Murul este una dintre cele mai vechi plante medicinale, care se găsește în peste 100 de specii și 1.000 de varietăți hibride. Fructele pot fi consumate atât în stare pură, crude, cât și prelucrate în diferite rețete culinare.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Plantarea culturii de mur
Plantarea unei culturi de mur este recomandată primăvara, începând cu luna martie, aprilie, ori toamna, începând cu luna octombrie, noiembrie, după căderea primei brume.
Pentru plantare se vor face găuri în pământ de aproximativ 20 de cm adâncime și 25 cm lățime. Butașii se pun în pământ la 20-30 cm diferență, chiar și până la o distanță de 60 cm astupată cu pământ afânat pentru a ajuta la dezvoltarea rădăcinii.
În prima săptămână de la plantare, cultura de mure se udă cu aproximativ 3-5 litri de apă pentru fiecare butaș plantat, repetându-se acest procedeu de două ori.
După udare, butașul de mur poate fi tăiat maxim 5 cm de sol și așteptat până în primăvară, până când acesta va înmuguri. Odată ce cultura de mur se va prinde, aceasta nu va mai trebui udată, decât în zilele secetoase de vară.
Întreținerea murelor
Murele plantate trebuie legate la o înălțime mare, aproximativ 2,5 metri, pentru o producție mai mare. Se va face combaterea dăunătorilor ori de câte ori este nevoie, dar și stârpirea buruienilor manual prin smulgerea buruienilor ori prin săpare.
Înmulțirea culturii
Toamna, după ce fructele au fost culese, lăstarii plantei se taie de 30 de cm, după care se plantează în gropi cu adâncimea de 20 cm și se așteaptă formarea butașilor de anul viitor. Plantația de mure este iubitoare de soare și preferă zonele cu lumină directă. Nu este deloc o cultură pretențioasă, se adaptează în orice condiții climatice, chiar și la frig sau anotimpuri ploiase.
Recoltarea murelor
Producția are loc în vară, la sfârșitul lunii iunie, până în septembrie, perioadă în care se intervine o dată la două-trei zile pentru culegerea fructelor coapte. Recoltarea se realizează dimineața sau seara, iar fructul se culege de pe plantă cu tot cu receptacul, fără să se pună presiune pe fruct, deoarece este foarte sensibil.
Beneficiile consumului de mure
Sunt bogate în fibre
Murele sunt fructe sărace în calorii și bogate în fibre, iar consumul cu moderație sprijină echilibrarea nivelului de colesterol, reglează glicemia, provoacă senzația de sațietate și astfel ajută la scăderea în greutate. De asemenea, pentru că sunt bogate în fibre, murele îmbunătățesc sănătatea sistemului digestiv, deoarece sunt considerate antibiotice naturale.
Sprijină sănătatea oaselor
Murele sunt bogate în vitamina K, iar asta ajută la coagularea sângelui, vitamină esențială sănătății oaselor. Manganul din compoziția fructelor ajută la producția de colagen, ideală pentru piele și articulații, dar și la reducerea riscurilor apariției fracturilor și osteoporozei.
Protejează creierul
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, murele pot ajuta la reducerea inflamațiilor de la nivelul creierului și prevenirea apariției afecțiunilor cognitive.
Controlează glicemia
Murele conțin o cantitate foarte mică de zahăr, spre deosebire de alte fructe proaspete. Din acest motiv, fructele sunt considerate o gustare sănătoasă în orice moment al zilei chiar și pentru persoanele diagnosticate cu diabet.
Sunt bogate în vitamina C
Consumul regulat de mure, în cantități moderate, asigură organismului doza zilnică recomandată de vitamina C. Astfel, fructele ajută la întărirea imunității, la sănătatea pielii și chiar la regenerarea producției de colagen și serotonină.
Alte beneficii ale consumului de mure
- Neutralizează radicalii liberi;
- Previn retenția de lichide;
- Combat durerile abdominale;
- Previn apariția afecțiunilor bucalo faringiene;
- Adjuvant în caz de răceală ori gripă;
- Reglează metabolismul;
- Previn apariția cancerului;
- Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară;
- Combat constipația.
Proprietăți mure
- Antiinflamatorii;
- Antioxidante;
- Astringente;
- Diuretice;
- Tonice;
- Revigorante.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de mure
- 45 – calorii;
- 9,61 – carbohidrați;
- 1,39 – proteine;
- 0 mg – colesterol;
- 5,3 – fibre alimentare;
- 25 – mg acid folic;
- 29 mg – calciu;
- 0,62 mg – fier;
- 165 mg – cupru.
Rețete cu mure
Dulceață de mure
Ingrediente
- 500 gr mure;
- 350 gr zahăr;
- 200 ml apă;
- 2 linguri zeamă de lămâie.
Mod de preparare
Spală murele, ideal e să fie cât mai coapte, în mai multe rânduri de apă rece, apoi zdrobește-le cu unealtă de piure. Combină fructele cu zeamă de lămâie și dă-le la foc mare până dau în clocot, amestecând constant. Redu focul și mai lasă cratița până când compoziția scade aproape la jumătate.
Spumează dulceața de mure atunci când este gata și toarn-o în borcane curate. Pune capacul, întoarce borcanele invers și lasă-le să se răcească așa. Dulceața este gata și poate fi păstrată în cămară.
Sirop de mure
Ingrediente
- 1 kg de mure;
- 1 kg de zahăr;
- 500 ml apă;
- O lămâie.
Mod de preparare
Murele se pun într-un vas cu zahărul și se lasă împreună pentru câteva ore, 3-4 ore, până când se topește zahărul. După acest timp, se zdrobesc fructele și se trec prin sită, pentru a separa sucul de semințe.
Se adaugă cantitatea de apă peste fructe și siropul obținut și se pune totul la fiert pentru aproximativ o oră, amestecând din când în când. Spre finalul fierberii, se adaugă zeama de la lămâie și se mai lasă pe foc pentru aproximativ 10 minute. Cantitatea de sirop de mure se toarnă fierbinte în recipiente din sticlă, iar când se răcește poate fi păstrat la frigider.
Tartă cu mure
Ingrediente
- 2 cești făină;
- 1/2 ceașcă migdale măcinate;
- 1 lingură zahăr brun;
- 1 praf sare;
- 200 g unt nesărat;
- 6 linguri apă aproape înghețată;
- 1 pachet fasole boabe;
- Pentru umplutură de mure
- 2 cești mure;
- 1/2 ceașcă făină;
- 1 praf sare;
- 1 1/2 cești zahăr;
- 6 linguri unt;
- 3 lămâi stoarse;
- 1 lingură coajă de lămâie rasă;
- 1 lingură zahăr brun.
Mod de preparare
Într-un castron mare se amestecă făina, migdalele, zahărul brun şi sarea. Se adaugă fulgii de unt şi apa rece şi se frământă bine. Se formează o bilă de aluat şi se dă la frigider în folie. Se încinge cuptorul la 200 de grade.
Se rulează aluatul într-o formă rotundă, de cerc gros cu sucitorul şi se aşează cercul pe fundul şi marginile unei forme de tort cu fund detaşabil, sau într-o formă specială de tartă. Puneţi folie şi fasole peste fundul vasului şi aluat, ca să nu crească foarte mult. Se dă la cuptor 20 de minute, se scoate şi se lasă la răcit.
Se amestecă fructele cu făina, sarea, zahărul, untul, coaja de lămâie şi zeama de lămâie. Se adaugă zahărul brun. Se pune pe foc mediu şi se dă în clocot până lasă zeamă. Se toarnă sosul de mure peste crustă şi se mai coace 40 de minute. Se lasă să se răcească şi se serveşte cu frişcă sau pudrată cu zahăr.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: Shutterstock.com