Moșii de iarnă 2021 se prăznuiesc la începutul lunii martie și marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie în Săptămâna Mare, după care urmează Paștele 2021, pe data de 2 mai.
Cuprins:
Ce se face de Sâmbăta Morților
Data de 6 martie 2021 este ziua în care se face pomenirea morților, o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor ce nu mai sunt printre noi. Este sâmbăta cu o importanță majoră în Biserică, care mai este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Iarnă.
În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.
Potrivit ritualului și rânduielii bisericii, în această zi se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
În sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morților, deoarece în duminica următoare Biserica face pomenirea de Înfricoșata Judecată și a A doua venire a lui Iisus Hristos.
Sfinții Părinți au rânduit ziua de sâmbătă pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți
De Sâmbăta Morților se aprind lumânări la mormintele celor decedați. Tradiția spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru a încălzi sufletele celor decedați.
De Sâmbăta Morților se dă de pomană
La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care trecem numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări.
Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.
Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii.
În Muntenia, de Sâmbăta Morților se dă de pomană și un bănuț
În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.
În Bucovina, pachetele pentru pomană conțin plăcintă cu brânză și se împart, de regulă, familiilor sărace.
În Transilvania, în pachetele de pomană se pune și o prăjitură numită “pupi”, care este un chec cu mere.
Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă
Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).
Descoperă și când nu se fac nunți în 2021.
De Sâmbăta Morților nu se lucrează
Femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.
Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.
Cine nu se poate pomeni de Moșii de Iarnă
În Sâmbăta Morților, nu pot fi pomenite persoanele care nu au fost botezate, dar nici cele care nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe.
Ce alte sărbători sunt în calendar ortodox martie 2021
Sursă foto: Shutterstock.com