Deseori auzim vorbindu-se de colesterol şi de influenţa pe care acesta o are asupra organismului nostru. Vedem persoane care urmează un regim alimentar strict şi care trăiesc în permanenţă cu grija de a măsura nivelul acestuia. Dr. Laurenţiu Luca, directorul clinicii Puls, ne spune din ce cauze poate creşte nivelul colesterolului, ce riscuri implică acest lucru şi ce alimente trebuie să consumăm pentru a ţine sub control situaţia.
Colesterolul este o componentă importantă a metabolismului. Cantitatea normală din organism este cuprinsă între 145 – 200 mg/dl. O mare parte din aceasta se găseşte în membranele celulare, unde acţionează ca agent stabilizant. Circa o treime se localizează în membranele sistemului nervos – creier şi măduva spinării.
Restul participă la formarea acizilor biliari, produce hormoni şi ajută la formarea vitaminei D.
De ce creşte?
Există trei cauze care influenţează creşterea colesterolului:
2. Dezechilibrul raportului dintre “colesterolul bun” (HDL ) şi “colesterolUL rău” (LDL ). Totalul de colesterol din sânge se compune din colesterol HDL şi colesterol LDL. Valorile mari de HDL sunt considerate “bune”, pentru că HDL-ul combate depunerile de calcar pe pereţii vaselor.
Valorile mari de LDL sunt considerate “rele”, pentru că acesta se depune în artere şi duce la ateroscleroză. Valorile optime ale colesterolului sunt:
• Colesterol total: între 145 şi 200 mg/dl
• LDL: 100 mg/dl
• HDL: 60 mg/dl
3. Numărul ridicat de trigliceride din sânge (derivate din grăsimi provenite din alimente). Persoanele cu trigliceride mari au deseori şi un nivel ridicat de colesterol total.
Riscurile
Colesterolul crescut peste valorile normale e un factor de risc important, care anunţă dezvoltarea unor boli cardiovasculare şi cerebrale. Acesta poate să pătrundă în pereţii arterelor, şi aşa apar plăcile de grăsime (ateroame), care se pot rupe şi înfunda arterele. Urmările pot fi fatale: infarct, atac cerebral, tulburări acute de circulaţie.
Pereţii vaselor de sânge, modificaţi datorită colesterolului, au şi depuneri de calcar, ceea ce duce la sclerozarea vaselor (ateroscleroza). Fumatul, hipertensiunea şi diabetul agravează acest proces.
Tratament
Preventiv, valorile colesterolului trebuie măsurate în fiecare an. În funcţie de rezultate, doctorul va decide dacă pe lângă tratamentul alimentar se prescrie şi medicaţie. Când nu există dovezi despre existenţa unei boli venoase, valorile mari ale colesterolului pot rămâne netratate cu medicamente. Potrivit medicului Laurenţiu Luca, esenţială în tratamentul unui colesterol ridicat este respectarea unui regim echilibrat alimentar. Acesta este recomandat de medic în funcţie de pacient şi constă, în principal, în reducerea produselor animale care conţin colesterol. În afara dietei, se recomandă mişcarea şi reducerea greutăţii corporale.
Alimente recomandate:
• cele care au un conţinut scăzut de grăsimi saturate: fructe, legume, cereale, produse lactate degresate, peşte;
• cele cu grăsimi nesaturate: ulei de măsline, ulei de soia şi de floarea soarelui.
Alimente interzise:
• carnea grasă de porc, miel sau vită, pieliţa de la pui, organele, mezelurile, slănina, untura, ouăle, maioneza, dulciurile rafinate, untul, frişca, smântâna;
• alunele, seminţele, margarina, cartofii prăjiţi, pâinea albă.