Iată câteva dintre cele mai inedite controverse ale culturii gay.
Mona Lisa e pe jumătate băiat?
Silvano Vinceti, un critic și colecționar de artă din Italia, susține că, pentru realizarea faimoasei Mona Lisa, genialul Leonardo Da Vinci a folosit două modele ale căror trăsături le-a amestecat pe pânză. Primul este soția unui negustor florentin. Al doilea este ucenicul și, probabil, amantul lui Da Vinci, Gian Giacomo Caprotti, cunoscut mai degrabă sub porecla de Salai.
Vinceti spune că a ajuns la această concluzie după ce a examinat comparativ portretul Giocondei cu picturile care-l reprezentau pe Salai, un băiat care a intrat ca ucenic la Da Vinci pe când avea 10 ani.
Trailerul filmului Bohemian Rhapsody ignoră homosexualitatea?
În 2018, când gradul de toleranță a crescut considerabil față de deceniile trecute, s-au întâlnit și situații inverse. De pildă, primul trailer al peliculei „Bohemian Rhapsody”, biografia lui Freddie Mercury, a fost criticat unanim de cei apropiați industriei cinematografice și de apărătorii drepturilor comunității gay. Aceștia semnalau că în trailer nu este deloc prezentată latura gay a fostului vocal al trupei Queen. Clipul se concentra mai degrabă pe povestea carierei marelui artist, iar lumea s-a întrebat dacă nu această „neutralizare” a sexualității lui Mercury este popularizată cu rea intenție.
Dumbledore, înțelept și controversat
Nici literatura anilor noștri nu a scăpat de lupa celor care voiau să clarifice dacă personajul Albus Dumbledore, profesorul din seriile „Harry Potter” și „Fantastic Beasts”. Cititorii au certat-o pe autoarea JK Rowling că nu l-a făcut pe Dumbledore explicit homosexual, deși relația sa din tinerețe cu Grindelwald pare exact de această natură. „Poate pentru că și oamenii hetero, și oamenii gay arată la fel… ca niște oameni”, a replicat Rowling. Jude Law, actorul care l-a interpretat pe tânărul Dumblesore, a declarat însă că personal său este, fără îndoială, homosexual.
Brokeback Mountain și stereotipuri zdrobite
Lansat în 2006, filmul tratează povestea de dragoste dintre doi cowboy. La acel moment, societatea americană încă băga capul în nisip când venea vorba de relații homosexuale, mai ales între bărbați. Cowboy-ii erau percepuți (și sunt în continuare) drept simbolul masculinității abrupte, supreme, iar legătura dintre Jack și Ennis era considerată o insultă la adresa acestei trăsături a celor care au clădit Vestul Sălbatic și a urmașilor lor. Pelicula a fost criticată aspru pentru scenele sale de dragoste, deși sunt mult mai „blânde” decât majoritatea scenelor similare din filmele cu amor hetero.
Primul personaj animat homosexual Disney, criticat de public, dar și de comunitatea LGBT
Compania Disney va scoate filmul animat „Jungle Cruise” în 2019, în care va apărea un personaj gay, despre care nu știm foarte multe amănunte. Pe lângă revolta tradiționaliștilor, care au adus în discuție problemele de moralitate și de expunere în fața copiilor, producătorii au probleme și cu reprezentanții comunității gay din întreaga lume. Aceștia se plâng că actorul care va interpreta personajul cu pricina, Jack Whitehall, este cât se poate de hetero. Acest protest a venit la câteva zile după ce actrița Scarlett Johansson a renunțat la rolul din “Rub & Tug”, fiind și ea criticată că a acceptat rolul unui transsexual.
Rimbaud și Verlaine, relația care le-a marcat opera
În 1871, poetul Arthur Rimbaud se muta la Paris și începea o relație public homosexuală cu Paul Verlaine, care era căsătorit și urma să devină tată. Amanți și tovarăși de pahar, hașiș și scandal, cei doi au rupt legătura interzisă șase luni mai târziu, ca s-o reia peste alte câteva luni. În opera psihedelică a lui Rimbaud, relația furtunoasă și decadentă cu Verlaine este extrem de prezentă prin imagini și simboluri codificate (Iluminările), dar suficiente pentru a scandaliza elita literară a vremii.
Citește și:
Pacienții îngheață la Spitalul Al. Obregia. Conducerea: „Suntem în revizie, temperatura e conformă”
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!