Este vorba despre Sistemul McLanahan de Separare a Nutrienţilor, dezvoltat de Universitatea de Stat din Michigan. Acesta este un bazin de fermentare anaerobă care foloseşte reziduurile şi, printr-un sistem de osmoză inversă, cu ajutorul ultrafiltrării, poate transforma balega în apă atât de pură încât este numai bună de băut.
„Ţinem cont de faptul că 1.000 de vaci produc aproximativ 10 milioane de tone de bălegar pe an. Este cunoscut faptul că 90% din bălegar este apă, dar acesta conţine şi o cantitate destul de importantă de nutrienţi, carbon şi agenţi patogeni care, dacă nu sunt gestionaţi corespunzător, pot avea efecte devastatoare asupra mediului”, susţine Steve Safferman, profesor asociat al secţiei de inginerie în agricultură a Universităţii Michigan.
Potrivit specialistului, sistemul pus la punct de echipa coordonată de el poate produce aproximativ 50.000 de litri de apă din 100 de tone de bălegar de vacă, dar speră că, în curând, ar putea să se ajungă şi la 65.000 de litri de apă.
Potrivit statisticilor, numai în Statele Unite sunt peste 87 de milioane de vaci, aşa că, dacă sistemul va fi funcţional, din bălegarul acestora s-ar putea produce mai mult de 870 de milioane de litri de apă.