- Este hrănitor, pentru că este bogat în proteine (150 g de năut îi furnizează organismului 30% din raţia corectă de proteine, într-o zi).
- Ajută digestia şi scade colesterolul rău, datorită conţinutului de fibre alimentare (150 g de năut asigură 50% din necesarul zilnic de fibre).
- Reglează glicemia, de aceea este unul dintre alimentele-medicament de bază în cazurile de hiperglicemie (diabet) sau hipoglicemie.
- Îţi dă energie, datorită fierului din compoziţie.
- Încetineşte procesul de îmbătrânire, datorită magneziului conţinut (acest mineral ajută la producerea unor enzime cu efect antioxidant).
- Nu îngraşă, pentru că are puţine calorii (100 g de năut fiert = 163 de calorii; ca să te orientezi mai uşor, gândeşte-te că 100 g de piept de pui, gătit fără piele, au 165 de calorii, iar o portocală are circa 50 de calorii).
Cine trebuie să evite năutul
Năutul conţine şi purine (substanţe din acidul uric), de aceea este contraindicat celor cu probleme renale sau gută.