Despre natto

Acest aliment fermentat are o consistență lipicioasă și un miros unic.

Natto este incredibil de hrănitor și are diverse beneficii pentru sănătate, care variază de la îmbunătățirea oaselor, la o inimă și un sistem imunitar mai sănătos.

Ce este Natto?

Natto este un fel de mâncare tradițional japonez format din boabe de soia fermentate și caracterizat printr-o textură lipicioasă și închegată.

Este ușor de recunoscut prin mirosul său distinctiv, oarecum înțepător, în timp ce aroma sa este asemănătoare cu cea a nucilor.

În Japonia, natto se servește de obicei cu sos de soia, muștar, arpagic sau alte condimente și este consumat cu orez fiert.

În mod tradițional, natto se face prin înfășurarea boabelor de soia fierte în paie de orez, care conțin în mod natural bacteriile Bacillus subtilis pe suprafața sa.

Acest lucru permite bacteriilor să fermenteze zaharurile prezente în boabele de soia, producând în cele din urmă natto.

În zilele noastre, paiele de orez au fost înlocuit cu cutii din polistiren în care bacteriile pot fi adăugate direct la soia fiartă pentru a începe procesul de fermentare.

Nutrienți

Natto este super nutritiv. Conține mulți nutrienți, care sunt importanți pentru pentru organism. O porție de 100 de grame din acest fel de mâncare conține: 

  • Calorii: 212
  • Grăsimi: 11 grame
  • Carbohidrati: 14 grame
  • Fibre: 5 grame
  • Proteine: 18 grame
  • Mangan: 76% din necesarul zilnic recomandat
  • Fier: 48% din NZR
  • Cupru: 33% din NZR
  • Vitamina K1: 29% din NZR
  • Magneziu: 29% din NZR
  • Calciu: 22% din NZR
  • Vitamina C: 22% din NZR
  • Potasiu: 21% din NZR
  • Zinc: 20% din NZR
  • Seleniu: 13% din NZR

Natto este deosebit de hrănitor, deoarece boabele de soia suferă un proces de fermentare, care creează condiții care favorizează creșterea probioticelor.

Conține, de asemenea, mai puțini antinutrienți și mai mulți compuși și enzime vegetale benefice decât boabele de soia nefermentate.

Soia conține în mod natural antinutrienți, ceea ce poate face mai dificilă digerarea organismului. Antinutrienții pot reduce, de asemenea, cantitatea de substanțe nutritive pe care corpul le absoarbe din alimente și poate provoca balonare sau greață la unii oameni.

Beneficii

Contribuie la oase mai puternice

Natto este bogat în mai mulți nutrienți care contribuie la oase sănătoase.

Pentru început, o porție de100 de grame asigură 22% din aportul zilnic recomandat de calciu, principalul mineral găsit în oase. În plus, este una dintre sursele rare de vitamina K2 din vegetale.

Promovează sănătatea inimii

Natto poate contribui, de asemenea, la o inimă mai sănătoasă.

Acest lucru se datorează parțial faptului că acest fel de mâncare conține fibre și probiotice, ambele putând contribui la reducerea nivelului de colesterol. 

În plus, fermentația produce natokinază, un tip de enzimă care ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge. Suplimentele de nattokinază au redus tensiunea arterială cu aproximativ 3-5 mmHg la participanții cu valori inițiale ale tensiunii arteriale de 130/90 mmHg sau mai mari, potrivit unui studiu.

Poate întări sistemul imunitar

Conține mai mulți nutrienți care ajută la consolidarea sistemul imunitar.

Pentru început, alimentele bogate în probiotice contribuie la o floră intestinală sănătoasă. La rândul său, o floră intestinală sănătoasă ajută la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare și poate chiar pot să stimuleze producția de anticorpi naturali.

O dietă bogată în probiotice poate reduce, de asemenea, probabilitatea de a avea nevoie de antibiotice pentru a recuperarea de la o infecție cu aproximativ 33%.

Alte beneficii potențiale

Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Acest preparat conține izoflavone din soia și vitamina K2, ambele putând fi legate de un risc mai scăzut de cancer la ficat, prostată, digestiv și la sân.

Poate ajuta la pierderea în greutate. Conține cantități de probiotice și fibre, ambele putând juca un rol în prevenirea creșterii în greutate și optimizarea pierderii în greutate. 

Poate îmbunătăți sănătatea creierului: Proalimentele bogate în biotice pot ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate, depresie, autism și tulburare obsesiv-compulsivă

Cum se gătește natto

Natto poate fi găsit în majoritatea supermarketurilor asiatice, dar poate fi făcut și acasă.

Ingrediente

  • 700 g de boabe de soia
  • Apă
  • Natto starter (se găsește la magazinele de specialitate)
  • O oală mare de gătit
  • Un vas sterilizat cu capac, care se poate băga la cuptor
  • Un termometru de bucătărie
  • O oală sub presiune

Mod de preparare

Spală bine soia sub jet de apă și pune boabele într-o oală.

Toarnă apă proaspătă peste ea, astfel încât boabele să fie complet scufundate și se lasă să se înmoaie timp de 9-12 ore, sau peste noapte. 

Folosește aproximativ 3 părți apă pentru 1 parte soia. Scurge boabele, adaugă apă proaspătă și fierbe-le aproximativ 9 ore. Alternativ, folosește o oală sub presiune pentru a reduce timpul de gătit la aproximativ 45 de minute.

Scurge boabele fierte și pune-le într-un vas sterilizat, sigur pentru cuptor. Poți steriliza vasul fierbând apă în el timp de cel puțin 10 minute înainte de utilizare.

Adaugă pachetul de natto starter, urmând instrucțiunile de pe pachet. 

Amestecă totul, acoperă vasul și pune-l în cuptor pentru a fermenta timp de 22-24 ore la 37,8 ° C.

Răcește natto-ul timp de câteva ore și lasă-l în frigider timp de aproximativ 24 de ore înainte de a mânca.

Eventualele resturi pot fi depozitate în congelator pentru o folosire ulterioară.

Linte – beneficii și curiozități. Rețete delicioase cu linte

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News