Despre Moșii de vară 2022

Cu ocazia moșilor de vară, bisericile oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor care au murit. Două dintre sâmbetele din calendarul ortodox sunt dedicate special pentru pomenirea generală a morților. 

Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne și sâmbăta dinainte Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor.

Moșii de vară 2022 sau Sâmbata Morților preced Rusaliile, care au loc la 50 de zile de la Paște, când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh. Există și Moșii de Iarnă, care se prăznuiesc la începutul lunii martie.

Pe 11 iunie se dă de pomană pentru sufletele celor morți. Pe vremuri, gospodinele dădeau de pomană în vase de lut speciale, pe care le țineau doar pentru această sărbătoare.

Tradiții de Moșii de vară 2022

Se spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, porțile cerului ale iadului sunt deschise. Timp de 50 de zile, sufletele morților călătoresc libere în locurile unde s-au născut și au copilărit, dar și unde au murit.

După cele 50 de zile, sufletele morților trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, iar pentru a face asta împăcate, rudele și familia trebuie să dea de pomană și să respecte tradiția moșilor de vară. 

Se crede că la această sărbătoare morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă familia nu respectă acest obicei. 

La țară, oamenii împart pomană mai ales săracilor și străinilor, nicidecum rudelor sau în cadrul familiei. 

Pomana este considerată liniștea sufletului celui care a murit. Ea trebuie să fie primită din toată inima și cei care pot face asta sunt oamenii care au cea mai mare nevoie de mâncare. 

Se spune că este bine ca pomana să fie caldă și să se pună în vase de lut noi, cumpărate special pentru această ocazie. În unele părți, pomana caldă se mai numește aburel. 

Ce se dă de pomană în Sâmbăta morților

De regulă se pregătesc pentru pomană mâncărurile preferate ale celui mort. Se dau de pomană și vase, care trebui umplute. De obicei, femeile pun un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.

De moșii de vară se fac ritualuri speciale, care încep în dimineața de Sâmbăta Rusaliilor. Se duc la slujba de pomenire colivă, colaci, vin și cireșe.

Apoi, se continuă în cimitire cu curățarea mormintelor și împodobirea lor cu flori de tei și frunze de nuc. 

Credincioșii aprind lumânări și dau de pomană. În multe părți din țară, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puși colacii, coliva, vinul și alte bucate.

Obiceiuri de Moșii de vară 2022

Se spune că cei care țin cont de moșii de vară vor fi sănătoși tot anul. Gospodarii trebuie să dea de pomană mâncare proaspătă și veselă nouă, nefolosită, pentru a avea spor în casă și a fi feriți de rele. 

Ei trebuie să dea de pomană ceapă verde și usturoi, asta pentru ca în grădină să rodească tot ce au semănat.

În Sâmbătă moșilor de vară nu e bine să se meargă seara la fântână sau să se treacă printr-o răscruce de drumuri, pentru că se spune că pe acolo trec duhurile rele.

Tot în această zi este bine să nu schimbați casa, mai ales noaptea. Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că pomana nu va ajunge la cei pomeniți. 

Se spune că dacă plouă în ziua moșilor de vară va fi o recoltă foarte bogată. 

De ce se face pomană morților

Biserica îi pomenește pe cei care au trecut în neființă, numindu-i adormiți. Biblia vorbește despre moarte ca despre o altă modalitate de a exista, doar spirituală nu și fizică. Termenul de adormit aduce aminte de Învierea lui Hristos. 

Biblia spune că după moarte urmează Judecata particulară, în care omul se împărtășește de fericire sau de suferință, în funcție de cum a trăit pe pământ, cu credință în Hristos sau în păcat. 

Sufletul celor morți trăiește, așadar, cu aceste stări până la Judecata Universală, când Sfânta Scriptură spune că toți oamenii de pe planetă vor învia și vor avea loc judecățile. 

Rudele și familia unui mort se roagă pentru sufletul celui care a trecut în neființă și adesea se folosesc cuvintele „odihnească-se în pace”, „Dumnezeu să îl ierte” sau „fie-i țărâna ușoară”. Toate acestea sunt feluri de a se asigura că sufletului lui trăiește în armonie până la ultima judecată, cea finală. 

Superstiții de Moșii de vară

Se spune că este bine ca în cazul în care oamenii scot apă din fântână în această zi, să lase un ban lângă ea pentru sufletul celor morți.

Se duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc pe care preoții pe sfințesc și credincioșii le pun la icoanele din casă sau la streașina casei, pentru a fi feriți de spiritele rele. 

Se crede că teiul sfințit poate vindeca probleme de auz. 

În această zi nu e bine să dormi afară sau la altcineva decât în propria casă, pentru că morții bântuie până în această zi, când se întorc în mormânt. 

Nu se aruncă și nu se fac gunoaie sau lături, pentru că ele pot ajunge în gura morților, care se vor înfuria și vor rămâne să se răzbune. 

Rugăciune de Moșii de vară. Rugăciune puternică de Sâmbăta morților

„Dumnezeul meu, cred întru Tine şi mă rog Ţie, întărește-mi credinţa! Te iubesc, dar sporeşte-mi dragostea. Mă pocăiesc, dar fă-mi căinţa să prisosească! Te slăvesc ca pe întâiul meu Început! Te doresc ca pe cea mai înaltă dorinţă a mea! Îţi mulţumesc, ca Binefăcătorului meu celui veşnic! Te chem ca pe puternicul meu Apărător.

umnezeul meu, binevoieşte şi povăţuieşte-mă cu înțelepciunea Ta, călăuzeşte-mă cu dreptatea Ta, mângâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu puterea Ta.

Îţi închin, o, Dumnezeule, gândurile, faptele, suferințele mele, ca în viitor să mă gândesc la Tine, să grăiesc de Tine, să lucrez după voia Ta, să sufăr pentru Tine. Doamne, eu voiesc ceea ce voieşti Tu, pentru că Tu voieşti să mă supun voii Tale şi făgăduiesc să fac tot ceea ce voieşti Tu. Te rog, cu umilinţă, luminează-mi mintea, oțelește-mi voia, curăţeşte-mi trupul şi sfinţeşte-mi sufletul!

Dumnezeule Preabun, ajută-mă să mă curăţesc de greşelile trecute, să biruiesc ispitele viitoare şi să lucrez cuvenitele virtuţi. Umple inima mea de dragoste pentru bunătatea Ta, de ură pentru greşelile mele, de râvnă pentru binele aproapelui şi de defăimare pentru deșertăciunile lumii. Fă-mă să fiu supus mai-marilor mei şi cu dragoste către cei mai mici, credincios prietenilor şi iertător vrăjmaşilor mei.

Vino, Atotputernice, întru ajutorul meu, ca să biruiesc cele şapte păcate de căpetenie, care sunt pricina tuturor păcatelor. Să biruiesc adică: mândria, prin smerenie creştinească; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste şi bucurie pentru binele aproapele lui; desfrânarea, prin înfrânare şi curăţie; lăcomia, prin cumpătare; mânia, prin răbdare; lenea, prin bărbăție creştinească.

Asemenea să biruiesc şi toate celelalte păcate şi patimi ce izvorăsc din acestea. Şi-mi dă virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Dumnezeul meu, fă-mă înţelept întru lucrările mele, curajos în primejdii, răbdător în nenorociri şi smerit în propăşire. Nu mă lăsa să uit vreodată a fi cu luare aminte la rugăciuni şi în biserică, cumpătat la masă, repede la împlinirea datoriilor şi statornic în hotărâri.

Doamne, insuflă-mi grija să am totdeauna conştiinţă dreaptă, înfăţişare cuviincioasă, vorbire folositoare şi purtare în bună rânduială. Dă-mi harul Tău, ca să mă deprind a-mi stăpâni totdeauna patimile, a mă învrednici de darurile Tale, a păzi legea Ta şi a dobândi mântuirea.

Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătăţile pământeşti şi cât de mari sunt cele cereşti, cât de scurt este timpul acestei vieţi şi cât de nemărginită este veşnicia. Ajută-mi să fiu întotdeauna gata de moarte şi să mă cutremur de judecata Ta, să scap de chinurile cele veşnice şi să dobândesc raiul prin Iisus Hristos, Domnul nostru.

Amin.”

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News