Mobilierul de grădină poate fi din lemn, rășină, plastic, aluminiu, scaunele pot fi stivuite sau nu, pot avea perne sau nu. De asemenea, un factor esenţial în alegerea acestuia este preţul. Opţiunile sunt numeroase, dar, dacă ştii ce criterii trebuie să iei în considerare, nu vei regreta achiziţia.
Dimensiunea mobilierului de grădină
Printre criteriile pe care trebuie să le iei în considerare în materie de mobilier de gradina se numără modul de utilizare şi stilul de viaţă. Investește în mobilier de grădină dacă primeşti oaspeţi în mod regulat, îți plac petrecerile mai mari, reuniunile de familie sau cu prietenii. O masă de 6, 8 sau 12 persoane, un set de scaune confortabile și câteva accesorii care să-ți facă întâlnirile cât mai plăcute sunt alegerea perfectă. Dacă primeşti rar oaspeți sau nu primești deloc, alege o masă în funcție de numărul de membri ai familiei. Iar dacă, pur și simplu, nu ai loc pe mica ta terasă, alege o masă pentru două persoane.
Fotoliu, scaun cu spătar sau taburet
Dacă masa aleasă este pătrată sau dreptunghiulară, ai nevoie de nişte scaune care să se încadreze sub blatul ei. Acest lucru poate optimiza procesul de depozitare atunci când nu foloseşti mobilierul de grădină. Taburetele pot fi practice, dar nu sunt foarte confortabile atunci când sunt folosite pentru un timp îndelungat. Scaunele cu spătar sunt mai confortabile, iar o opţiune şi mai bună sunt cele cu cotiere. Fotoliile sunt cele mai confortabile, însă, sunt mai scumpe.
Materialele pentru mobilierul de grădină
Când alegi mobilierul de grădină, este indicat să ții cont și de materialul din care acesta este fabricat. Alege în funcție de preferințe și nevoi dintre următoarele tipuri:
Mobilierul din lemn
Mobilierul de grădină din lemn este tradițional și, din punctul de vedere al prețurilor, a devenit mai accesibil în ultimii ani. Însă, lemnul este un material care necesită o întreținere mai atentă. Piesele din tec sau eucalipt sunt tratate pentru a nu putrezi, pentru a fi impermeabile și rezistente la dăunători. Însă, au nevoie de o întreținere anuală, chiar de o șlefuire completă, un proces care poate fi obositor și necesită mult timp. O alternativă pentru acest mobilier îl reprezintă cel care imită lemnul şi care poate fi întreţinut mai uşor.
Mobilierul din plastic
Disponibil în culori variate, mobilierul de grădină din PVC este ieftin, dar nu la fel de rezistent. Trebuie să fie depozitat în interior în timpul iernii, dar, este rezistent la ploaie, nu ruginește, este ușor și poate fi stivuit și mutat rapid. În ceea ce privește întreținerea acestui tip de mobilier, există produse specifice care permit readucerea lui la nuanța originală. Praful și razele UV pot afecta culoarea mobilierului din plastic, dar este suficient să îl speli cu apă și săpun și să îl ștergi cu o cârpă moale pentru a-i reda strălucirea. De asemenea, se încălzește la soare, deci ar fi recomandat să îl protejezi cu o umbrelă și cu perne pentru șezut.
Mobilierul din rășină
Fie că este din rășină sau rășină țesută, acest tip de mobilier este foarte rezistent și aduce grădinii o notă contemporană. Își păstrează culoarea și este rezistent la raze UV și la intemperii. Are un design modern, este ușor, iar întreținerea lui nu este complicată: nu ai nevoie decât de apă şi de un burete moale.
Mobilierul din metal
Acest tip de mobilier poate fi din oțel inoxidabil, din fier forjat ori din aluminiu – materiale care nu oxidează. Robust și rezistent la intemperii, acest tip de mobilier este uşor de întreţinut, fiind suficientă spălarea cu apă. În ceea ce priveşte mobilierul din aluminiu, trebuie să ai grijă, pentru că este foarte ușor, deci poate fi răsturnat de vânt.
Mobilierul din materiale mixte
Mulţi producători combină materialele pentru a beneficia doar de punctele pozitive ale fiecăruia. De exemplu, masa de grădină poate avea un blat din sticlă rezistentă şi un cadru din fier forjat sau aluminiu. Scaunele pot fi din aluminiu şi pânză. În ceea ce priveşte întreţinerea acestora, trebuie să tratezi fiecare material separat.
După ce ai ales mobilierul potrivit pentru grădina ta, ia în considerare şi achiziţionarea unor accesorii suplimentare, precum un hamac, o umbrelă, o pergolă, dar și ghivece sau jardiniere cu flori, felinare și veselă în culori asortate.
Sursa foto: Pexels.com