„Sperăm ca toți bugetarii să primească aceste vouchere. Am mai avut așteptări și anul trecut. Să nu uităm că hotelierii, în luna iunie a lui 2017, încă mai așteptau voucherele și se poziționaseră cu marketingul într-un anume fel și au avut surpriza total neplăcută să nu mai beneficieze de pe urma acestor vouchere că bugetarii nu le-au primit”, a declarat Ciprian Enea, consultant în turism, prezent la emisiunea Libertatea, Trips and Tricks.

Specialistul crede că și anul acesta tichetele s-au dat cam târziu. „Ideal era să avem aceste vouhcere încă din ianuarie sau februarie să poată beneficia de pe urma lor angajații statului, încă din perioada de early-booking când erau discounturi bune la hoteluri, pensiuni și alte zone de servicii turistice”,a  mai spus Enea.

Mai mult, tichetele de vacanță vin cu un mare plus pentru economie, sub forma unei fiscalizări „forțate”, dacă îi putem spune așa. Vorbim despre bani fiscalizați pentru că aceste vouchere aduc după ele alte servicii fiscalizate. „Atunci când un jucător în turism știe că trebuie să emită factură și chitanță, cu TVA și impozit pe profit, și așa mai departe va forța și furnizorul din spatele lui să emită un astfel de document și, din acest punct de vedere, va trebui să ajungem la un lanț de fiscalizare mult mai bună a acestor servicii”, a mai spus Enea.

O gură de oxigen

Pre de altă parte, problemele față de succesul acestei situații sunt foarte mici. „Vouchere acestea reprezintă un flux suplimentar de bani de care industria turismului avea nevoie și de care se va beneficia și-n amonte și în aval, mai ales că vine într-un moment în care deficitul balanței de plăți din turism a crescut de la un an la altul. Adică România are un outgoing mai mare decât un incoming, de circa 800 de milioane de euro, anul trecut, față de 300 și ceve de milioane, acum 2 ani. Credem că va fi un stimulent adus românilor de a-și petrece vacanțele în România, astfel încât acest deficit să se reducă”, este de părere Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Acesta crede că, per total este o măsură bună, venită puțin mai târziu pentru că s-au pierdut 4-5 luni din an, în care cred că unii dintre bugetari putea deja beneficia de anumite vacanțe sau de perioade de vacanță cum au fost aceste weekend-uri legate. „Sperăm să se dea toate cât mai repede pentru a prinde și sezonul de vară și să nu se împingă până spre noiembrie acordarea acestor vouchere de vacanță astfel încât să se amâne”, afirmă el.

Riscurile unul flux mare de bani

Experții cred că s-ar putea să existe la început câteva disfuncționalități. „Sigur că pretul este făcut de un raport cerere ofertă. În momentul în care tu crești cererea cu 400 de milioane de euro, e normal că se va vedea în ofertă, posibil ți în prețuri, posibil și în creșterea afluxului către alte stățiuni care astăzi nu intrau în circuitul de zone pe care le putem numi turistice”, mai spune Călin Ile.

Până atunci oferta se va așeza, iar faptul că va crește prețul temporar va mări posibilitățile acelor operatori din zona repsectivă să-și crească serviciil, să-și plătească mai bine oamenii și poate să rezolve una dintre temele cele mai dificile de astăzi a turismului românesc, cea a forței de muncă.


Citește și:

VIDEO/”Ciorba sărăciei” ajunge, zilnic, la 2.000 de persoane din Capitală cu venituri mici. Aproape 30.000 de bucureșteni au nevoie de ajutor

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News