Se poate ajunge la depresie şi izolare
– Vigilenţa este afectată în mod direct de lipsa de odihnă – studiile pe această temă arată că riscul de a deveni autorul sau victima unui accident rutier creşte de trei ori după o noapte în care am dormit mai puţin de şase ore.
– Cercetătorii au stabilit că, după o noapte de nesomn, centrii emoţionali ai creierului sunt cu 60% mai reactivi, de aceea suntem mai sensibili şi mai nervoşi. Suprasolicitarea nervoasă prelungită conduce, în cele din urmă, la stări depresive şi izolare – suntem morocănoşi, refuzăm să mai comunicăm şi atragem ca un magnet neînţelegerile cu cei din jur.
– Cercetătorii au stabilit o legătură directă între somnul insuficient şi îmbătrânirea prematură a pielii. Explicaţia se leagă de procesul de regenerare celulară, care se derulează la parametri optimi numai în timp ce dormim.
– Şi riscul de a dezvolta diferite forme de cancer este legat de lipsa somnului; se pare că incidenţa cea mai mare o au cancerul colorectal, în cazul bărbaţilor, şi cel de sân, în cazul femeilor.
Ce-i de făcut?
Ca să nu ajungi să tratezi, trebuie să previi. Iată ce trebuie să ştii şi să pui în practică, pentru a te asigura că dormi destul şi că ai un somn sănătos:
• Câte ore trebuie să dormim? Răspunsul diferă de la o persoană la alta şi de la o vârstă la alta. Copiii au nevoie de 9-10 ore de somn pe noapte, adulţii, de 7-8 ore, vârstnicii, de 5-6 ore. Sunt persoane care se trezesc perfect odihnite după 5 ore şi unele care ar dormi şi 10 ore. Specialiştii ne recomandă să luăm aminte cât dormim în weekend sau în concediu şi să ţinem cont că în cursul săptămânii de lucru ne este de ajuns un somn mai scurt cu o oră şi jumătate.
• Ca să adormim uşor, este important să ne culcăm şi să ne trezim aproximativ la aceleaşi ore. Aşa ajutăm organismul să-şi regleze ceasul intern, adică să anticipeze şi să programeze mai bine mecanismele care ne ajută să adormim.
• Nu este doar un mit: orele de somn dinainte de miezul nopţii contează dublu. Fiindcă somnul profund, cel mai odihnitor, este cel din intervalul orar 22.00-3.00 sau 22.00-4.00.