Întăresc rezistenţa virusurilor
Mai rău este însă că unii chiar cred că “ştiu mai bine decât doctorul” şi le dau copiilor, la plesneală, ce antibiotic au prin casă, considerând că acesta va rezolva problema. Şi, de fapt, nu este deloc aşa. Medicii atrag atenţia că antibioticele luate după ureche nu fac decât să întărească rezistenţa virusurilor.
“În prezent sunt peste 300 de virusuri respiratorii care îşi fac de cap cum vor, iar numărul lor este atât de mare, tocmai din cauză că se dezvoltă de la an la an. Antibioticul dat după ureche este unul din motivele care fac virusurile atât de rezistente”, ne-a declarat, ieri, prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.
Mulţi dintre bolnavi însă, fie ei maturi sau copii, se pricopsesc cu boala de la alţii. Aşa s-a întâmplat în situaţia micuţei Patricia, o fetiţă de doi ani şi câteva luni, care şi-a petrecut Crăciunul în spital, din cauza unei pneumonii. Părinţii au decis să o ducă la spital când au observat că micuţa începuse să respire greu şi să aibă o stare de agitaţie inexplicabilă, toate astea pe lângă temperatura crescută şi tusea sâcâitoare.
Medicii au internat-o de urgenţă şi i-au administrat imediat tratament intravenos. Mama copilei ne-a mărturisit că secţia în care a fost internată era plină de copii bolnavi de pneumonie cu aceleaşi simptome.
Atenţie, se transmite prin strănut şi tuse!
“Este şi anotimpul propice acestor boli, iar pneumonia este o boală contagioasă, ce se transmite rapid prin strănut, tuse sau secreţii nazale. Bineînţeles că depinde şi de sistemul imunitar al fiecăruia”, ne-a declarat dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Spitalul Marius Nasta.
Potrivit specialistului, în astfel de cazuri e foarte important ca micuţii să mănânce sănătos, să se spele şi să se ferească de cei care tuşesc spre ei, iar cei mari să se abţină şi să nu le mai dea medicamente – în special antibiotice – fără recomandarea medicului.