Cuprins:
Și mai dificil este însă să-ți păstrezi locul de muncă, mai ales în contextul economic actual. Dacă ai și ghinionul să dai peste un șef care profită de situație și te încarcă peste măsură cu sarcini suplimentare, lucrurile devin din ce în ce mai neplăcute pentru tine.
Filantropul american Warren Buffet spunea odată că „oamenii cu adevărat de succes spun NU la aproape orice”. Teoretic, am putea fi de acord cu această teorie, însă în realitate lucrurile stau cu totul altfel, scrie Inc.com.
Și nu ne referim strict la a refuza anumite lucruri, ci la felul în care o facem, pentru că trebuie să avem grijă să nu jignim pe cineva și, astfel, să ne atragem antipatii.
În cazul în care ești o persoană care nu acceptă orice și oricum, ne-am gândit să-ți oferim câteva metode prin care să poți refuza sarcini de serviciu sau să lucrezi peste program fără să-l superi pe „șefu”.
De ce să refuzi sarcini de serviciu suplimentare?
Jobul reprezintă pentru majoritatea dintre noi o rutină din care cu greu mai putem ieși, iar uneori ajungem să ne gândim la ce avem de făcut la serviciu și atunci când suntem acasă cu familia.
La un moment dat, unii oameni acceptă sarcini suplimentare la locul de muncă, inclusiv unele care nu țin neapărat de specializarea ori de „job description”-ul lor. În acest fel ajung să muncească prea mult, nu mai pot face față cu succes și vor ieși din zona lor de confort și vor deveni frustrați.
Dar oricât de mult și-ar dori să refuze acele extra-sarcini, nu o fac, pentru că le este teamă că-și vor pierde jobul, că își vor deteriora relația cu șeful direct, dar și cea cu colegii.
Psihologii avertizează asupra unui aspect extrem de important. Aceștia afirmă că dacă vei spune continuu DA la toate sarcinile și proiectele care ţi se propun – adică vei deveni un „yes man” – vei ajunge să-ţi strici şi reputaţia, şi cariera.
Explicația este aceea că nu vei putea să faci faţă de unul singur pe mai multe fronturi, nu îți vei putea face treaba bine și nici nu vei termina la timp. Iar asta va avea repercusiuni asupra carierei tale.
Cum refuzi politicos sarcini de serviciu suplimentare?
În cele ce urmează îți oferim câteva modalități de exprimare prin care poți refuza politicos sarcinile de serviciu suplimentare, care sperăm că te vor ajuta să îţi schimbi optica şi să nu-ți mai fie teamă să spui și NU la locul de muncă.
- „Mulțumesc că v-ați gândit la mine, însă, din păcate, nu pot prioritiza asta acum”.
- „Știu că nu îmi ceri prea mult, dar trebuie să mă concentrez pe terminarea unor proiecte și nu pot să mă las distras acum”.
- „Mulțumesc că te-ai gândit la mine. Cu toate acestea, va trebui să refuz acest lucru pentru că vreau să mă asigur că voi duce la bun sfârșit sarcinile deja începute. Nu sunt deloc puține și, de aceea, nu pot prelua și această sarcină. Îmi pare rău că nu pot fi de mai mult ajutor!”.
- „Mi-ar plăcea să te ajut, dar având în vedere programul meu, nu aș putea să termin acest proiect decât peste X săptămâni. Sună bine?”.
- „Apreciez că te-ai gândit la mine, dar, din păcate, nu dispun de suficient timp ca să dau curs acestui proiect. Cred că ar fi benefic pentru tine dacă ai găsi pe cineva care să-și dedice mai mult timp și energie acestui proiect”.
- „Mi-ar plăcea să te ajut, dar mi-am luat deja angajamente ca să finalizez alte proiecte. Nu ar fi corect față de aceste persoane dacă nu voi duce la bun sfârșit ceea ce am început, dar nici față de tine dacă m-aș angaja să termin proiectul tău și nu aș reuși. Mulțumesc pentru înțelegere”.
- „Știu că acest proiect este prioritar pentru tine, de aceea am nevoie de mai mult timp. Dacă mi-ai mai putea oferi câteva zile în plus aș putea livra ceva de calitate. Ar fi posibil?”.
- „Nu este domeniul meu de expertiză, dar aș fi bucuros să vă pun în legătură cu cineva care este în măsură să vă ajute ca să rezolvați această problemă”.
- Sunt flatat că ești interesat de serviciile mele, însă nu cred că sunt cel mai calificat în acest domeniu. Ți-l recomand pe X, pentru care pot da asigurări că este cea mai potrivită persoană pentru acest proiect”.
- Momentan sunt prins în alte două proiecte importante, dar dacă îmi dai mai multe detalii îți voi putea oferi câteva sugestii pentru a rezolva această problemă.
Vezi şi care sunt cele mai frecvente nemulțumiri ale oamenilor la locul de muncă și cum pot fi remediate!
1Gin • 20.01.2024, 12:34
Cea mai tare e aia cu "ți-l recomand pe X", adică să arunci pe un coleg. Dar și mai amuzant ar fi dacă X te-a recomandat pe tine.