Simptomele alarmante:
► părul vechi cade, fără să crească fire noi de blană;
► pielea se înroşeşte, apar cruste sau răni, uneori puroi;
► animalul se scarpină des şi dă semne de nervozitate;
► blana se desprinde în smocuri mari numai pe numite zone.
Infecţii şi paraziţi
Examinează cu atenţie blana şi pielea animalului tău, să nu aibă purici, dacă a luat contact cu animale fără stăpân. Alergia la saliva puricilor poate declanşa năpârlirea excesivă. De asemenea, infecţia cu stafilococi sau cu dermatofiţi poate duce la pierderea blănii. Dacă apar pete roşii, rotunde, în zonele fără păr, poate fi vorba de o ciupercă de piele. Toate aceste afecţiuni ale pielii pot fi uşor de diagnosticat de către veterinar şi necesită un tratament de durată pentru vindecare.
Afecţiuni interne
Dintre cele mai frecvente boli ale câinelui sau ale pisicii care se manifestă prin năpârlirea excesivă se numără afecţiunile ficatului. Lipsa vitaminelor A, B2 sau PP din alimentaţia animalului tău poate duce la pierderea blănii. Căderea firelor de blană îndeosebi de la nivelul trunchiului şi a membrelor posterioare trădează o dereglare a tiroidei. Insuficienţa renală sau diskinezia biliară se manifestă şi ele prin pierderea blănii încă din prima etapă a bolii. Analizele medicale regulate te vor ajuta să previi afecţiunile grave. Plimbările în aer liber, hrana echilibrată şi periajul sunt esenţiale pentru sănătatea animalului tău şi pentru o blană frumoasă.
►STRESUL, UN INAMIC REDUTABIL
Animalele de casă, în mod special pisicile, năpârlesc puternic când sunt speriate. O nouă locuinţă, zgomotele şi mirosurile stridente, pierderea unui stăpân iubit sau venirea în casă a unui alt animal sunt surse de stres cărora animalul tău nu le poate face faţă singur.