Natura e numitorul comun al destinațiilor alese de publicația britanică, pentru că tuturor ne e dor de natură, după atâta amar de vreme petrecută în casă, și ne imaginăm plimbări și drumeții pe cărări de munte, scufundări în apele albastre ale mărilor și oceanelor și întâlniri unice cu creaturi marine și terestre.
Iată care sunt, în viziunea celor de la Daily Mail, cele mai frumoase locuri în care ne putem reîmprieteni cu natura după carantină.
Scoția
Loch Ness, lacul în care ar trăi un monstru marin legendar, e înconjurat de peisaje superbe și ar fi un loc de pornire numai potrivit pentru a descoperi frumusețea Scoției.
Probabil că monstrul nu-l vom vedea, însă fauna Scoției nu dezamăgește: foci, delfini, papagali de mare, căprioare și vulturi promit organizatorii de tururi că vom vedea în cele șase zile cât durează excursia prin statul din nordul Regatului Unit.
Întâlnirea cu focile e promisă în timpul unui “safari marin” prin insulele Arisaig Skerries, denumite și “Caraibele Scoției”.
Pe wildernessscotland.com, prețul unei vacanțe de 7 zile cu 6 nopți de cazare, mesele și excursiile incluse pleacă de la 1.735 de lire sterline (1.980 de euro).
Finlanda
Mai exact, sanctuarul urșilor bruni din Finlanda ne e recomandat să-l vizităm, Wild Taiga, un loc sălbatic 100%, în care 2.000 de animale sunt libere și pot fi surprinse de fotografi profesioniști ori amatori în instantanee unice.
Există în rezervația Wild Taiga mai multe cabane de unde pot fi văzuți urși în mediul lor.
O noapte de cazare într-o cabană de lux din sălbăticia Finlandei costă 431 de lire sterline (490 de euro) în octombrie. Oferta, pe wildtaiga.fi.
Insulele Scilly
Un arhipelag pitoresc de 140 de insule din partea cea mai vestică a Marii Britanii, Insulele Scilly reprezintă un punct de observație fără egal pentru iubitorii de păsări.
Peste 400 de specii pot fi întânite aici, inclusiv unele care vin în insule tocmai din America de Nord și din Siberia.
Septembrie e o lună minunată pentru o vacanță în Scilly, flora dând și ea atunci un spectacol unic.
O vacanță de 8 zile, cu cazare în regim B&B, transport cu feribotul și tururi cu ghid costă de la 1.095 de lire sterline (1.250 de euro), pe naturetrek.co.uk.
România
De la noi din țară, Daily Mail le recomandă amatorilor de natură din toată lumea Munții Carpați, “un tărâm al lupilor, sălbatic și frumos”.
Celor care ne vizitează le este sugerat să întrebe localnicii care sunt cele mai bune rute pentru drumeții și să fie atenți la sălbăticiuni, în special la urși.
Site-ul responsibletravel.com estimează că o vacanță de 8 zile prin Munții Carpați ar costa 1.299 de lire sterline, adică 1.480 de euro.
Kenya
Safariul, desigur, este recomandat în Kenya, excursia prin sălbăticie la bordul unei mașini de teren din care poți observa fauna diversă din spectaculoasele parcuri naționale ale Africii.
Gheparzii și leii din Maasai Mara, rinocerii negri din rezervația Lewa ori elefanții din Samburu sunt doar câteva dintre animalele minunate care pot fi văzute îndeaproape în Kenya.
O vacanță de nouă zile costă 1.625 de lire sterline (1.850 de euro), scrie aardvarksafaris.co.uk. Se face rezervare numai pentru grupuri de 4.
Himalaya
Irbișii sau leoparzii zăpezii sunt o specie în declin, cu numai 6.590 de exemplare rămase, însă în Munții Himalaya îi poți zări. Ladakh, din India, ar fi unul dintre cele mai bune puncte de observație, acolo fiind surprinși mai mulți leoparzi.
E nevoie însă de multă răbdare și de atenție ca să-i zărești și de o sumă destul de mare de bani, fiindcă nu e o vacanță ieftină. Un sejur de 14 zile în Ladakh, care nu include zborurile cu avionul dus-întors, ajunge la 3.450 de lire sterline (3.940 de euro), pe naturalworldsafaris.com.
Costa Rica
Biodiversitatea din Costa Rica merită fiecare bănuț din cele 2.050 de lire sterline (2.340 de euro) percepute pentru un circuit cu 11 nopți de cazare – inclusiv în rezervația Monteverde Cloud Forest – pe inspiringtravelcompany.co.uk.
Costa Rica e casă pentru o jumătate de milion de specii de animale și de păsări, inclusiv pentru splendidul Quetzal cu pene colorate și coadă lungă.
Norvegia
La ritmul în care se topesc ghețarii și se micșorează habitatul ușilor polari, suntem sfătuiți să ne grăbim, dacă vrem să vedem maiestuoasele animale în habitatul lor.
În Norvegia, putem face asta și vara. Ca bonus, avem mari șanse să vedem și colonii de morse.
O călătorie de 11 zile, cu plecare din Svalbard, costă de la 6.295 de lire sterline (7.190 de euro) până la sfârșitul lui august, pe naturalworldsafaris.com. Zborurile cu avionul nu sunt incluse.
Uganda
Gorilele de munte sunt pe lista animalelor în pericol de dispariție. În jur de 400 din populația de 1.000 rămasă e comasată în Bwindi Impenetrable Forest, o rezervanție naturală din munții Ugandei.
14 familii de gorile trăies acolo chiar foarte aproape de centrul dedicat vizitatorilor.
Un pachet de 4 zile, cu cazare la Bwindi Lodge și transport local inclus, costă de la 3.000 de lire, adică 3.426 de euro, pe volcanoessafaris.com. Permisul de intrare în Bwindi Impenetrable National Park e taxat extra: 567 de lire sterline (647 de euro).
Maldive
Nu pentru plajă ne e recomandat să mergem în Maldive, ci pentru a admira recifele de corali din Oceanul Indian.
Sheratonʼs Full Moon Resort & Spa are un program special de “împrietenire” a clienților săi cu spectaculoasele recife de corali, dar și prețuri de cazare pe măsură. 592 de lire sterline pe noapte, adică 676 de euro, conform marriott.com.
Antarctica
Un ecosistem fragil, în care vei avea parte însă de o aventură epică de 15 zile, gândită de experți în mediu, floră și faună.
Se pleacă la bordul unui vas din Ushuaia, Argentina, pe 14 decembrie, așadar, vei petrece Crăciunul departe de casă – la capătul lumii, de fapt – printre balene cu cocoașă și colonii de pinguini.
Trebuie să stai însă foarte bine cu banii pentru a-ți permite această vacanță. Costă de la 10.923 de lire sterline, adică 12.470 de euro (auroraexpeditions.co.uk).
Peru
Pe Lacul Sandoval din rezervația Tambopata, adânc în partea peruviană a Amazonului, unde se ajunge cu canoea, trăiesc ultimele exemplare de vidre uriașe.
Lungi de 1,8 metri, acestea sunt cele mai periclitate animale din America de Sud.
Iubitorii faunei ajung în habitatul lor numai în tururi cu ghid.
Un sejur de trei nopți, cu cazare la Inkaterra Reserva Amazonic și excursia la Lacul Sandoval inclusă, costă de la 1.029 de lire sterline (1.175 euro), pe inkaterra.com.