Despre Muntele Găina

Este o grupă montană a Munților Apuseni care aparține de lanțul Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf, numit Găina, are o înălțime de 1.486 m.

Printre obiectivele turistice de aici se numără Peștera Poarta Zmeilor, Cascada Șipote sau Vânătările Ponorului. 

Aici are loc vara, în ziua de Sfântul Ilie, 20 iulie, sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie, Târgul de fete. Aici participă fetele care nu sunt măritate și vor să fie pețite de băieți. 

Pregătirea pentru sărbătoare are loc cu mulți ani înainte, pentru că fetele trebuie să adune zestrea primită de la familie în cufere frumos sculptate. 

Sărbătoarea începe de dimineața, iar familiile fetelor nemăritate vin cu corturi în care expun zestrea. Este locul în care se petrecere schimbarea de năframă, atunci când se alege mireasa. 

Ce se întâmplă la Târgul de fete de la Muntele Găina

În 2020 , târgul de fete nu s-a ținut din cauza regulilor și restricțiilor impuse de pandemie, asta deși sărbătoarea de pe Muntele Găina este o tradiție anuală, respectată de generații întregi.

Anul acesta, în 2021, Târgul de fete de pe Muntele Găina va fi organizat în perioada 17-18 iulie.

Târgul de fete este o tradiție în care se „aranjează” căsătoriile între băieții tineri și fetele necăsătorite. Este o adunare în care familiile se adună împreună și sărbătoresc cu muzică și mâncare, iar băieții își aleg viitoarele soții în cadrul acestui festival.

Târgul oferă ocazia oamenilor să-și arate talentul, cântând cântece populare sau dansând pe ele, arătându-și costumele și felul în care tradiția se păstrează. Mii de oameni se adună în acest târg în fiecare an.

În prima fază, la Târgul de fete din Muntele Găina are loc un concurs de dans, apoi câteva formații folclorice cântă. Alte atracții ale festivalului sunt focul în jurul căruia toată lumea cântă versurile cântecelor populare.

Târgul de fete se sărbătorește anual în luna iulie pe Muntele Găina, iar sărbătoarea necesită mult timp de pregătire înainte, pentru fete în special.

Există un aranjament special de zestre într-un cufăr superb decorat pregătit de mamele fetelor, astfel încât ele să adune la rândul lor bunurile pentru viitorii lor copii. 

Legendele Târgului de fete

Bătrânii explică conceptul acestei tradiții și spun că odată a existat o găină care obișnuia să depună ouă de aur și care trăiește în Munții Apuseni.

Oamenii lor au protejat-o și au păstrat-o în siguranță. O dată pe an, se adună pentru a-și lăsa copiii să se întâlnească cu găina. Când găina era gata să coboare, obișnuia să-și bată aripile și să se transforme într-o zână minunată.

După aceea, obișnuia să predea ouăle sale de aur cuplului proaspăt căsătorit, care era considerat un simbol al fericirii pentru ei în viața viitoare. 

Dar, la fel ca fiecare poveste, această legendă a avut și un caracter negativ. Se spune că odată ce o găină cobora, diavolul a luat ouăle din cuib și a fugit. Când găina s-a întors și a văzut că nu mai erau ouă de aur, a zburat și nu s-a mai întors niciodată.

De atunci, oamenii se adună împreună la munte cu speranța că ea va apărea din nou și va oferi daruri.

În altă versiune a legendei, se spunea că zâna magică și găina cu ouă de aur sunt două povești diferite. Oamenii explică faptul că zâna obișnuia să trăiască la munte și avea o găină care depunea ouă de aur în fiecare zi. 

O dată pe an, zâna obișnuia să ofere un ou de aur celor nevoiași și fetelor cuminți, iar personajul rău din această poveste erau cinci hoți, care se îmbracă în haine de femeie, apoi transformau ouăle de aur ale găinii în oțel. 

Hoții alergau să smulgă ouăle și au aruncat coșul de pe munte, care s-a rostogolit de acolo până în apa râului Berbec. De frică, găina s-a ascuns în Muntele Abrud și zâna a părăsit țara pentru totdeauna și s-a mutat în zone mai îndepărtate.

Din acel moment, tinerii urcă pe Muntele Găina, în fiecare a 3-a duminică a lunii iulie, cu speranța că într-o bună zi se va întâlni din nou cu zâna sau găina.

Tradiții la Târgul de fete de pe Muntele Găina

Ca o tradiție veche, Târgul de fete a început când într-o sâmbătă seară s-au adunat băieți și bărbați. Tinerii obișnuiau să petreacă toată noaptea cântând melodii populare și bând rachiu.

Dimineața, soțiile și fiicele au apărut și întreaga adunare s-a mutat apoi pe Muntele Găina, unde fetele dansează pentru distracția băieților și demonstrează că merită să se căsătorească.

Comercianții de acolo vindeau țuică și produse alimentare pentru oameni și făceau mulți bani în ziua respectivă. Mâncarea și alte aranjamente au fost apoi pregătite de părinți, iar părinții băiatului veneau atunci să negocieze cu părinții fetei necăsătorite.

În zilele noastre, în satul Avram se desfășoară Târgul de fete de pe Muntele Găina, din România.

A devenit o atracție turistică populară pentru oamenii care vizitează România, deoarece sărbătoarea populară implică mii de oameni și este sărbătorită cu mare entuziasm. Pregătirile se fac cu multe zile înainte de festival. 

Munți din România. Care sunt cele mai mari vârfuri din Munții Carpați

 
 

Urmărește-ne pe Google News