Fiecare zonă a țării noastre are propriile rețete de mucenici pe care femeile le pregătesc pentru ziua de 9 martie. Pentru astăzi, îți recomandăm să încerci cei mai buni mucenici cu nucă.

Rețetă mucenici fierți cu nucă

Ingrediente

  • 1 l apă;
  • 100 g mucenici din comerț pentru fiert;
  • 100 g zahăr;
  • 100 g nucă;
  • Un plic zahăr vanilat sau o linguriță extract de vanilie;
  • Un vârf de cuțit de scorțișoară;
  • Coaja de la o portocală;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă zahărul, coaja de portocală, zahărul vanilat ori extractul de vanilie, scorțișoara și sarea. Se adaugă apa peste și se pune totul la fiert. Dacă îți plac mucenicii cu mai multă zeamă, atunci mai poți adăuga 500 ml de apă. Se lasă totul la foc până când siropul începe să fiarbă în clocote.

Între timp, nuca se prăjește puțin în tigaie, după care se mărunțește. Când siropul fierbe, se adaugă mucenicii și se lasă la fiert potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj.

Când este totul gata, vasul se ia de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă deoparte pentru 20-30 de minute, cât să se umfle bine mucenicii și să absoarbă siropul aromat. Se adaugă nuca mărunțită și se consumă calzi.

Îți recomandăm să citești și: Când și de ce se fac mucenici.

Mucenici fierți

Mucenici cu nucă

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină;
  • 200 ml apă;
  • 1/2 linguriță sare.

Ingrediente pentru fiert

  • 2-3 litri apă;
  • zahăr după gust.

Ingrediente pentru servit

  • 300 g nucă măcinată;
  • esenţă de rom;
  • coajă rasă a unei portocale;
  • coajă rasă a unei lămâi;
  • esenţă de vanilie;
  • un plic zahăr vanilat;
  • scorţişoară.

Mod de preparare

Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.

Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră. Pune pe foc o oală cu 2-3 litri de apă, cu sare și zahăr – după gust. Când apa începe să fiarbă, micșorează focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat și lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Mucenici moldovenești cu nucă

Ingrediente

  • 1 kg făină;
  • 450 ml lapte;
  • 50 g drojdie proaspătă sau 2 pliculețe drojdie uscată;
  • 125 g zahăr;
  • 3 ouă;
  • 75 g unt;
  • O esență de vanilie;
  • Coaja de la o lămâie.

Ingrediente pentru sirop

  • 200 g miere;
  • 200 g nucă măcinată.

Ingrediente pentru ornat

  • 250 ml apă;
  • 150 g zahăr;
  • Coaja de la o portocală sau o lămâie;
  • O linguriță esență de rom.

Mod de preparare

Pentru început, se face maiaua. Se înmoaie drojdia în puțin lapte, apoi se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă totul și se lasă deoparte pentru 15 minute. După ce a crescut, peste maia se adaugă restul de făină, zahărul, ouăle și laptele treptat, timp în care se frământă aluatul până se obține o consistență omogenă.

Se adaugă și untul peste și se continuă frământarea. Când este totul gata, aluatul se lasă la dospit pentru o oră sau până când își dublează volumul. Între timp se pregătește siropul. Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și se lasă să fiarbă pentru câteva minute. Când este gata, se ia de pe foc și se adaugă coaja de portocală și esența de rom.

Când aluatul a crescut, se întinde pe blatul de lucru și se formează bile mai mici, care se întind sub formă de batoane din care se formează cifra 8.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se adaugă mucenicii și se lasă deoparte pentru 20 de minute. Se ung cu ou și se pun la cuptor la 170 – 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 – 30 de minute sau până când capătă o culoare aurie.

Când sunt gata, mucenicii se scot din cuptor și se lasă să se răcească. Se adaugă siropul peste, în mod uniform, se lasă timp de 10 minute ca să absoarbă siropul, după care se ung cu miere și deasupra se presară nucă măcinată.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News