Dacă, totuşi, doriţi să puneţi pentru iarnă şi conserve, atunci utilizaţi doar oţet natural de fermentaţie obţinut din vin şi nu prin diluarea acidului acetic de sinteză, precum şi sare brută, neiodată.
În concluzie, conservele în oţet nu sunt murături şi deci nu au efectele benefice ale acestora!
Murăturile sunt legumele ce trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenţă microflorei de fermentaţie acestea capătă valoare nutritională deosebită, devenind practic alimente funcţionale probiotice. Alimentele probiotice conţin bacterii acido-lactice active, benefice unei sănătăţi optime a sistemului gastro-intestinal. Acestea îmbunătăţesc digestia, stimulează detoxifierea şi întăresc sistemul imunitar.
Dacă tot puneţi castraveţi, atunci ar fi bine să îi puneţi la murat, în sare. Alegeţi castraveţi de grădină, cultivaţi cu compost şi fără îngrăşăminte chimice (NPK). Sarea utilizată va fi brută, neiodata artificial. Castraveţii în saramură se vor depozita într-un loc întunecos, uscat, la temperaturi de 10 – 15oC pentru a se declanşa procesul natural de fermentaţie acido-lactică. Acesta trebuie să fie lent, pentru a permite o fermentaţie cât mai bună, cu generare de acid lactic, conservantul natural perfect şi un foarte eficient reglator al microflorei intestinale probiotice. În procesul natural de fermentaţie nu doar că se produc vitamine, ci se biodisponibilizeaza mineralele şi fibrele alimentare din castraveţi. Vitaminele naturale existente în castraveţi nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic.
Varianta castraveţi muraţi obţinuţi prin fermentaţie este mult mai indicată. În general, castraveciorii muraţi, gogoşarii muraţi, varza murată şi murăturile asortate sunt garnituri excelente pentru mâncărurile din carne. Acestea stimulează digestia cărnii, protejând totodată împotriva metaboliţilor co-cancerigeni ce sunt rezultaţi în urma consumului cărnii şi produselor din carne.Varza murată este un aliment probiotic, indicat majorităţii consumatorilor, care conţine compuşi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanţi (vit. A, C, E, zinc), fibre alimentare (combat constipaţia, detoxifică colonul), minerale (potasiu, magneziu, calciu). Acidul lactic generat de microfloră spontană este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru întărirea sistemului imunitar.