Care sunt beneficiile naşterii naturale şi care cele ale naşterii prin cezariană?
Nu ar trebui să ne gândim la beneficii ale naşterii prin cezariană, pentru că problema nu se pune în acest fel. Cezariana e o operaţie destul de mare, presupune tăietură şi, implicit, cicatrice, pe când naşterea naturală este, aşa cum îi spune şi numele, un proces natural de care nu ar trebui să se ferească nici o femeie. În plus, după o naştere naturală, orice femeie îşi revine mult mai repede decât după operaţie, poate să rămână însărcinată când doreşte, în timp ce după operaţia cezariană e nevoie să treacă doi ani până la următoarea naştere, pentru ca uterul să se refacă. În timpul naşterii se eliberează anumiţi hormoni. Lucrul acesta se întâmplă numai în cursul acestui proces, lucru benefic pentru organismul femeii.
Cât ar trebui să dureze, în medie, travaliul?
Nu există o durată medie a travaliului, cel mai important este felul în care acesta evoluează. Sunt anumite etape ale travaliului care trebuie să se întâmple, trebuie urmărite dilataţia şi durata şi felul contracţiilor. În mod normal, un travaliu durează în medie cam 8-9 ore, dar poate dura şi mai mult, fără că acest lucru să fie o problemă. Dacă însă apare suferinţa fetală, atunci e nevoie de intervenţia medicului şi se poate ajunge şi la cezariană.
În ce condiţii se poate naşte natural după o operaţie de cezariană?
Naşterea naturală după operaţia de cezariană nu se poate întâmplă în orice condiţii, având în vedere faptul că pe uter există o cicatrice, care înainte de orice trebuie evaluată. Există pericolul ca în timpul unei naşteri naturale, operaţia de pe uter să nu reziste. Nu spun însă că nu se poate naşte natural după cezariană, spun însă că e nevoie de anumite condiţii: minimum doi ani de la operaţie, e nevoie de o monitorizare atentă în timpul naşterii, medicul care a urmărit sarcina e important să fie prezent la naştere, să urmărească în permanenţă bătăile inimii fătului.
Mituri legate de naştere
– Aleg cezariana pentru că nu doare – FALS – Refacerea după operaţia de cezariană nu e una tocmai simplă. Chiar dacă durerile nu apar în timpul operaţiei în sine, din cauza anesteziei, cezariana nu e lipsită de dureri. Odată ce trece anestezia, apar durerile, refacerea este mai complicată ulterior, fiind vorba despre o operaţie majoră .
– Dacă am o măsură mică la picior, nu pot să nasc natural – FALS – Acest crez vine de la faptul că femeile mici de înălţime (cele mai multe poartă măsuri mici la picior) au, implicit, şi bazinul mic. E bine însă de evaluat în cazul acestor gravide care e greutatea fătului. Un bebeluş de peste 3,5 kg ar putea constitui o problemă.