Munții Carpați se întind pe teritoriul a șapte state: Cehia 3%, Slovacia 17%, Polonia 10%, Ungaria 4%, Ucraina 11%, România 51% și Serbia 4%. Sunt catalogați munți mijlocii sau scunzi, doar câteva sectoare depășesc 2.000 de metri în altitudine. Citește și alte curiozități interesante despre Munții Carpați.

Lucruri pe care nu le știai despre Munții Carpați

Denumirea munților provine de la denumirea unui trib de daci din Moldova, care purtau denumirea de “carpi”, iar în traducere înseamnă “pietre”.

  • Cel mai înalt vârf al lanțului Carpatic este vârful Gerlachovsky, 2.655 m, în Slovacia, Munții Tatra. În Polonia, cel mai înalt vârf este vârful Rysy, 2.499 m, în Ungaria, Vârful Kekes 1.014 m, în Ucraina cel mai înalt vârf este Vârful Hovârla 2.061 m, iar în România în topul celor mai înalte vârfuri muntoase este Vârful Moldoveanu 1.544 m, situat în Munții Făgăraș din Carpații Meridionali, acolo unde se află și Transfăgărășan – traseul spectaculos cu multe locuri de vizitat.
Munții Carpați - vedere din Ucraina
Munții Carpați – vedere din Ucraina
Transfăgărășan - cel mai spectaculos traseu de vizitat din Munții Făgăraș
Transfăgărășan – cel mai spectaculos traseu de vizitat din Munții Făgăraș
  • Ca și lungime, este cel de-al doilea lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, care au o lungime de 1.700 kilometri.
  • Pe crestele înalte ale Carpaților trăiește o subspecie a caprelor negre, Rupicapra rupicapra carpatica.
Subspecie a caprelor negre, Rupicapra rupicapra carpatica.
Subspecie a caprelor negre, Rupicapra rupicapra carpatica.
  • Munții Carpați acoperă ⅔ din suprafața României, aproximativ 800 de km din lungimea lor se desfășoară în țara noastră.
  • Aici se află cel mai mic oraș din țară, Băile Tușnad.
  • Munții Carpați dețin și recordul pentru cea mai scăzută temperatură înregistrată în mod oficial în țara noastră: -38,5 grade Celsius, la Bod, în Depresiunea Brașovului, pe 25 ianuarie 1942.
  • Clima Carpaților este continentală, aici precipitațiile cresc în raport cu altitudinea, iar vegetația este dispusă în etaje: pajiști alpine sus, păduri de conifere și făget pe pante și înălțimi mai mici.

Curiozități despre munții Carpați

  • Din Munții Carpați izvorăsc: Vistula, Nistrul, Tisa, Prut, Siret, Mureș, Oltul, etc.
  • Peștera cu cele mai mari dimensiuni din România este Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului, cu o lungime de 52 de km.
Peștera cu cele mai mari dimensiuni din România este Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului
Peștera cu cele mai mari dimensiuni din România este Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului
  • Cea mai adâncă peșteră din România este Peștera Izvorul Tăușoarelor din Munții Rodnei. Coboară până la 415 metri sub nivelul mării.
  • Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și din Europa. Se află la 950 metri altitudine în vârful Masivului Ciomatu, județul Harghita.
Lacul Sfânta Ana, județul Harghita
Lacul Sfânta Ana, județul Harghita
  • Sfinxul din Munții Bucegi are aceeași înălțime ca Sfinxul din Gizeh. Din această cauză s-a spus că Sfinxul românesc nu este o creație a forțelor naturii, ci a fost sculptat de om, înfățișând o zeiță din trecutul îndepărtat.
  • Din peste 8.000 de exemplare de urs carpatin care trăiau în Carpați în anul 1989, acum au mai rămas aproximativ 2.000 de exemplare.
Sfinxul - Obiectiv turistic din Munții Carpați
Sfinxul – Obiectiv turistic din Munții Carpați

Află care sunt cele mai inalte varfuri muntoase din lume

Sursă foto: Shutterstock.com

Vezi şi curiozităţi despre Carpaţii Orientali!

Google News Urmărește-ne pe Google News