Un studiu realizat recent de Ralf Sommerfeld, specialist în biologia evoluţiei, pe un eşantion de studenţi din Germania, a relevat că bârfa joacă un rol important în luarea deciziilor. “Am demonstrat că bârfa are o influenţă puternică şi atunci când participanţii au acces la informaţiile reale. De aceea, putem spune că această practică e un instrument de manipulare”, au afirmat cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă le-au dat studenţilor bani şi le-au spus să ofere o parte din suma primită altor colegi, pe parcursul a două etape. Colegilor lor li s-au făcut caracterizări false, iar acestea au fost aduse la cunoştinţa participanţilor la studiu. De asemenea, au fost furnizate şi informaţii reale despre cei în cauză. După ce au aflat bârfele, dar şi informaţiile adevărate, persoanele care au participat la experiment au avut tendinţa de a oferi mai puţini bani colegilor descrişi de bârfe ca “avari şi obraznici”, şi mai mulţi celor caracterizaţi drept “generoşi şi prietenoşi”, chiar dacă adevărul despre ei era exact opus.

“Oamenii au ţinut cont doar de bârfe, nu şi de informaţiile reale”, a spus Sommerfeld. În a doua etapă, studenţilor le-au fost prezentate fapte reale făcute de colegi, oferindu- li-se, de asemenea, şi informaţii false, care contraziceau enunţurile iniţiale. Şi în acest caz, studenţii care au participat la test şi-au bazat decizia de a oferi bani mai degrabă pe bârfă decât pe adevăr.

Aceste şicane sunt oglinda sufletului

Psihologul Libertăţii, Mihaela Sindie Weidinger (Sindiestet Clinic), susţine că atunci când bârfeşti proiectezi de fapt ce se află în interiorul sufletului tău. “Bârfele spun exact ceea ce nu vrei să recunoşti despre tine. De exemplu, dacă bârfeşti cu altcineva despre pantofii, rujul sau genţile unei colege de serviciu, înseamnă de fapt că temele respective te ard în interior şi că ţi-ai dori să fii ca persoana aceea, dar pentru că nu ai posibilitatea sau nu te pricepi să-i furi stilul, vorbeşti pe la spate”, ne-a explicat specialistul.

Potrivit psihologului, deşi e considerată sănătoasă, pentru că ajută la descărcarea tensiunilor interioare, orice bârfă îi face rău celui vizat. De cele mai multe ori, pentru că neadevărurile care se spun sunt senzaţionale, iar adevărul e neinteresant, acesta din urmă e anulat practic de bârfe. “Dacă nu vreţi să ştiţi prea multe despre voi, mai bine nu bârfiţi sau cel mult ascultaţi bârfele pentru că acestea vă fac rău. În schimb, dacă vreţi să vă cunoaşteţi mai bine, încercaţi să descoperiţi ce invidii vă macină sau ce v-aţi dori să aveţi, pentru a vă tempera sau a obţine ce vă doriţi”, vă sfătuieşte Mihaela Sindie Weidinger.

Urmărește-ne pe Google News