Un preparat sățios și foarte gustos pe care îl poți încerca mai ales în această perioadă, când vinetele românești au o aromă deosebită. Vezi mai multe rețete de musaca de vinete.
Rețete pentru musaca de vinete
Cuprins:
Musaca de vinete
- 4-5 vinete mijlocii;
- 700 g carne tocată, după preferințe;
- 1 ceapă;
- 1-2 ardei graşi;
- 1 ou;
- 3-4 roşii;
- 150 ml suc de roşii;
- 1 lingură făină;
- 2-3 linguri ulei;
- 1 lingura pesmet;
- 100 g caşcaval;
- sare;
- piper;
- pătrunjel verde;
- 2-3 linguri smântână.
Mod de preparare
Pentru început, vinetele se spală, se curăţă de coajă şi se taie felii cu grosimea de 1 cm. Se dau cu un praf de sare, se pun pe un tocător din lemn şi se lasă la scurs.
Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte uşor într-o tigaie încinsă cu ulei. Se adaugă carnea tocată, ardeiul gras tăiat cubuleţe, un praf de sare şi piper. Carnea călită se amestecă cu sucul de roşii, iar când se răceşte se adaugă oul bătut şi pătrunjelul verde tocat. Separat, se prăjesc vinetele scurse, date prin făină.
Se unge un vas termorezistent cu puţin ulei şi se tapetează cu pesmet. Se pun straturi succesive de vinete, carne tocată şi roşii tăiate rondele. Se termină cu un strat de vinete şi se adaugă jumătate cană cu apă. Se presară caşcaval ras şi se pune în cuptorul încins, la foc potrivit, 30 minute.
Sursă rețet: Retete.unica.ro
Musaca de vinete cu dovlecei, fără carne
- 2 vinete mari;
- 2 dovlece;
- O ceapă;
- Un ardei roșu;
- 2-3 căței de usturoi;
- O linguriță de oregano uscat;
- O lingură ulei de măsline;
- O conservă de roșii în suc (400 gr);
- 50 gr parmezan;
- 120 gr mozzarella.
Mod de preparare
Feliile de vinete și dovlecei se taie în felii subțiri, aproximativ 1 cm grosime, și se așează pe un șervețel din hârtie pentru a absorbi apa din interior. Când feliile s-au scurs de apă, se stropesc cu puțin ulei de măsline și se pun într-o tigaie grill tip de câteva secunde, pe ambele părți, până când se rumenesc ușor.
Între timp, într-o tigaie adâncă se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tăiată cubulețe și se lasă la rumenit pentru câteva minute, amestecând constant. Peste ceapă se adaugă și ardeiul tăiat cubulețe. După ce s-au rumenit se adaugă în tigaie și usturoiul, roșiile din conservă și oregano, iar totul se lasă la fiert pentru aproximativ 5 minute.
Într-un vas rezistent pentru cuptor se pune o parte din sosul de roșii, iar deasupra se așează un strat de felii de vinete și un strat de felii de dovlecel, apoi se presară din nou sos de roșii și deasupra parmezan. Se continuă cu un rând de legume, iar sos, iar ultimul strat trebuie să fie din legume. Se acoperă totul cu sos, se presară parmezan și peste se adaugă felii de mozzarella.
Musacaua de vinete se pune la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când se rumenește deasupra.
Musaca de vinete cu carne și cartofi
- 1,2 carne de porc, pui, vită sau mix;
- 1 kg cartofi;
- 1 kg vinete;
- 600 gr ceapă;
- 6-7 căței de usturoi;
- 1 kg roșii;
- 300 gr ardei roșu;
- 200 ml ulei de măsline;
- Parmezan;
- Sare, piper, cimbru, scorțișoară.
Mod de preparare
Vinetele și cartofii se taie rondele cu o grosime de aproximativ 1 cm, cu tot cu coajă. Se sărează ușor și se lasă la scurs. Între timp, carnea tocată se pune într-o tigaie adâncă în puțin ulei de măsline, peste care se adaugă ceapa, usturoiul și sarea și se lasă totul la călit. Treptat se mai pot adăuga și condimente precum: piper, cimbru uscat, scorțișoară.
Peste carnea tocată se adaugă și ardeii tocați mărunt. Se lasă totul pentru 5 minute pe foc, după care se adaugă și sucul de roșii și 300 ml de apă fierbinte. Focul se reduce la minim și se lasă sosul și carnea să fiarbă pentru aproximativ 30 de minute.
Într-o tavă rezistentă pentru cuptor se presară puțin ulei și se adaugă cartofii care se oun la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 200 de grade. Când cartofii sunt rumeniți, se pun deasupra și rondelele de vinete, se stropesc cu ulei și sare, iar tava se mai pune la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Sosul și carnea se pun peste vinete și cartofi, iar deasupra se presară parmeazan ras și totul se pune la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când crusta de parmezan este aurie.
Rețeta de musaca de vinete este gata. Se lasă să se răcească și se consumă cu iaurt grecesc.
Musaca de vinete cu brânză
- 4 vinete;
- 200 gr brânză tofu;
- 2 cepe;
- 4 roșii;
- 100 ml ulei;
- 2-3 căței de usturoi;
- 2 linguri de făină;
- O lingură de pesmet;
- Sare, piper, cimbru.
Mod de preparare
Vinetele se spală și se taie în felii de aproximativ 2 cm grosime. Se sărează și se lasă la scurs pentru o jumătate de oră. Între timp, într-o tigaie se pune ulei și se călește ceapa. Peste ceapă se adaugă roșiile tăiate cubulețe, usturoiul și condimentele. Totul se lasă la fiert până când sosul se îngroașă.
Feliile de vinete se dau prin făină și ulterior se pun într-o tigaie cu puțin ulei pentru a se rumeni pe ambele părți. Într-un vas pentru cuptor se pun câteva linguri de sos, câteva felii de brânză tofu tăiate foarte subțiri, apoi se pun feliile de vinete și se repetă pașii până când se umple vasul. Ultimul strat din vas trebuie să fie de sos, iar deasupra se pune pesmet amestecat cu brânză rasă și totul se lasă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade sau până când musacaua capătă o crustă aurie.
Musaca turcească de vinete
- 4 vinete;
- 6 roșii;
- 500 gr carne tocată;
- 3 ardei grași;
- O ceapă;
- 4-5 căței de usturoi;
- Ulei;
- Pătrunjel;
- Sare, piper, boia de ardei dulce.
Mod de preparare
Vinetele se spală și se taie în cubulețe mici, se sărează și se lasă să se scurgă pentru 20-30 de minute. Între timp, ceapa se taie mărunt și se pune la călit împreună cu usturoiul mărunțit. Când acestea se călesc, se adaugă și carnea tocată și se lasă totul al fiert pentru câteva minute.
Se mai păstrează o roșie sau două, iar restul se decojesc și se taie în cubulețe mici, după care se adaugă și ele peste carne. La fel se procedează și cu ardeiul, se adaugă condimentele și se lasă la fiert până când sosul scade.
Carnea tocată se ia de pe foc și se amestecă cu vinetele tăiate cubulețe. Se pune totul într-un vas pentru cuptor, deasupra se presară pătrunjel proaspăt și se adaugă restul roșiilor tăiate în felii mari, cât să tapezi tava cu musaca.
Rețeta de musaca de vinete se pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade, până când compoziția se leagă, iar roșiile de deasupra se rumenesc.
5 Rețete diferite de musaca de vinete pe care merită să le încerci.
Sursă foto: Shutterstock.com