Ce anume a vrut profesorul Beuran să transmită realizând această lucrare? A vrut să spună că ”mâinile sunt foarte importante, pentru că acolo unde medicamentul nu mai poate să facă față, toate lucrurile se întorc, de foarte multe ori, către chirurg și către actul operator în chirurgie”.
”Oamenii, poate înțeleg mai puțin meseria de chirurg și poate înțeleg mai puțin aceste ființe vii care sunt mâinile chirurgului, care, în afară de faptul că explorează, ele și creează. Mâinile sunt cele care au potențialul de a vindeca oamenii de anumite boli care au indicație chirurgicală”, mai spune chirurgul.
În opinia profesorului Beuran, cei care aleg să facă această meserie de chirurg trebuie să aibă și mâini speciale, adică mâini sănătoase, sigure, eficiente, abile.
”Credem că nu există decât chirurgi care au mâini pentru chirurgie, mânile care creează aur, prin întoarcerea către o viață normală a celor bolnavi, o viață pe care și-o doresc să o trăiască cât mai mult. Mâinile refac structurile anatomice îndepărtând partea de suferință și partea de boală, partea care nu mai ajută organismul să supraviețuiescă. Mânile sunt legate de creier și amândouă legate de genetica cu care vii pe acest pământ”, mai spune profesorul Beuran, care este convins că ”este o chemare pe care trebuie să o aibă chirurgul pentru meseria sa, care este totuși o meserie dificilă și dură”.
Cartea, care se vrea un fir roșu de la istoria chirurgiei, până la viitorul acesteia, viitor pe care trebuie să-l descopere cititorii, îi are ca autori, alături de profesorul Mircea Beuran, pe Benone Duțescu, Sabrina și Rodica Duțescu- Zăvoianu. Lucrarea este structurată în 11 capitole, printre care : ”Chirurgia și nobila ei denumire”, Virtuțile atribuite mâinii – mit și adevăr”, ”Ce ne poate spune despre mână psihologia modernă”, ”Mâna, stresul și sănătatea chirurgului”, ”Mâna văzută în alte ipostaze”.
Mircea Beuran este medicul care și-a operat tatăl de 82 de ani.
Citește și: Stela Popescu a murit. Actrița a fost găsită prăbușită în holul casei de fiica sa