De ce curge sânge din nas

Cele mai multe sângerări nazale nu au o cauză gravă, iar episoadele pot trece foarte ușor, dacă urmezi câțiva pași. Sângerările sunt împărțite în două categorii, în funcție de partea nasului din care provine sângerarea:

  • Anterioară – fața nasului;
  • Posterioară – în spatele nasului.

Hemoragia nazală anterioară reprezintă aproximativ 90% dintre toate sângerările nazale. Hemoragia provine de la un vas de sânge aflat în partea din față a nasului și este, de obicei, ușor de controlat.

Hemoragia nazală posterioară provine din artera aflată în partea din spate a nasului și este mai puțin comună. De regulă, acest tip de hemoragie se dezvoltă la persoanele în vârstă.

De ce ne curge sânge din nas – cauze

Sângerările nazale pot apărea la orice vârstă, însă sunt mult mai des întâlnite în rândul copiilor cu vârsta cuprinse între 2 și 10 ani și în rândul bătrânilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani.

Printre cauzele comune ale sângerărilor nazale amintim:

  • Traumatisme la nivelul nasului (lovituri în față, iritații provocate de o răceală);
  • Uscăciune la nivelul nasului;
  • Vreme foarte rece sau foarte caldă și niveluri scăzute de umiditate.
Cum oprești sângerarea

De ce nu e bine să te întinzi la orizontală pentru a opri sângerarea

Când te întinzi pe spate, locul sângerării, adică nasul, este la acelaşi nivel cu inima, ceea ce înseamnă că este bine irigat, deci hemoragia este mai puternică. Dacă laşi şi capul pe spate, sângerarea poate părea că se opreşte, dar e numai o impresie. Într-adevăr îţi curge sânge mai puţin pe serveţel, dar numai pentru că mare parte din el se duce în jos, pe gât. Ţine cont că sângele înghiţit poate să irite stomacul provocând greaţă şi vărsături.

  • Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News