Despre năsturei

Planta de năsturei are are funnel imparipenat compuse, iar florile sunt grupate în inflorescențe dispuse în partea superioară a ramurilor. Năsturelul înflorește din luna iunie până în septembrie iar fructele de năsturei sunt o silicvă cilindrică. 

Găsești năsturei în locuri mlăștinoase, în apropierea izvoarelor și a pârâielor, în special în locuri umede. Frunzele de năsturei se folosesc pentru proprietățile sale diureice și se pot pune chiar și în salate. Conține iod și vitamina C și este folosită pentru tratarea bolilor de piele.

Răspândire

În unele regiuni, năsturelul este considerat o buruiană, în alte regiuni ceste cultivat ca o legumă sau o plantă acvatică. Năsturelul a fost cultivat în multe locații din întreaga lume.

În Regatul Unit, năsturelul a fost cultivat comercial în 1808 de către horticultorul William Bradbery, de-a lungul râului Ebbsfleet din Kent. 

Nasturelul este cultivat acum într-o serie de orașe ale Regatului Unit, în special Hampshire, Dorset, Wiltshire și Hertfordshire. 

Orașul Alresford, în apropiere de Winchester organizează un Festival al Năsturelului care aduce mai mult de 15.000 de vizitatori în fiecare an și o linie ferată cu aburi conservată a fost numită după cultura locală. În ultimii ani, năsturelul a devenit mai disponibil în Marea Britanie, cel puțin în sud-est.

În Statele Unite, în anii 1940, Huntsville, Alabama, era cunoscută la nivel local drept „capitala năsturelului din lume”.

Frunzele de năsturei pot fi consumate crude sau gătite, deși ar trebui să se recurgă cu precauție la culegerea acestora în sălbăticie din cauza paraziților precum giardia. 

Nasturelul este 95% apă și are un conținut scăzut de carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre dietetice. O porție de 100 de grame de năsturel crud oferă 11 calorii, este deosebit de bogat în vitamina K (238% din valoarea zilnică recomandată) și conține cantități semnificative de vitamina A, vitamina C, riboflavină, vitamina B6, calciu și mangan. 

Năsturei – cultivare

Cultivarea năsturelului este practică atât pe teren întins, cât și în grădină sau în ghiveci. Fiind o plantă semi-acvatică, năsturelul se potrivește bine cultivării hidroponice, prosperând cel mai bine în apă ușor alcalină. 

Este frecvent cultivat în jurul apelor. Pe multe piețe locale, cererea de năsturel cultivat hidroponic depășește oferta, parțial deoarece frunzele de năsturei nu sunt adecvate pentru distribuție sub formă uscată și pot fi păstrate proaspete doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Salată cu frunze de năsturel

Nasturelul poate fi vândut în supermarketuri în pungi de plastic sigilate, care conțin puțină umiditate și ușor presurizate pentru a preveni strivirea conținutului. Această metodă de ambalare a permis disponibilitatea la nivel global, cu o durată de depozitare de una până la două zile, în frigider.

De asemenea, vânduți ca muguri, lăstarii comestibili sunt recoltați la câteva zile după germinare. Dacă nu este recoltat, năsturelul poate crește până la o înălțime de 50 până la 120 de centimetri. La fel ca multe plante din această familie, frunzișul de năsturei devine amar când plantele încep să producă flori.

Năsturei – plantare în grădină sau în ghiveci

Năsturelul preferă o poziție în umbră deschisă, dar va crește bine într-o poziție însorită, cu condiția ca solul sau compostul să fie umed. Trebuie păstrat umed tot timpul anului, deci crește bine în sol umed sau într-un recipient care stă într-o farfurie adâncă umplută cu apă.

Nasturelul poate fi cultivat și în ghivece mici, ținute pe un pervaz de bucătărie luminată sau în balcon, pentru a avea frunze proaspete. Plantați semințele în aer liber primăvara când solul s-a încălzit; temperatura minimă 8 ° C. Sau semințele pot fi semănate direct în recipientele în care doriți să crească.

Pentru a începe plantarea la începutul anului, puneți semințe de la jumătatea lunii ianuarie până la sfârșitul lunii martie în ghivece sau în tăvi umede de semănat compost. Așezați într-un propagator sau într-un loc cald acoperit cu o pungă de plastic și păstrați-l la o temperatură constantă de 8-15 ° C.

Când răsadurile sunt suficient de mari pentru a fi manipulate, transplantați-le în ghivece de 7,5-9 cm. 

Întăriți-le prin aclimatizarea lor treptată în condiții de exterior timp de 10-14 zile și plantați-le după riscul de îngheț, la 10-15cm distanță.

Deoarece plantele de năsturei au nevoie de un sol permanent umed, asigurați-vă că ați pus în abundență materie organică voluminoasă, cum ar fi compostul de grădină și încorporați-l bine în sol înainte de plantare.

Așezați năsturelul în gaura de plantare și reglați adâncimea astfel încât să fie plantat la aceeași adâncime pe care a crescut-o inițial, iar partea de sus a rădăcinii să fie la același nivel cu suprafața solului. Se amestecă mai multă materie organică cu solul excavat și se completează gaura de plantare. Se udă bine.

Pentru a crește năsturel într-un recipient, plantați 3-4 plante sau semințe într-un vas de 30 cm. 

De asemenea, ați putea cumpăra nasturel de la un supermarket sau magazin. Încercați și cumpărați plante care au început deja să producă mici rădăcini albe și puneți-le în ghivece mici.

Năsturei plantați în grădină

Dacă aveți unele plante fără rădăcini, introduceți tulpinile într-un borcan sau sticlă cu apă până când rădăcinile încep să se formeze. Apoi puneți-le în ghiveci.

Îngrijirea năsturelului

Păstrați plantele bine udate, astfel încât solul sau compostul să nu se usuce niciodată.

Dacă îi creșteți într-un recipient, puneți o farfurioară sub vasul cu năsturei și păstrați-l permanent completat cu apă. Din când în când, mai ales pe vreme caldă, scoateți apa din farfurie și spălați compostul cu apă proaspătă pentru a nu stagna. Apoi înlocuiți farfuria și completați apa.

Un îngrășământ lichid pentru plante pe tot parcursul verii va menține năstureii în creștere și vor produce o mulțime de frunze/ 

Îndepărtați florile de îndată ce le vedeți ofilite pentru a menține planta sănătoasă. 

Recoltare

Începeți recoltarea când plantele au devenit bine dezvoltate prin tăierea vârfurilor lăstarilor cu foarfece. Nu tăiați prea jos planta pentru a vă asigura că tulpinile produc o mulțime de noi creșteri și flori laterale.

Cum poți planta și îngriji amaryllis, una dintre cele mai spectaculoase plante

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News