În situația în care stresul devine o obișnuință în viața ta, acesta poate genera probleme grave de sănătate, dar și simptome similare cu cele ale unei boli psihice. De exemplu, crizele cauzate de stres, manifestate prin amorțeli, convulsii sau stări de confuzie sunt similare cu cele cauzate de epilepsie, iar o persoană afectată poate fi supusă la o serie de teste și analize medicale înainte de a se stabili adevăratul motiv al acestor simptome.
Cu toate că situațiile stresante vor fi mereu o parte a vieții tale și a tuturor, este foarte important să înveți cum să îl ții sub control. Există multe trucuri care promit să te scape de stres, însă pentru a te elibera cu adevărat de această problemă și pentru a-l transforma în ceva pozitiv, este necesar să-ți setezi câteva principii de viață pe care să le urmezi cu sfințenie. Iată care sunt acestea:
- Acceptă că te confrunți cu o situație dificilă
Surprinzător, însă primul pas în combaterea stresului constă în acceptarea faptului că te confrunți cu o situație dificilă, pe care o vei putea finaliza doar cu un efort foarte mare. Totuși, de cele mai multe ori, o problemă de acest fel nu vine singură, iar tu vei fi pus în situația de a rezolva două probleme pentru care nu ai nici timp, nici energie suficientă.
Fie că este vorba de un proiect urgent pe care trebuie să-l finalizezi sau de o discuție importantă cu un membru al familiei, este important să realizezi că ești un simplu om și că întreaga ta capacitate de a rezolva problememle este una limitată. De aceea, este important să-ți poți evalua competențele și să rezolvi fiecare problemă în funcție de timpul și de puterile tale.
- Pune lucrurile importante în prim-plan
Când ai mult de lucru și trebuie să rezolvi mai multe probleme într-un timp scurt, fiecare dintre acestea va părea una de prioritate maximă, care trebuie rezolvată cât mai rapid. Totuși, dacă îți începi treaba cu acest gând în minte, nu te vei putea concentra cum trebuie la niciuna dintre activitățile pe care le-ai început și vei începe să te autosabotezi, stresându-te.
De aceea, este important să înveți să prioritizezi sarcinile pe care trebuie să le finalizezi și să le alegi pe cele cu care trebuie să începi, în funcție de importanța și de urgența de rezolvare a fiecăreia. Odată ce ai reușit să realizezi o listă cu toate activitățile pe care le ai de făcut și să le prioritizezi pe cele urgente, îți va fi mult mai ușor să te concentrezi pe finalizarea acestora și să-ți reduci semnificativ nivelul de stres.
- Alocă-ți timpul necesar
Atunci când un antreprenor acceptă să dezvolte un proiect pentru un client, o face pe baza unei estimări de timp, în care include perioada de execuție a tuturor operațiunilor ce trebuie efectuate și o marjă de eroare pentru orice eveniment neprevăzut.
Pentru a putea lucra liniștit la sarcina pe care o ai de realizat, este necesar să procedezi întocmai și să stabilești încă de la început un interval de timp în care știi sigur că te poți încadra.
Începe prin a segmenta proiectul în activități mai mici, pentru a-ți fi mai ușor să stabilești în cât timp o poți finaliza pe fiecare și nu uita să-ți aloci și o marjă de eroare pentru situațiile în care lucrurile nu merg exact cum ți-ai fi dorit. Astfel, te vei putea concentra în liniște la activitățile tale și nu vei fi presat de timp sau de șefii care te anunță că ești în întârziere.
- Detașează-te de probleme
Pentru a nu îi permite stresului să îți controleze viața este important să înveți să te detașezi de problemele de la locul de muncă, iar atunci când ieși pe ușa clădirii în care lucrezi, trebuie să devii un alt om, concentrat pe familie, pe hobby-urile tale și pe lucrurile care îți aduc zâmbetul pe buze, pentru că doar așa vei putea fi alături de cei dragi atunci când au nevoie de tine și îți vei putea reîncărca bateriile pentru următoarea zi.
Să cauți rezolvare pentru probleme de muncă atunci când ești în afara serviciului va dăuna sănătății tale și îți va afecta relația cu cei dragi. De asemenea, stresul acumulat te va însoți și în următoarea zi de muncă, lucru care se va reflecta asupra productivității tale.
Tratează stresul ca pe o problemă extrem de serioasă, care poate avea consecințe tragice asupra sănătății tale, dacă nu este tratată la timp. Ia lucrurile pas cu pas și învață cum să ai un stil de viață echilibrat.
Sursa Foto: Shutterstock