Cozonac pufos
Ingrediente: aluat: un kg faină de cozonac, 50 g drojdie proaspătă, 200 g zahăr tos, 5 gălbenuşuri, 500 ml lapte, 200 g unt, coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală, o esenţă de vanilie, 25-30 g sare, 125 g ulei;
– umplutură: 4 albuşuri, 4 linguri de zahăr pudră, 3 linguri de cacao, o esenţă de rom, 250 g miez de nucă măcinat, 150 g stafide; decor: zahăr pudră
Mod de preparare: se face maiaua din drojdie şi lapte cald cu 1-2 linguri de zahăr şi câteva linguri de făină. Se face o gropiţă în mijlocul făinii şi se încorporează maiaua. Se adaugă restul de lapte, cele 4 gălbenuşuri frecate cu sare, coaja de lămâie şi cea de portocală, zahărul vanilat şi se omogenizează aluatul.
Untul se topeşte şi se toarnă, rece, în timpul frământatului, ca şi uleiul, până se încorporează în aluat. Se acoperă cu un prosop şi se ţine la cald până creşte. Pentru umplutură, se bat albuşurile spumă împreună cu zahărul pudră. Peste ele se adaugă cacaua, esenţa de rom, nucile şi se amestecă bine.
Stafidele se pun în apă fierbinte cu esenţa de rom pentru 5 minute, după care se aşază pe un şervet. Tăvile de cozonac se ung cu unt, apoi se tapetează cu foi de copt. După ce aluatul a crescut, se unge masa cu ulei şi se întinde o parte de aluat.
Se pune umplutura şi se întinde pe toata suprafaţa, apoi se presară stafidele. Foaia se rulează şi se împleteşte cu o altă foaie, pregătită la fel, după care se aşază în tava de copt. Se lasă apoi la crescut în tavă, după care se ung cu gălbenuş bătut şi se bagă la cuptorul încins. După ce s-au copt, se pudrează cu zahăr.
Pască aromată
Ingrediente: aluatul este cel de cozonac; umplutura: 350 g brânză dulce de vacă, grasă, 1 plic zahăr vanilat, o fiolă esenţă de rom, 120 g stafide, coaja rasă de la o lămâie, 10 g griş, 25 g făină, 2 ouă, 100 g zahăr tos; pentru uns: 1 gălbenuş, 25 ml lapte, miere; decor: fulgi de migdale.
Mod de preparare: se pun stafidele într-un bol, se acoperă cu apă călduţă şi romul şi se lasă să se înmoaie, după care se scurg. Se amestecă brânza şi zahărul, esenţa de rom, zahărul vanilat, stafidele, ouăle întregi şi coaja de lămâie.
Când este dospit, aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru presărat cu făină şi se împarte în două bucăţi aproximativ egale. Din prima jumătate de aluat se face o foaie rotundă, egală cu forma pe care o foloseşti, tapetată cu hârtie.
Se pune prima bucată de aluat şi se înţeapă cu o furculiţă. Apoi se mai lasă la dospit 30-40 de minute. Când aluatul a crescut, se toarnă în mijloc umplutura de brânză dulce, se pune a doua jumătate de aluat, rulat, pe margine, se unge cu amestecul de ou şi lapte şi se introduce pasca în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, la foc mediu. După ce s-a copt, se scoate, se unge cu miere şi se presară fulgii de migdale deasupra.
Ponturi
- opăreşte lămâia înainte de a o rade, ca să se ducă ceara de pe coajă;
- când bagi cozonacii la copt, micşorează intensitatea focului, ca să nu facă crustă înainte de a creşte. După ce au crescut, măreşte focul ca să se rumenească bine;
- nu pune foarte multe gălbenuşuri în pască fiindcă îngreunezi aluatul. Când freci gălbenuşurile, adaugă puţină sare, pentru ca aluatul să iasă mai galben;
- tăvăleşte stafidele prin puţină făină, ca să nu se lase la fund.