Denumit ştiinţific “Matricaria chamomilla” sau “Chamomilla nobila” şi cunoscut în limbajul popular drept romaniţă, matrice sau morună, muşeţelul e una din cele mai folosite plante medicinale. Creşte pe câmp şi, potrivit medicului Libertăţii, dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, florile sale au o mulţime de calităţi, fiind utilizate în tratamentele homeopatice ale bolilor de stomac, de ficat şi de piele.
Eczeme, arsuri, răni cu puroi, hemoroizi
Antiseptic şi decongestiv, muşeţelul are proprietatea de a distruge microorganismele de pe piele şi de a diminua congestia. Unele leziuni ale epidermei, care supurează, pot fi ameliorate dacă se presară pe ele flori de muşeţel mărunţite. De asemenea, în unele cazuri sunt eficiente cataplasmele. Pentru prepararea acestora, florile se macină, se pun într-un vas cu apă călduţă şi se amestecă până se obţine o pastă. Se ia un tifon curat, se îmbibă în pasta de muşeţel, apoi se aplică cel puţin 20 de minute pe zona afectată. Se clăteşte cu apă călduţă.
Răceli, gripă, astm bronşic, dureri de gât şi de cap, alergii
Ceaiul de muşeţel provoacă transpiraţie şi determină scăderea febrei. De asemenea, calmează durerile de gât şi de cap şi reduce inflamaţiile. Se pot face şi băi cu muşeţel astfel: se pun într-un săculeţ de pânză un pumn-doi de flori mărunţite, peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă în cadă până când apa ajunge la o temperatură suportabilă. Se poate prepara şi sub formă de ulei, din 10 g de flori mărunţite şi o lingură de alcool. După câteva ore, se adaugă 100 g de ulei de floareasoarelui şi se pune amestecul la foc deasupra unui vas cu apa, circa două-trei ore, amestecând din când în când, până se evaporă alcoolul. Esenţa se strecoară şi se păstrează în sticle colorate, la rece.
Faţă
Infuzia de muşeţel calmează tenurile înroşite, iritate sau congestionate, dacă este aplicată sub formă de comprese. Băile de aburi cu muşeţel curăţă şi împrospătează tenul.
Ochi iritaţi, inflamaţi sau conjunctivită
Pentru calmarea inflamaţiilor pleoapelor şi a ochilor iritaţi se face o infuzie din 15 g (3 linguri) de flori de muşeţel cu 200 g apă. După 10- 15 minute se strecoară lichidul şi se adaugă 4 g de acid boric. Se aplică pe zonele afectate.
Păr
Clătit cu infuzie de muşeţel, după şamponare şi spălare cu apă, părul va căpăta un aspect mătăsos şi îşi va întări rădăcina.
Diaree, dizenterie, boli de ficat
Proprietăţile antiseptice şi bactericide ale muşeţelului, asociate cu acţiunea frunzelor de mentă, sunt deja dovedite în tratarea diareei şi, în general, a majorităţii afecţiunilor stomacului şi intestinelor. Infuzia de muşeţel are efecte benefice şi în tratarea bolilor de ficat.
Abcese dentare şi stomatite
În astfel de cazuri se recomandă o infuzie din 3 linguri de flori la o cană de apă. Lichidul strecurat şi uşor încălzit se ţine în gură un minut.
Gastrite, enterite şi colici
Datorită proprietăţilor antispastice, dezinfectante şi antiinflamatorii, ceaiul de muşeţel calmează spasmele muşchilor stomacului provocate de gastrite, enterite şi colite. Ceaiul de muşeţel, combinat cu anason (util pentru eliminarea paraziţilor) sau cu fenicul (care stimulează digestia), se dă nou-născuţilor pentru calmarea colicilor şi eliminarea gazelor. Pentru astfel de cazuri se face un cocktail din câte o lingură de muşeţel, coada-şoricelului, pelin, mentă şi salvie. Se infuzează două linguri din acest amestec cu un pahar de apă, se lasă 15 minute, iar lichidul strecurat se bea neîndulcit, pe stomacul gol, zilnic, în două reprize.
Infecţii cu candida la nivel genital
Aceste infecţii se manifestă prin usturime şi depozite albe la nivelul glandului penisului sau printr-o secreţie albă, mai groasă, la femei. Pentru tratament, se prepară un litru de ceai de muşeţel şi se adaugă în el o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Cu această combinaţie, pregătită zilnic, se spală organele genitale.
Balonări
Se recomandă un ceai preparat după următoarea formulă: muşeţel şi fenicul, câte două linguri, rădăcină de nalbă, de lemn-dulce şi frunză de mentă, câte 4 linguri din fiecare. Din acest amestec se iau două linguri, care se opăresc în două pahare de apă. După 15 minute se strecoară lichidul şi se îndulceşte. Se bea o cană de ceai pe parcursul unei zile.
Alergii şi astm bronşic la copii
Uleiul de muşeţel conţine azulen, o substanţă care ameliorează unele stări alergice şi este eficientă în tratarea astmului bronşic al copiilor.
Amănunte legate de subiectul abordat de dr. Nwabudike, medic dermatolog, acupunctor şi homeopat, obţii la cabinetul acestuia – Bucureşti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc.2, ap.45, tel. 031.105.72.66, 021.322.66.99 sau 0752.304.536.