Morunul – caracteristici

Cum arată

Morunul este cel mai mare dintre sturionii aflați în apele României, putând trece de 5 metri lungime și 1000 de kilograme greutate. 

Culoarea corpului este cenușie închisă pe spate și alb pe abdomen. Are corpul masiv, alungit și gros. Capul este relativ mic, cu botul scurt, conic, iar gura inferioară în formă de semilună. 

Buza de sus este întreagă, în timp ce inferioara este întreruptă la mijloc pe un spațiu mare. 

Are patru mustăți pe partea ventrală a botului, care sunt turtite lateral. Morunul nu are solzi, iar corpul este acoperit cu cinci rânduri de plăci osoase mici longitudinale.

Morunul poate trăi până la 100 de ani. Depune icrele la adâncimi de 8-20 de metri în fluvii, pe fund argilos și pietriș. 

Unde se găsește

Morunul trăiește în Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Caspică. El migrează în fluviile tributare pentru reproducere.

Este un pește carnivor, care se hrănește cu crustacee, larve de insecte, larve de pești și pești mici ca scrumbia, hamsii, guvizi. 

Morunul este clasificat ca o specie pe cale de dispariție.

Din Marea Neagră, morunul intră în Dunăre, Nistru, Nipru, Bug. La mare se întâlnește de-a lungul litoralului rusesc, românesc, bulgăresc și turcesc. 

În trecut, morunul migra pe Dunăre pentru reproducere până în Austria și Germania.

În prezent, morunul urcă pe Dunăre până la Porțile de Fier. 

În mare, morunii trăiesc solitar și se hrănesc în principal în zona pelagică la adâncimi de 50-100 m și pot coborî pe funduri adânci până la o profunzime de 180 m.

În timpul migrației spre locurile de depunere a icrelor, morunul înoată pe fundul apei în cele mai profunde părți ale albiei râurilor.

După depunerea icrelor se reîntoarce în mare, înotând foarte iute mai mult la suprafața apei. Unii rămân pentru a ierna chiar în Dunăre în gropi adânci alături de nisetru.

Cum să gătești morunul și rețete

Carnea albă a morunul este foarte gustoasă. În plus, icrele și grăsimea sunt foarte valoroase și sunt considerate alimente de lux. 

Carnea trebuie gătită foarte simplu, astfel încât aroma ei să fie pregnantă. 

Nu are nevoie de prea multe condimente, altfel riști să acoperi gustul delicat al peștelui. 

Morun la grătar

  • o bucată morun
  • o lămâie
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline
  • sos de usturoi

Peștele se curăță, se spală și se usucă bine. Se condimentează bine și se pune deasupra zeama de la lămâie, ulei de măsline și se lasă puțin la macerat. 

Se pune pe un grătar uns bine în prealabil sau pe o tigaie tip grill din material antiaderent.

Se lasă pe fiecare parte cât să fie gătit și se servește cu lămâie și un sos făcut din smântână, usturoi, hrean și sare. 

Morun cu sos olandez și sparanghel

  • file de morun de 2 kg
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • 350 g unt
  • 5 gălbenușuri
  • suc de lămâie
  • sare piper
  • sparanghel

Fileurile se spală și se porționează, la fel și sparanghelul, care se fierbe în apă cu sare până se înmoaie.

Fileurile se ung cu ulei și se prăjesc pe grătarul încins timp de 10 minute pe ambele părți. 

Pentru sosul olandez, se bat gălbenușurile într-un vas pe bain-mari, se pune sare și piper, apoi treptat untul topit.

La final se adaugă zeama de lămâie și se toarnă peste pește și sparanghel. 

Morun cu sos de muștar

  • 4 fileuri morun
  • două lămâi
  • 20 g unt
  • mărar
  • chives
  • sare
  • piper
  • două linguri muștar

Se spală și se curăță morunul, apoi se dă cu sare și piper. Se adaugă zeama de lămâie deasupra și se lasă deoparte.

Într-un bol se amestecă untul moale, muștarul, zeama de lămâie, sare și piper.

Pune fileurile într-o tavă cu o foaie de copt și pune deasupra sos și câte o felie de lămâie. 

Lasă la cuptor 20 de minute și apoi poți servi cu cartofi fierți cu pătrunjel sau orice altă garnitură.

Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News