Cuprins:
Munți din România
Relieful României este axat pe arcul Munților Carpați. În centrul teritoriului este Podișul Transilvaniei, înconjurat de lanțurile muntoase ale Carpaților: Carpații Orientali, Carpații Meridionali și Munții Apuseni sau Carpații Occidentali.
Carpații Românești sunt munți cu atitudine mijlocie și prezintă un număr mare de depresiuni intracarpatice.
Carpații reprezintă sistemul nord-estic montan alpin, care începe din Bazinul Vienei și ține până în Valea Timocului, pe o lungime de aproximativ 1.500 km (cel mai lung lanț montan din Europa) și se întinde pe o suprafață de 170.000 km². Pe teritoriul României au o lungime de 910 km.
Munții Carpați, care se ridică până la peste 2.500 m, domină relieful României, altitudinea maximă de 2.544 m fiind în vârful Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraș.
Carpații se împart în trei mari grupe
Carpații Orientali, care se află între granița de nord și Valea Prahovei și reprezintă 52,2% din întreaga arie carpatică. Pe latura vestică a Carpaților Orientali se întinde cel mai mare lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș, Gutâi, Țibleș, Călimani, Gurghiu, Harghita, Bodoc etc.
Altitudinea maximă este de 2.303 m, iar între văile Oituz și Prahova, Carpații Orientali își schimbă direcția și formează Carpații de Curbură.
Carpații Meridionali sunt cuprinși între Valea Prahovei și culoarul Timiș-Cerna. Se întind pe aproximativ 21% din spațiul montan românesc și în această grupă se întâlnesc cei mai înalți munți din România.
Există 11 vârfuri în Carpații Meridionali care au altitudini de peste 2.500 de metri.
Carpații Occidentali se întind între Defileul Dunării, la sud și Someș, la nord. Rocile dure explică masivitatea reliefului, care este marcat prin peșteri și forme carstice minore. Au existat faze de înălțare combinate cu lungi perioade de liniște tectonică, ceea ce a dus la formarea suprafețelor de nivelare.
În Munții Apuseni, altitudinea maximă este de 1.849 de metri.
Cele mai înalte vârfuri din Munții Carpați
În România există 13 vârfuri de peste 2.500 de metri.
2.544 m – Vârful Moldoveanu, Munții Făgăraș, cel mai înalt vârf din România. Situat în județul Argeș, el se poate vedea doar de pe creasta Făgărașului, iar asta din cauza faptului că majoritatea piscurilor montane din jurul său au peste 2.400 de metri.
2.535 m – Vârful Negoiu, este al doilea ca înălțime și este situat tot în Munții Făgăraș. Are pante foarte abrupte, fiind extrem de greu de urcat.
2.527 m – Vârful Viștea Mare, Munții Făgăraș reprezintă principala cale de acces către vârful Moldoveanu. Împreună cu el formează Marele Trapez.
2.519 m – Vârful Parângul Mare, al patrulea ca înălțime, se află în Masivul Parâng, unde se găsește cea mai înaltă șosea din România: Transalpina, al cărei punct cel mai înalt ajunge la 2.145 de metri.
2.517 m – Vârful Lespezi, Munții Făgăraș, al cincilea ca înălțime. La poalele sale se află lacul glaciar Caltun.
2.514 m – Vârful Omu, Munții Bucegi, situat în Munții Bucegi, este pe locul șase ca înălțime. Se poate vedea de pe creasta Pietrei Craiului și de pe Valea Prahovei.
2.509 m – Vârful Peleaga, Munții Retezat, al cărui acces se poate face dinspre lacul Bucura, Șaua Pelegii sau Curmătura Bucurei.
2.508 m – Vârful Păpușa, Munții Retezat este al doilea ca înălțime din Retezat. Accesul se poate face dinspre vârful Custura, Porțile Închise sau Șaua Pelegii.
2.507 m – Vârful Vânătarea lui Buteanu, Munții Făgăraș
2.506 m – Vârful Hârtopul Darei, Munții Făgăraș
2.505 m – Vârful Cornul Călțunului, Munții Făgăraș
2.503 m – Vârful Bucura, Munții Bucegi
2.500 m – Vârful Dara, Munții Făgăraș
Curiozități despre Munții Carpați
Denumirea acestor munți provine de la un trib de daci numit Carpi, care locuia în Moldova, în Carpații Orientali. Carpi înseamnă stâncă.
Aproximativ 66% din suprafața României este acoperită de Munții Carpați, de aceea României i se mai spune și Grădina Carpaților;
Munții Carpați au o vârstă de aproximativ 200 de milioane ani;
Peștera Izvorul Tăușoarelor, din Munții Rodnei este cea mai adâncă peșteră și coboară până la 415 m sub nivelul mării;
Din lanțul carpatic izvorăsc mai multe râuri mari, precum Nistru, Prut, Siret, Tisa, Mureș, Jiu, Argeș sau Olt;
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și din Europa și se situează la o altitudine de 950 m, în vârful Masivului Ciomatu, în județul Harghita
România are cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa, format din Munții Oaș, Munții Țibleș, Munții Călimani-Munții Gurghiu-Munții Harghita.
Cei mai mulți urși bruni, lupi și lincși din Europa se găsesc în Munții Carpați
Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca faimosul Sfinx din Egipt.
Temperaturile medii anuale din zona Munților Carpați variază de la 8 grade Celsius la poalele munților și -2 grade pe culmile cele mai înalte.
Sursa foto: 123rf.com