Declarațiile făcute de George Buhnici într-un interviu realizat de Antena Stars la Festivalul Neversea au generat un val de reacții negative în online, fiind criticat inclusiv de persoane publice și politicieni. Vloggerul a spus că oamenii „merg la mare ca să vadă țâțe și buci” și a criticat vergeturile și celulita, punându-le în contrapondere cu perfecțiunea „de minoră a soției”. 

George Buhnici nu a cerut scuze pentru declarațiile făcute. Dimpotrivă, influencerul a scris pe blogul lui că n-a făcut altceva decât să „critice public expunerea obezității și a celulitei”. În plus, a acuzat o conspirație împotriva sa, explicând că ar fi vorba de conturi false care au fost folosite ca să i se lanseze procese de imagine.  

Miturile despre vergeturi și celulită. Cum îi răspunde un medic nutriționist lui Buhnici: „De vergeturi nu scapi niciodată”
Celulita determină pielea să arate ca o coajă de portocală

Celulita și vergeturile nu sunt legate direct de numărul de kilograme  

Este greșit însă să legăm celulita și vergeturile de obezitate. Este un mit acela că doar persoanele cu probleme de greutate au celulită și vergeturi, spune, într-un dialog cu Libertatea, medicul nutriționist Corina Zugravu. 

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

„Am întâlnit în experiența mea nenumărate persoane slabe, chiar cu indicele de masă corporală sub normalitate, care aveau celulită, dar așa a rămas în mintea oamenilor – că doar persoanele supraponderale au celulită – sau nu înțelegem exact despre ce e vorba”, afirmă medicul nutriționist. 

De ce apare celulita 

Corina Zugravu explică pentru publicul Libertatea ce este celulita, cunoscută popular sub denumirea de „aspect de coajă de portocală”, și care sunt cauzele apariției acesteia. Medicul subliniază că femeile, din punct de vedere genetic, sunt mai predispuse la apariția ei, însă cauzele sunt multiple și nu sunt legate direct de numărul de kilograme.  

„Celulita este un aspect neregulat al țesutului adipos și poate apărea pe coapse, șolduri, abdomen și fese, în special, dar poate să apară și în alte zone ale corpului. Mai multe cauze duc la apariția ei. Nu vorbim neapărat de cantitatea de țesut adipos de sub piele, ci de pierderea elasticității pielii”, explică medicul. 

„Sub epidermă avem o zonă în care se află grăsime și grăsimea aceasta are ici-colo țesut conjuctiv, deci ca niște sfori care ancorează pielea de mușchii de dedesubt. Dacă se acumulează mai multă grăsime între aceste fibre și fibrele trag de grăsimea respectivă, reapare și aspectul acela al pielii”, continuă Zugravu. 

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Cauzele apariției celulitei, explică medicul, sunt mai multe, nu există o cauză exactă. Ea poate afecta atât bărbații, cât și femeile, însă este mult mai frecventă la femei, din cauza distribuțiilor diferite de grăsime, țesut conjunctiv și mușchi. 

80-90% dintre femei se vor confrunta cu celulita la un moment dat în viața lor. În schimb, mai puțin de 2% dintre bărbați au celulită, arată studiile de specialitate. 

Hormonii și factorii genetici sunt între cauzele care duc la apariția celulitei 

Și factorii hormonali joacă un rol important în apariția celulitei, explică medicul nutriționist. „Unele tulburări hormonale legate de sarcină pot duce la apariția ei, precum și hormonii tiroidieni, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, elasticitatea pielii scade, devine mai subțire și mai probabil să se lase, ceea ce poate duce la acel aspect neregulat al pielii”. 

De asemenea, celulita are tendința de a apărea la membrii aceleiași familii, atrage atenția dr. Corina Zugravu, deci factorii genetici pot reprezenta factori de risc. „Altfel, nu poți să o explici dacă o vezi la oameni care fac sport, care au o greutate normală”.

Am întâlnit persoane supraponderale sau chiar obeze care nu aveau celulită, pielea era cât se poate de netedă și de lipsită de denivelări.

Medic nutriționist Corina Zugravu:
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Deși celulita este mai frecventă la persoanele de peste 25 de ani, și adolescentele se pot confrunta cu celulită, imediat după pubertate, atunci când grăsimea este distribuită în zonele comune pentru celulită – coapse, fese și șolduri, mai spune medicul. 

Cum o putem combate 

Activitățile fizice și adoptarea unui stil de viață sănătos pot avea efect asupra diminuării vizibile a celulitei, spune dr. Corina Zugravu, însă „scăderea în greutate nu este unica soluție, având în vedere că ea există și la persoanele cu o greutate normală”, așa cum este de părere George Buhnici, care leagă celulita și vergeturile de obezitate. 

„Putem mai degrabă să aplicăm tratamente cosmetice locale, care îmbunătățesc aspectul pielii pentru o perioadă. Și, desigur, să adoptăm un stil de viață sănătos”, afirmă medicul nutriționist.  

Miturile despre vergeturi și celulită. Cum îi răspunde un medic nutriționist lui Buhnici: „De vergeturi nu scapi niciodată”

Cum apar vergeturile 

„La vergeturi, este și mai clară problema”, subliniază Zugravu. „Ele sunt niște cicatrici, niște rupturi de țesut conjunctiv subcutanat, care se pot realiza din nenumărate cauze. E adevărat că cei care slăbesc/se îngrașă substanțial riscă să facă așa ceva, dar există multe alte cauze. De exemplu, am văzut foarte mulți tineri care le capătă la pubertate, în perioada creșterii. Pielea se rupe pur și simplu, ca de o pânză de care tragi”, explică medicul nutriționist. 

Apoi, vergeturile pot fi cauzate de tulburări hormonale, cel mai frecvent în timpul sarcinii, la femei, pentru că pielea se întinde foarte mult. Și unele tratamente medicamentoase pentru tulburările hormonale pot cauza vergeturi, mai spune medicul. 

Așadar, unele tulburări de alimentație nu au legătură directă cu a fi gras sau a fi slab, nici vergeturile, nici celulita nu sunt un indicator al statusului nutrițional.

Medic nutriționist:

Și bărbații au vergeturi 

Și bărbații pot avea vergeturi, ele pot apărea inclusiv la persoanele care merg frecvent la sală. 

„Chiar am văzut vergeturi – culmea – la niște culturiști. De ce? Pentru că și-au hipertrofiat masele musculare foarte repede sau s-au antrenat foarte mult. Aveau vergeturi pe brațe și/sau pe piept, pentru că li s-a rupt țesutul conjunctiv”.

Și în cazul vergeturilor, femeile sunt mai predispuse genetic la apariția lor, spune medicul, decât bărbații.

Pe de altă parte, corpul femeii îl judecăm mai mult decât pe cel al bărbatului, care, potrivit unei vorbe populare românești, trebuie să fie puțin mai frumos decât dracul, nu-i așa?

Medic nutriționist:

Dacă exercițiile fizice și o dietă adecvată ne mai ajută la diminuarea aspectului de coajă de portocală, la vergeturi nu avem nicio șansă, afirmă Corina Zugravu.  

„Nu, mersul la sală nu ne ajută să scăpăm de vergeturi. Nimic nu ne prea ajută să scăpăm de vergeturi, din păcate, ele sunt niște cicatrici, prin urmare, nu dispar complet niciodată, în ciuda faptului că mulți producători de produse cosmetice spun că trec, dacă te dai cu nu știu ce cremă”, explică medicul. 

Există diferite tratamente care pot diminua aspectul vergeturilor, dar trebuie să știm că ele, ca în cazul oricăror cicatrici, nu vor dispărea niciodată, odată ce ele au apărut pe corpul nostru, subliniază medicul. 

Cum stăm la capitolul obezitate 

„Stăm la fel de prost ca alții. Într-adevăr, obezitatea este o problemă reală la nivel global. La ea trebuie să ne îndreptăm atenția și să luăm măsuri. Ultimul raport pentru zona europeană în privința obezității, din mai anul acesta, constată că nu numai România, dar în majoritatea țărilor, sporul în greutate crește ca aluatul. Nici noi nu stăm foarte bine, dar nici atât de rău ca alții, prin comparație. Aproape jumătate din populație nu este supraponderală. În schimb, din ce în ce mai mulți copii au probleme cu greutatea, la acest capitol stăm foarte prost, și e important să luăm măsuri în continuare”, afirmă dr. Zugravu. 

Ce spune OMS

Un nou raport privind Europa, publicat la începutul lunii mai de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 60% dintre adulții europeni și o treime dintre copii suferă de greutate în exces. România se situează sub media europeană la supraponderabilitate, ceea ce înseamnă că aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, potrivit raportului citat de Europa Liberă. 

De asemenea, aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi. Spre deosebire, sub 20% dintre copiii danezi sunt supraponderali, în timp ce aproximativ 5% din ei sunt obezi la aceeași vârstă.

Printre bolile cauzate de obezitate se numără 13 tipuri diferite de cancer, două forme de diabet, boli respiratorii cornice și boli cardiovasculare. 

Supraponderabilitatea (ce include obezitatea) este a patra cauză de deces, după tensiunea arterială crescută, dieta proastă și consumul de tutun. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de persoane mor anual din această cauză.

Cum putem preveni problemele de greutate? 

Sfaturile tradiționale funcționează, mai spune medicul: „Este esențial să prevenim obezitatea, pentru că este foarte greu de dat jos sau de corectat un spor ponderal de 20 de kilograme față de două, trei kilograme. Un control regulat al greutății, dacă vedem că o luăm în sus, să mâncăm mai puțin, și, desigur, adaptarea aportului caloric la necesități”. 

O dietă adecvată organismului nostru este pe primul loc și, bineînțeles, pe locul doi se află mișcarea, introducerea activităților sportive în viața noastră de zi cu zi. 

Medic nutriționist:

„Lasă pe mâine ce ai pregătit azi de mâncare, nu e cazul să termini azi tot ce ai în frigider. Sau, dacă te duci în vacanță la all-inclusive, nu trebuie să te gândești că trebuie să mănânci mult, pentru că ai dat bani sau pur și simplu pentru că ești în vacanță”, transmite medicul. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Observatornews.ro
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI