Cuprins:
Totul despre mreană
Mreana are disformism sexual, care este pronunțat la masculi. Pe cap apar niște tubercoli granuloși, iar pe partea superioară a capului linii scurte albicioase.
Înotătoarea anală, la mascul, este mai înaltă ca la femeie.
Mreana se hrănește de pe fundul râurilor și constă în nevertebrate: insecte și larvele lor, viermi, moluște, crustacee și vegetație acvatică, icre și puiet de pește.
Peștii adulți de dimensiuni mari se hrănesc cu pești mici precum guvizii.
Cum arată
Mreana este un pește bentonic care are o lungime de 30-120 cm și 4 kg, în rare cazuri putând să ajungă și la 12 kilograme. Poate trăi aproximativ 20 de ani.
Mreana are corpul alungit, aproape cilindric și acoperit cu solzi mărunți. Are capul de mărime medie și alungit.
Are gura dispusă inferior, cu buze cărnoase și patru mustăți. Cele de pe buza superioară sunt scurte, iar cele posterioare, de la colțurile gurii, sunt mai lungi.
Dinții sunt dispuși pe trei rânduri, iar înotătoarea dorsală începe foarte puțin înaintea celei ventrale. Este înaltă și excavată, iar ultima radie este neramificată, spinoasă și puternic îngroșată.
Înotătoarea caudală este excavată adânc, iar lobul ei inferior e puțin mai scurt decât cel posterior.
Mreana are un corp fără pete sau cu pete mici, închise. Spatele este verde-măsliniu, în timp ce flancurile sunt mai deschise, de la gălbui la aurii, iar abdomenul este alb-gălbui.
Înotătoarea caudală și cea dorsală au marginile închise la culoare, în timp ce celelalte înotătoare au marginile roșcate.
Unde se găsește
Mreana se întâlnește în râurile Europei, în râurile care se varsă în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, sudul Mării Baltice, nordul Mării Negre, în sud-estul Angliei, la nord de Yorkshire și aproape în toate râurile din Franța care se varsă în Marea Mediterană.
În România, acest pește trăiește în toate râurile de deal și șes, Prut, Siret, Jiu, Olt, Argeș, Tisa, Mureș, Cerna, etc.
Se urcă până în regiunea muntoasă, iar în Moldova se întâlnește în Prut, dar și în limanul Nistrului.
Cum se gătește mreana
Carnea de mreană este albă, fragedă și fără prea multe oase. Este cel mai bine să o faci la cuptor, unde se poate pătrunde și se poate și rumeni pe deasupra.
Mreana este un pește cu o carne foarte gustoasă. Are multe oase, dar sunt destul de micuțe.
Dacă ai astfel de pești, dar sunt mici, îi poți marina și îi poți servi ca atare.
Mreana merge cel mai bine la cuptor, dar poate fi la fel de bine pusă pe grătar sau făcut în tigaie, cu o crustă de mălai sau pesmet.
Rețete cu mreană
Mreană la cuptor cu sos cremos și legume
- 1 kg mreană
- 1 fir prav
- 3 morcovi
- o ceapă
- 100 g ciuperci la conservă
- 400 ml vin alb
- o legătură pătrunjel verde
- sare
- piper
- lămâie
- 100 g unt
- 100 g smântână
- o lingură făină
Peștele se curăță și se spală, apoi se taie în bucăți mai mari. Se condimentează cu sare și piper și se lasă la odihnit o oră.
Ciupercile se scurg și legumele se taie în bucăți mari, iar pătrunjelul se toacă mărunt. Într-o tavă se pun legumele, în afară de ciuperci, pătrunjel, sare, piper, ulei și deasupra bucățile de pește.
Se acoperă cu folie și se bagă la cuptor la foc mic 10 minute. Se adaugă în tavă vinul după 10 minute și se întorc bucățile de pește. Se adaugă și ciupercile și se acoperă din nou tava, lăsând la cuptor la foc mediu 20-30 de minute.
Se scoate peștele pe un platou și legumele, iar lichidul se pune într-o cratiță, se adaugă făina, smântâna și se amestecă bine. Se pune și untul, apoi se toarnă sosul peste pește și legume. Se servește cu pătrunjel tocat mărunt.
Mreană cu salată verde
- o mreană
- două roșii
- o legătură mărar
- o lămâie
- ulei
- o salată verde
- 1/2 legătură mărar
- 1/2 lămâie
- 2-3 fire ceapă verde
- 2-3 roșii
- sare
- ulei
Curăță mreana de solzi și intestine. Se spală bine și se condimentează cu sare și piper, apoi se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt pe pat de felii de lămâie.
Se crestează și în crestături se pun felii de roșii și se presară mărar.
Se lasă 40-45 de minute la cuptor la foc mediu.
Legumele pentru salată se taie și se amestecă într-un bol. Se adaugă sare, piper, ulei și zeamă de măsline și se servește.
Mreană prăjită cu mujdei
- 1 kg mreană
- 100 g mălai
- sare
- piper
- o căpățână usturoi
- ulei
- o cană făină
Peștele se spală bine și se porționează. Se usucă și se pune pe o farfurie. Se condimentează cu sare și piper. Se pune la încins o tigaie cu mult ulei.
Fiecare bucată de mreană se dă prin făina combinată cu mălaiul și apoi se pune la prăjit pe ambele părți.
Separat se pisează usturoiul cu sare și apoi se pune ulei până devine o emulsie. Se servesc împreună cu mămăliguță sau cartofi prăjiți.
Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase