Peste cinci luni familia Columbeanu va numara trei membri in loc de doi, iar Monica deja a-nceput sa-si faca planuri pentru momentul in care fetita ei, Adriana, va veni pe lume.  Aflata in luna a patra de sarcina, proaspata doamna Columbeanu spune ca-si doreste sa nasca in apa. “Am auzit ca nasterea in apa este mai usoara si ca e bine si pentru copil. Este o varianta pe care o luam in calcul. Inca nu m-am decis. Depinde si de ce-mi recomanda medicii.”

In prezent, Monica si Irinel au demarat procedurile pentru infiintarea fundatiei Columbeanu, prin care intentioneaza sa ajute copii defavorizati si batrani aflati in situatii speciale.

„Nasterea in mediul acvatic are numeroase avantaje, dar exista si interdictii”

Interesul pentru nasterea in apa exista inca din anii 1960, cand s-a constatat ca mediul acvatic este benefic atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Despre avantajele si riscurile nasterii in apa ne vorbeste dr. Bogdan Ivanescu (foto sus), directorul Spitalului Saint Lukas din Bucuresti, locul unde e monitorizata sarcina Monicai si unde urmeaza sa nasca vedeta peste cinci luni. “Nasterea in mediul acvatic are numeroase avantaje. In primul rand efortul mamei e mult diminuat, presiunea apei ajutand gravida atunci cand expulzeaza fatul. Vaginul si perineul sunt protejate mai bine si riscul unor posibile leziuni este mai mic, se realizeaza o oxigenare mai buna a muschilor uterini. Stresul muscular e mult mai scazut.

Copiii nascuti sub apa sunt mai bine adaptati si in randul lor rata morbiditatii este mult mai scazuta. La nastere, trecerea din mediul intrauterin la cel exterior e mai putin agresiva, pentru ca ambele sunt medii umede. Stresul e minim pentru fat, care nu se ineaca, asa cum cred multe mame. Fatul este adaptat la viata intrauterina, in lichid amniotic. Pentru medic nasterea acvatica e un mediu mai putin invaziv”, ne-a declarat dr. Ivanescu.
Tot el ne-a explicat ca exista insa si situatii cand gravidele nu pot apela la aceasta varianta: “Trebuie precizat ca exista si unele interdictii: daca pozitia fatului in uter nu este cea normala, atunci este bine sa se evite nasterea sub apa, deoarece se pot produce complicatii.

Este bine ca nasterea sub apa sa fie efectuata la clinici cu experienta de cel putin 10 ani in acest gen de interventie. La noi in tara nu exista astfel de clinici. S-au facut incercari in niste clinici din Ardeal, dar stiu ca nu au fost autorizate de Ministerul Sanatatii pentru nasterile in apa. La St. Lukas va fi posibila nasterea sub apa abia peste cativa ani. Daca o gravida din Romania doreste sa nasca sub apa, ea poate apela la o clinica din strainatate, dar si aici riscurile la care s-ar putea expune sunt mari. Medicul care o ajuta la nastere trebuie sa o monitorizeze pe perioada sarcinii, pentru a-i cunoaste tot istoricul; la posibile complicatii medicale s-ar putea adauga si complicatiile legislative; apoi bebelusul va fi expus stresului transportului in tara.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News