Cozonac pufos

Ingrediente: aluat: un kg faină de cozonac, 50 g drojdie proaspătă, 200 g zahăr tos, 5 gălbenuşuri, 500 ml lapte, 200 g unt, coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală, o esenţă de vanilie, 25-30 g sare, 125 g ulei;
– umplutură: 4 albuşuri, 4 linguri de zahăr pudră, 3 linguri de cacao, o esenţă de rom, 250 g miez de nucă măcinat, 150 g stafide; decor: zahăr pudră
Nici un Paşte fără cozonac şi pască! Încearcă reţetele noastre dacă vrei să-ţi răsfeţi musafirii
Mod de preparare: se face maiaua din drojdie şi lapte cald cu 1-2 linguri de zahăr şi câteva linguri de făină. Se face o gropiţă în mijlocul făinii şi se încorporează maiaua. Se adaugă restul de lapte, cele 4 gălbenuşuri frecate cu sare, coaja de lămâie şi cea de portocală, zahărul vanilat şi se omogenizează aluatul.
Untul se topeşte şi se toarnă, rece, în timpul frământatului, ca şi uleiul, până se încorporează în aluat. Se acoperă cu un prosop şi se ţine la cald până creşte. Pentru umplutură, se bat albuşurile spumă împreună cu zahărul pudră. Peste ele se adaugă cacaua, esenţa de rom, nucile şi se amestecă bine.
Stafidele se pun în apă fierbinte cu esenţa de rom pentru 5 minute, după care se aşază pe un şervet. Tăvile de cozonac se ung cu unt, apoi se tapetează cu foi de copt. După ce aluatul a crescut, se unge masa cu ulei şi se întinde o parte de aluat.
Se pune umplutura şi se întinde pe toata suprafaţa, apoi se presară stafidele. Foaia se rulează şi se împleteşte cu o altă foaie, pregătită la fel, după care se aşază în tava de copt. Se lasă apoi la crescut în tavă, după care se ung cu gălbenuş bătut şi se bagă la cuptorul încins. După ce s-au copt, se pudrează cu zahăr.

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare
Recomandări
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare

Pască aromată

Ingrediente: aluatul este cel de cozonac; umplutura: 350 g brânză dulce de vacă, grasă, 1 plic zahăr vanilat, o fiolă esenţă de rom, 120 g stafide, coaja rasă de la o lămâie, 10 g griş, 25 g făină, 2 ouă, 100 g zahăr tos; pentru uns: 1 gălbenuş, 25 ml lapte, miere; decor: fulgi de migdale.
Nici un Paşte fără cozonac şi pască! Încearcă reţetele noastre dacă vrei să-ţi răsfeţi musafirii
Mod de preparare: se pun stafidele într-un bol, se acoperă cu apă călduţă şi romul şi se lasă să se înmoaie, după care se scurg. Se amestecă brânza şi zahărul, esenţa de rom, zahărul vanilat, stafidele, ouăle întregi şi coaja de lămâie.
Când este dospit, aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru presărat cu făină şi se împarte în două bucăţi aproximativ egale. Din prima jumătate de aluat se face o foaie rotundă, egală cu forma pe care o foloseşti, tapetată cu hârtie.
Se pune prima bucată de aluat şi se înţeapă cu o furculiţă. Apoi se mai lasă la dospit 30-40 de minute. Când aluatul a crescut, se toarnă în mijloc umplutura de brânză dulce, se pune a doua jumătate de aluat, rulat, pe margine, se unge cu amestecul de ou şi lapte şi se introduce pasca în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, la foc mediu. După ce s-a copt, se scoate, se unge cu miere şi se presară fulgii de migdale deasupra.

Partidul Recorder. Partidul Nordis. Marele secret: de fapt, nimeni nu vrea să schimbe nimic
Recomandări
Partidul Recorder. Partidul Nordis. Marele secret: de fapt, nimeni nu vrea să schimbe nimic

Ponturi

  • opăreşte lămâia înainte de a o rade, ca să se ducă ceara de pe coajă;
  • când bagi cozonacii la copt, micşorează intensitatea focului, ca să nu facă crustă înainte de a creşte. După ce au crescut, măreşte focul ca să se rumenească bine;
  • nu pune foarte multe gălbenuşuri în pască fiindcă îngreunezi aluatul. Când freci gălbenuşurile, adaugă puţină sare, pentru ca aluatul să iasă mai galben;
  • tăvăleşte stafidele prin puţină făină, ca să nu se lase la fund.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Știrileprotv.ro
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Bianca Drăgușanu a răbufnit după scandalul cu Gabi Bădălău. Contrazice poliția și spune în premieră un detaliu dureros: "Am o fetiță destul de mare care înțelege deja..."
Viva.ro
Bianca Drăgușanu a răbufnit după scandalul cu Gabi Bădălău. Contrazice poliția și spune în premieră un detaliu dureros: "Am o fetiță destul de mare care înțelege deja..."
ULTIMA ORĂ! Copiii Adrianei Bahmuțeanu au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană. Unde au ajuns Eduard și Maximus
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Copiii Adrianei Bahmuțeanu au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană. Unde au ajuns Eduard și Maximus
Cum să ai căldură în casă fără centrală termică. Metoda pe care tot mai multe persoane o folosesc
FANATIK.RO
Cum să ai căldură în casă fără centrală termică. Metoda pe care tot mai multe persoane o folosesc
S-a iubit cu „Prințul” Cristea și cu un alt internațional român, iar acum e milionară la New York
GSP.RO
S-a iubit cu „Prințul” Cristea și cu un alt internațional român, iar acum e milionară la New York
Pepe, dezvăluiri neașteptate din culisele emisiunii „Te Cunosc de Undeva”, pe care o prezintă la Antena 1: „Situații care pot părea foarte penibile…”
Elle.ro
Pepe, dezvăluiri neașteptate din culisele emisiunii „Te Cunosc de Undeva”, pe care o prezintă la Antena 1: „Situații care pot părea foarte penibile…”
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Cum să-ți planifici o vacanță perfectă cu buget mic
Financiarul.ro
Cum să-ți planifici o vacanță perfectă cu buget mic
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Observatornews.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Horoscop 21 noiembrie 2024. Gemeniii ar vrea să se elibereze rapid de stresul acumulat la muncă sau să rezolve anumite probleme
HOROSCOP
Horoscop 21 noiembrie 2024. Gemeniii ar vrea să se elibereze rapid de stresul acumulat la muncă sau să rezolve anumite probleme

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI