Mpox a ucis 1.000 de persoane în Africa

Agenția sanitară a Uniunii Africane a declarat joi că epidemia de mpox nu este încă „sub control” și a cerut ajutor pentru a preveni o „pandemie mai gravă” decât COVID-19.

„Situația nu este încă sub control, suntem încă pe o tendință ascendentă în general. Trebuie să continuăm să mobilizăm angajamentul politic și, de asemenea, să mobilizăm sprijinul financiar care este esențial pentru a ține sub control epidemia actuală”, a transmis Ngashi Ngongo de la Africa CDC, în cadrul unei ședințe de informare.

„Nu vrem ca această epidemie de mpox (…) să devină o altă pandemie cu transmitere sexuală, care ar fi mult mai gravă decât COVID-19”, a mai spus expertul.

Din ianuarie până în prezent s-au înregistrat aproape 48.000 de cazuri de mpox în Africa. În total, mai mult de 1.000 de oameni au murit din această cauză.

Variola maimuței, o urgență globală

Boala a fost cunoscută anterior sub numele „variola maimuței” și a fost redenumită mpox, în 2022.

La mijlocul lunii august, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat mpox o urgență de sănătate globală, în urma răspândirii unei noi tulpini din Republica Democratică Congo către țările învecinate.

Africa Centrală, epicentrul epidemiei, contabilizează 85,7% din cazurile de mpox și 99,5% din decesele înregistrate pe continent.

Și situația din Uganda este „foarte îngrijorătoare”, după ce săptămâna aceasta a fost raportat primul deces asociat cu mpox. În plus, numărul cazurilor de infectare este în creștere, cu 830 de cazuri notificate și 152 confirmate, potrivit CDC Africa.

„Unii dintre factorii de risc care contribuie la răspândirea mpox în Uganda sunt transmiterea transfrontalieră, dar şi sexuală”, a observat Africa CDC.

Cum se transmite mpox

Mpox se transmite de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contact fizic direct, inclusiv prin contact sexual.

Virusul poate fi transmis prin fluidele corporale, leziuni cutanate sau prin contact cu obiecte contaminate. De asemenea, variola maimuței poate fi transmisă prin atingerea pielii unei persoane infectate, precum și inhalarea sau vorbirea în apropierea acesteia. 

Infecția poate provoca febră, dureri musculare și leziuni cutanate extinse, iar fără tratament adecvat poate fi fatală.

Africa este afectată de două epidemii concomitent: una provocată de clada 1 în Africa Centrală, care afectează în principal copiii, și cealaltă cauzată de noua variantă, clada 1b, care vizează adulții din estul Republicii Democrate Congo și din țările vecine.

Noua tulpină, denumită clada 1b, s-a răspândit și în Europa, fiind detectată în Suedia, Germania și Marea Britanie.

Miercuri, Agenția britanică pentru siguranță sanitară a anunțat că a identificat primul său caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox. 

Zilele trecute, OMS a inclus două teste noi de diagnosticare a mpox pentru utilizare în situații de urgență.

Urmărește-ne pe Google News