Scriitorul român Mircea Cărtărescu este tot mai cunoscut pe plan internațional. După numeroase premii primite în mai multe țări, a participat la conferința de deschidere a Târgului de Carte de la Madrid, unde România este țară invitată, dar a și fost vedeta standului românesc.
Preț de mai multe ore, în cea de-a doua zi a târgului, în diverse locuri ale uriașului spațiu dedicat cărților, scriitorul român a fost asaltat de cititori pentru autografe. „Mircea a dat autografe peste cinci ore. În spații diferite, la standuri diferite. Sute de oameni au stat la rând răbdători, au îndrăznit uneori câte o întrebare în spaniolă, s-au bucurat de cartea semnată”, a scris pe pagina sa de Facebook scriitoarea Ioana Nicolaie, soția lui Mircea Cărtărescu, prezentă și ea la târg cu câteva volume, printre care se numără „Lomografii”, „O pasăre pe sârmă” sau „Pelinul negru”.
Mircea Cărtărescu a susţinut, vineri seară, o conferinţă în prima zi a Târgului de Carte de la Madrid, vorbind despre editorul său spaniol şi despre literatură, în general. Standul României se află în centrul parcului Retiro, iar la evenimentele de vineri au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, principele Radu Duda, scriitorii Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu şi Ioana Nicolaie.
„Acest succes nu este spre lauda mea, ci spre lauda spaniolilor, pentru că ei au descoperit ca există scriitori români şi au primit cu inima deschisa totul, aşa cum au făcut-o şi cu emigranții români. Nicăieri emigraţia română nu a fost atât de bine primită ca în Spania. Aici, oamenii au contribuit la imaginea României, ei fiind foarte muncitori, serioşi şi diferiţi de toate clişeele despre românii răspândiţi în lume, ceea ce creează şi deschiderea culturală şi interesul pentru operele creatorilor români. Deşi am mai fost publicat în limba spaniolă – am şapte sau opt cărţi traduse în limba spaniolă – declicul s-a produs la traducerea romanului Solenoid”, a declarat Mircea Cărtărescu la Madrid.
De altfel, presa spaniolă a fost deosebit de interesată de scriitorul român, care a acordat numeroase interviuri. Publicații precum El Pais, El Mundo și Abc.es au oferit spații ample pentru cel mai cunoscut autor român al momentului. „Mircea Cărtărescu: Patria mea este cultura europeană”, sună titlul unuia dintre articolele presei spaniole.
În urmă cu doar o lună, Mircea Cărtărescu a primit la Buenos Aires premiul internaţional Formentor pentru literatură pe 2018, pentru întreaga sa carieră, în valoare de 50.000 de euro. Juriul a fost format din scriitorii spanioli Andrés Ibañez şi Francisco Ferrer Lerín, autoarea şi traducătoarea franceză Aline Schulman şi argentinianul Alberto Manguel, laureatul premiului Formentor pe 2017. Juriul a fost prezidat de editorul şi jurnalistul spaniol Basilio Baltasar.
Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din „Nostalgia” le-au urmat un scurt roman („Travesti”, 1994) şi apoi unul în trei volume, „Orbitor” (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane.
Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis şi Ziarul de Iaşi. Volumele sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino.