Nev sau neg?

Ceea ce în limbaj medical poartă numele de verucă, e cunoscut drept neg în popor. Şi este o porţiune de ţesut crescută peste nivelul pielii, necanceroasă de obicei, cauzată de un virus. Doar că tot aşa s-ar putea defini şi nevii, cunoscuţi sub numele de aluniţe, exceptând cauza virală.
Diferenţa constă în aspect şi colorit, însă numai medicul specialist ştie mai bine. Cele mai frecvente sunt verucile vulgare, care apar pe palme, braţe şi picioare, cu aspect rugos, de culoare maronie sau gri şi cele plantare, localizate pe tălpi, ca nişte pete negre, groase, ce dau dureri la mers. Negii comuni au, în general, aspect de conopidă. Însă există şi aşa-numiţii negi apoşi, sub formă de sfere albe sau transparente, care apar adesea la copii şi sunt urmări ale infectării cu poxvirus. Verucile plane sunt netede, plate, au nuanţe maronii sau roz şi pot apărea pe tot corpul, cu precădere pe faţă şi braţe.
Există şi papiloame filiforme, tot un soi de veruci, numai că sunt subţiri, lungi, de culoarea pielii şi apar preponderent în zona gâtului, pleoapelor sau buzelor. Condiloamele, vegetaţiile veneriene sau negii genitali apar în regiunea organelor genitale, în jurul anusului, în interiorul vaginului ori uterului şi chiar în gură, se transmit prin contact sexual şi sunt cauzate de temutul HPV (virusul Papilloma uman), responsabil de apariţia cancerului de col uterin. Uneori, sunt chiar prea mici pentru a fi văzuţi cu ochiul liber. Totuşi, sunt şi alte boli de piele cu aspect de negi. Keratoza seboreică, acrocordonul şi chiar cancerul cutanat se numără printre acestea.

Cancerul de piele ucide rapid

Se tot vorbeşte despre melanomul malign şi despre cancerele cutanate. Ar fi bine însă dacă am şi învăţa câte ceva din ce auzim. Căci cancerul de piele este cel mai agresiv dintre toate, metastazează rapid pe organele vitale, iar rata de supravieţuire până la 5 ani după diagnosticare este extrem de mică.
Prin urmare, imediat ce se observă pe piele ceva cu aspect de neg, mai ales la cei cu vârste peste 50 de ani, care nu au avut niciodată negi, când verucile se înmulţesc rapid, când apar infecţii, febră, dureri, când există boli asociate, precum diabetul sau boala arterială periferică, este obligatoriu consultul dermatologic. Iar dacă urmezi un tratament fără prescripţie medicală, luat din farmacie, iar acesta nu dă rezultate în maximum două luni, trebuie neapărat să mergi la medic. Căci, din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75% îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare!

Dermatologul ştie!

Supravegherea periodică a pielii a devenit o necesitate. Există peste 70 de subtipuri de HPV care cauzează veruci. Dar nu toţi negii necesită tratament. De obicei, dispar de la sine şi, întâmplător, momentul poate coincide cu finalul unui tratament făcut după metode din popor.
Trebuie menţionat că orice formă de lezare, precum ruperea, tăierea sau arderea negului nu se face decât în cabinetul medical şi nicidecum la domiciliu! Mai există pe la noi idei preconcepute de a nu opera semnele din naştere, aluniţele sau nevii pigmentari. Or, potrivit prof. dr. Ţiplica, „este foarte important ca oamenii să nu aştepte şi să meargă la medic. Ideile preconcepute se bazează totuşi pe ceva real.
Dacă este vorba despre un melanom, depistat în stadiu foarte avansat, operaţia este urmată rapid de deces, din cauza evoluţiei rapide a bolii, nicidecum din cauza intervenţiei în sine. Prin urmare, dacă, în urma unui control de specialitate, medicul recomandă excizia, trebuie urmată recomandarea acestuia, fără discuţie.”

Urmărește-ne pe Google News