578;
- Proteine: 21,3;
- Lipide: 50,6;
- Carbohidrați: 19,7;
- Fibre: 11,8.
Pentru 100 grame de migdale prăjite
- Calorii: 644;
- Proteine: 24;
- Lipide: 56,3;
- Carbohidrați: 6;
- Fibre: 0.
Pentru 100 grame de lapte de migdale
- Calorii: 15;
- Proteine: 0,5;
- Lipide: 1,2;
- Carbohidrați: 0;
- Fibre: 0,2.
Cum se pot consuma migdalele
Chiar dacă migdalele pot fi consumate și ca atare, drept gustare, acestea mai pot fi consumate și sub alte forme precum:
- Migdale crude, prăjite, uscate, fierte și hidratate în apă ori lapte;
- Lapte de migdale – consumat în cafea ori desert;
- Ulei de migdale – bun pentru consum, dar și pentru tratamente cosmetice;
- Făină de migdale – utilă pentru prepararea gustărilor sau deserturilor.
Știi care este cea mai bună rețetă pentru castane coapte?
Migdale – beneficii
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Migdalele sunt bogate în antioxidanți
Migdalele sunt surse bogate în substanțe alcaline, iar asta ajută la consolidarea sistemului imunitar, precum și la creșterea capacității organismului de prevenire în fața anumitor boli.
Conform studiilor efectuate de către specialiști, migdalele sunt bogate în vitamina E, un antioxidant puternic care ajută la eliminarea radicalilor liber dăunători din corp, radicali ce sunt vinovați de declanșarea anumitor boli cronice în organism.
Reglează tensiunea arterială și nivelul colesterolului
Conform anumitor cercetări, consumul regulat de fructe ajută la creșterea lipoproteinelor cu densitate mare, cunoscut și sub numele de niveluri de colesterol HDL, și ajută la reducerea lipoproteinelor cu densitate scăzută, denumite și niveluri de colesterol LDL.
Potrivit studiilor, migdalele au rolul de a reduce colesterolul non HDL, colesterolul LDL și adipozitatea centrală, factori majori de risc pentru disfuncția cardiometabolică.
Migdalele ajută în curele de slăbit
Laptele de migdale este băutura care conține un număr scăzut de calorii, iar grăsimea mono saturată din compoziția semințelor de migdale ajută la satisfacerea poftei de mâncare.
Datorită fibrelor dietetice din compoziție, migdalele crează senzația de sațietate. Studiile au arătat faptul că o dietă bogată în migdale poate fi un adjuvant pentru persoanele care vor să elimine excesul de grăsime.
Consumul de migdale previne apariția bolilor cardiace
Datorită conținutului ridicat de potasiu, proteine și grăsimi monosaturate, migdalale susțin sănătatea inimii și ajută în reducerea riscului de boli de inimă. De asemenea, magneziu din compoziția lor ajută și la prevenirea atacurilor de cord.
Vezi și de ce este recomandat să consumi mai multe gutui
Mențin sănătatea creierului
Migdalele sunt o sursă bogată de substanțe nutritive, iar asta ajută la dezvoltarea și sănătatea creierului uman. Fructele conțin doi nutrienți esențiali din creier: riboflavina și L-carnitina, nutrienți care se află în strânsă legătură cu creșterea activității creierului, iar asta duce la scăderea apariției bolii Alzheimer.
Consumul de migdale îmbunătățește sănătatea oaselor
Pentru să sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, dar și fosfor, migdalele sunt un adjuvant natural pentru rezistența și durabilitatea oaselor și dinților. Consumul regulat de fructe ajută la prevenirea afecțiunilor specifice precum osteoporoza.
Câte migdale este indicat să mănânci zilnic
Chiar dacă sunt o gustare sănătoasă, migdalele trebuie consumate cu moderație, mai exact cantitatea consumată zilnic trebuie să se încadreze între 23 și maxim 30 de migdale. Acestea conțin o cantitate mare de proteine, calciu, vitamina E și fibre, iar canitatea menționată este suficientă pentru a-i furniza organismului doza zilnică recomandată.
Migdalele sunt indicate să fie consumate seara, cu două ore înainte de culcare, deoarece ajută la creșterea calității somnului. Sunt o sursă excelentă de magneziu, iar asta ajută la prevenirea insomniilor și la un somn odihnitor și liniștit.
Consumul regulat de migdale ajută la prevenirea anemiei, îmbunătățirea memoriei, dar și la îmbunătățirea aspectului pielii, unghiilor și părului. Sunt o sursă importantă de fier pentru organism, iar asta le face un aliment de nădejde pentru producția și creșterea numărului de celule roșii din sânge.
Sursă foto: Shutterstock.com