În primul rând, nu este vorba despre un cancer de sân, ci despre o formă foarte rară de limfom al capsulei fibroase pe care organismul o realizează în jurul implantului. Până în prezent, au fost înregistrate doar 173 de cazuri în întreaga lume, ceea ce înseamnă un risc extrem de scăzut (între 1 caz la 500.000 şi 1 caz la 3 milioane de paciente cu implante mamare). Studiul a fost publicat în luna martie 2015, în revista Journal of Plastic and Reconstructive Surgery, cea mai importantă revistă de specialitate din lume, iar legat de acest subiect, toate recomandările internaţionale de specialitate prevăd continuarea monitorizării situaţiei fără a se impune alte măsuri restrictive.
„Atitudinea corectă în acest moment şi recomandarea Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România este ca femeile care au implante mamare să nu fie alarmate şi să se prezinte, ca şi până acum, la controlul clinic anual. ACPR recomandă chirurgilor membri să fie conştienţi de existenţa acestei patologii, să informeze corect pacientele şi să raporteze eventualele cazuri apărute. Până în momentul de faţă, din cunoştinţele noastre, în România nu au fost raportate astfel de cazuri.”, spune Dragoş Zamfirescu, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România. Poziţia ACPR este în concordanţă cu concluziile la care au ajuns şi alte organizaţii similare europene.
„Indiferent că este vorba despre chirurgie reconstructivă sau estetică, beneficiile pentru pacientele cu implanturi mamare sunt infinit mai mari decât riscul apariţiei limfomului. Acest risc este atât de mic încât nu justifică extragerea preventivă a implantelor, indiferent de tipul şi de vârsta acestora”, se precizează într-un comunicat al Directoratului Profesional al Chirugilor Plasticieni din Franţa.