Potrivit sursei mai sus citate, vaccinurile administrate prin nas sunt acum testate pentru mai multe boli. În SUA, studiile clinice arată un succes. Două dintre aceste vaccinuri au generat răspunsuri multiple ale sistemului imunitar împotriva virusului cauzator de COVID la persoanele care le-au primit.

Noile vaccinuri nazale ar putea fi gata în 2027

La începutul acestui an, producătorii lor au primit aproape 20 de milioane de dolari de la Project NextGen, inițiativa medicală COVID a administrației Biden-Harris. Cercetătorii sunt optimiști că un spray nazal care echivalează cu vaccinul COVID ar putea fi gata pentru SUA încă din 2027.

Deși eforturile recente s-au concentrat pe inoculările împotriva SARS-CoV-2, vaccinurile nazale ne-ar putea proteja și împotriva gripei, virusului respirator sincițial (RSV) și multe altele.

Câteva vaccinuri nazale au fost introduse în trecut, dar au existat probleme. Inocularea antigripală FluMist nu a câștigat popularitate din cauza dezbaterilor despre eficacitatea sa și un vaccin diferit a fost scos de pe piață cu zeci de ani în urmă, deoarece unii oameni au avut efecte secundare grave.

Protecție mai rapidă și mai puternică împotriva virusurilor

În China și India, vaccinurile nazale pentru COVID au fost aprobate deoarece acele țări au fost sufocate de infecții în timpul pandemiei, în timp ce SUA și alte națiuni bogate au optat să rămână cu clasicele înțepături în braț. Dar această nouă recoltă de vaccinuri profită de tehnologia care produce răspunsuri imune mai puternice și este mai sigură decât cele folosite în trecut.

De altfel, imunologii susțin că stropii inhalați pe gură sau pe nas pot oferi o protecție mai rapidă și mai puternică împotriva virusurilor respiratorii decât o înțepătură în braț. Acest lucru se datorează faptului că noile vaccinuri activează o ramură a sistemului imunitar care a evoluat pentru răspunsuri puternice și rapide împotriva virusurilor din aer.

Avantaj decisiv: ieftine și ușor de transportat

Astfel de inoculări pot contribui, de asemenea, la reducerea nedreptăților enorme în accesul la vaccin, relatate în pandemie. Aceste vaccinuri ar trebui să fie mai ieftine și mai ușor de transportat în regiunile sărace decât cele actuale.

Vaccinurile nazale se confruntă, totuși, cu obstacole tehnice, cum ar fi cel mai bun mod de a le administra în organism. Și, spre deosebire de vaccinurile injectate, la care oamenii de știință le pot măsura răspunsurile imune numai cu teste de sânge, testarea imunității care începe în celulele nasului este mai dificilă. Dar cercetătorii care lucrează în acest domeniu sunt de acord că, în ciuda obstacolelor, formula nazală reprezintă următorul pas în evoluția vaccinului.

Urmărește-ne pe Google News