Sacrificiul călugăriţelor
Legenda spune că şerpii din biserică sunt călugăriţele care au slujit-o pe Fecioara Maria în urmă cu trei secole. Pe locul în care se află azi lăcaşul de cult, în anii 1700 se ridica mănăstirea Langouvarda, atacată adesea de piraţi. În anul 1705, când prădătorii au reuşit să treacă de zidurile mănăstirii, călugăriţele s-au rugat fierbinte la protectoarea lor să le transforme în şerpi, să nu fie batjocorite de năvălitori. Maica Domnului le-a auzit ruga şi toate slujitoarele mănăstirii au fost transformate în şerpi, însemnaţi cu o cruce albă. Piraţii nu au mai avut curajul să prade mănăstirea şi lăcaşul sfânt a fost salvat prin sacrificiul călugăriţelor. De atunci, în fiecare an, şerpii Maicii Domnului ies din pământ pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului, şi se adună în biserică la slujba Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august. Apariţia lor trezeşte o vie emoţie în rândul credincioşilor. Grecii sunt convinşi că, dacă şerpii nu mai apar, este semn rău. Aşa a fost în anul 1940, când Grecia a fost lovită de război, sau în 1953, când insula Kefalonia a fost zguduită de cutremure puternice, care au distrus aproape în întregime toate aşezările.
Crinii neprihănirii
Kefalonia, insula în care a propovăduit Sfântul Gherasim, este cu adevărat binecuvântată de Dumnezeu. La numai trei kilometri de Markopoulo, se află satul Pastra, unde se petre-ce, tot în august, o altă minune în cinstea Fecioarei Maria. În biserica satului, icoana Maicii Domnului Gravaliotissa e întotdeauna înconjurată de crini. Florile albe şi pure sunt culese de credincioşi primăvara şi aduse în biserică, unde se usucă în întregime. Dar lujerii uscaţi nu sunt niciodată aruncaţi de preoţi. Când se apropie sfânta sărbătoare de 15 august, prelaţii pun toţi crinii uscaţi în jurul icoanei Maicii Domnului şi florile încep să îmbobocească din nou. Minunea se petrece în noaptea dinaintea binecunoscutei sărbători Adormirea Maicii Domnului. În câteva ore, tulpinile, deşi rămân uscate, dau naştere unor flori proaspete şi strălucitoare, ca prin miracol. Icoana Maicii Domnului Gravaliotissa a fost găsită pe câmp, în anul 1720, de un ţăran, slujitor al contelui Lianos. Stăpânul l-a îndemnat pe ţăran să ducă icoana la Biserica Sf. Dimitrie, dar noaptea a avut un vis care l-a cutremurat. În vis, i-a apărut Maica Domnului, care l-a dojenit: „De ce mă iei de la casa mea?” Înfricoşat de mesajul divin, contele a dus icoana acasă, căutând să o protejeze. Se spune că el avea o fiică bolnavă, care nu se putea ridica din pat. De cum a văzut icoana, fata s-a ridicat în picioare, s-a închinat şi a fost tămăduită pe loc. Astfel, tatăl fetei a primit gândul cel bun şi a ridicat o biserică în locul în care fusese găsită icoana. Ţăranul care o găsise a adus la altar un crin, floare pe care o culesese de lângă icoană. De atunci, credincioşii din sat au păstrat tradiţia de a culege crini albi pentru Maica Domnului, iar credinţa lor a fost răsplătită cu un miracol.
ŞARPELE, SIMBOL BENEFIC
Pornind de la Adam şi Eva, şarpele a fost greşit asociat cu diavolul şi cu păcatul. Dar, în Biblie, el este menţionat drept semn al miracolului dumnezeiesc. Când Dumnezeu l-a trimis pe Moise la Faraonul egiptenilor, El a transformat toiagul bătrânului înţelept în şarpe, să îşi facă simţită puterea. Pe de altă parte, şarpele a fost din vremuri străvechi simbolul înţelepciunii şi al feminităţii, al energiei pământului şi al vindecării. De aceea, simbolul universal al medicinii este reprezentat de un şarpe încolăcit în jurul unui baston. Legenda spune că bastonul îi aparţine lui Esculap, fiu al lui Apollo şi semizeul care ocrotea medicina şi pe vindecători. Grecii au considerat întotdeauna şerpii animale sacre şi foloseau un anumit venin în ritualurile de vindecare.
ŞARPELE MAICII DOMNULUI
Şerpii subţirei şi vărgaţi, cunoscuţi sub numele de şerpi-pisică, sunt răspândiţi pe tot ţărmul Mediteranei, din Israel până în Grecia şi Turcia. Dar numai în Kefalonia trăieşte această varietate însemnată cu cruce, căreia localnicii îi atribuie puteri miraculoase. Tradiţia orală spune că şerpii Maicii Domnului aduc recolte bogate şi noroc celor care îi întâlnesc. Oamenii de ştiinţă au încercat să găsească o explicaţie logică pentru faptul că şerpii vin în biserică, întotdeauna pe 15 august, chiar şi după ce grecii au adoptat calendarul pe stil nou. Teoriile lor nu sunt însă satisfăcătoare, iar credincioşii sunt convinşi că asistă la un miracol. Localnicii întreţin şi ei tradiţia, culegând şerpii de pe drum şi aducându-i la icoane. Astfel că, în preajma sărbătorii din 15 august, poţi vedea întotdeauna câţiva şerpi târându-se spre altar. Aceştia sunt veninoşi, dar nu muşcă oamenii, iar veninul lor este prea slab pentru a fi letal.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!