Cuprins:
Murături asortate, rețeta tradițională
Pentru a face murături asortate, ai nevoie de butoaie sau borcane mari, în funcție de ce cantitate vrei să faci.
Poți folosi borcane mari, înalte, pe care le poți depozita în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.
Ingrediente
- 5 kg gogonele
- 5 kg ardei gras
- 2-3 crenguțe de cimbru
- 2 kg morcovi
- 9 linguri de sare
- 7 l apă
- 1,25 l oțet
- 1,25 kg zahăr
- 5 foi dafin
- 15 boabe piper
Mod de preparare
Gogonelele se taie în feliuțe, morcovii feliuțe, iar ardeiul în fâșii. Se amestecă într-un castron și se pune apă peste ele.
Se pune o oală mare pe foc cu 4 linguri de sare și cimbrul. Lași apa să clocotească și apoi torni apa peste legumele tăiată. Se acoperă cu un tifon și se lasă așa până ce apa va fi călduță.
Se scot legumele într-un tifon mare și se scurg timp de 2-3 ore până ce apa nu mai curge.
După ce s-au scurs bine se pun în borcane mari. Se spală bine borcanele și se întorc cu fundul în sus să se scurgă apa înainte de a pune murăturile.
Într-o oală se pune oțetul, zahărul și restul de sare, piperul și foile de dafin. Se lasă la clocotit și cu un polonic se toarnă în borcanele cu murături. Apa trebuie să acopere murăturile.
Se pun capacele și se lasă murăturile în cămară. Abia după o săptămână sunt gata de mâncat.
Cum să faci murături asortate rapide, la frigider
Murăturile rapide sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de murături frigider. Sunt pur și simplu legume care sunt murate într-o soluție de oțet, apă și sare (uneori și zahăr) și depozitate în frigider.
Murăturile rapide nu dezvoltă aroma profundă pe care o au murăturile fermentate, dar necesită și câteva zile în saramură înainte de a putea fi savurate. De asemenea, murăturile rapide nu necesită conservare atunci când sunt refrigerate.
Pentru murăturile rapide, o saramură de bază este formată din părți egale de oțet și apă, dar poți ajusta raportul la preferințele tale.
Orice oțet de bază este bun- oțetul alb, oțetul de mere, oțetul din vin alb și oțetul din orez funcționează bine.
Cu ce poți condimenta murăturile
Poți condimenta murăturile cu:
- Ierburi proaspete: mărar, cimbru, oregano și rozmarin
- Ierburi uscate: cimbru, mărar, rozmarin, oregano
- Căței de usturoi sfărâmați pentru o aromă ușoară de usturoi sau feliați pentru o aromă mai puternică de usturoi.
- Ghimbir proaspăt: curățat și feliat subțire
- Condimente întregi: semințe de muștar, coriandru, boabe de piper, fulgi de ardei roșu
- Condimente măcinate: curcuma sau boia afumată sunt excelente atât pentru culoare, cât și pentru aromă
Știința din spatele fermentației
Termenii de murare și fermentare sunt adesea folosiți interschimbabil, dar sunt destul de diferiți. Metodele se suprapun, chiar dacă sunt independente una de cealaltă.
Murarea este procesul de utilizare a unei saramuri acide pentru conservarea unui aliment. Saramurile acide se fac fie cu apă sărată, apă cu zahăr, suc de lămâie sau oțet.
Fie o substanță (sau uneori o combinație a acestora) este turnată peste legume, fructe, carne sau pește, care sunt apoi plasate într-un borcan strâns pentru câteva zile.
Acest proces schimbă gustul legumelor, făcându-le mai acre.
Fermentarea este, de asemenea, destul de simplă. Un aliment fermentat a fost conservat și transformat de bacterii.
De obicei, asta înseamnă că zaharurile și carbohidrații din alimente au fost consumate de bacteriile bune.
Bacteriile transformă apoi acel zahăr în alte substanțe, cum ar fi acizi, dioxid de carbon și alcool. Aceste substanțe, pe termen scurt, conservă alimentele și contribuie la aroma sa.
Fermentarea încurajează probioticele să prospere și, prin urmare, este bună pentru sistemul digestiv uman. Consumul de alimente fermentate se crede că face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Fermentarea este, de asemenea, utilizată la dospirea multor tipuri de pâine din întreaga lume.
Cu pâinea, fermentarea se referă la procesul în care drojdia transformă zahărul în dioxid de carbon și alcool în absența oxigenului, determinând creșterea aluatului.
Castraveți murați de vară. Cum se fac cel mai rapid și eficient
Sursa foto: 123rf.com