Afecțiunile musculo-scheletice reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii. 42% din lucrătorii români se plâng, în fiecare an, de dureri de spate cauzate de locul de muncă, iar aproape 30% dintre aceştia acuză durere musculară la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare.
Rezultatele fac parte din ultimul raport realizat în cadrul proiectului Fit for Work România (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation, raport ce atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă, din cauza acestor afecţiuni, cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti. Conform studiului, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă – afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de euro pe an.
Peste 200 de boli atacă mușchii și articulațiile
Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii funcţionale persoanelor afectate. Impactul afecţiunilor musculo-scheletice depăşeste simptomele fizice imediate; acestea au, de asemenea, un efect negativ asupra stimei de sine, asupra calităţii vieţii, a vieţii de familie şi a situaţiei financiare a unei persoane.