O simplă înţepătură făcută la timp te poate feri de boli grave, din cauza cărora alţi oameni îşi pierd viaţa. Gabriela Manoliu, farmacistă-şefă la Help Net, îţi spune care sunt vaccinurile obligatorii şi când trebuie făcute.
Până la 14 ani sunt gratuite
“Vaccinurile prevăzute în schema naţională de imunizare se pot face gratuit la medicul de familie la care este înscris copilul. Pacientul beneficiază de vaccinare gratuită până la vârsta de 14 ani. Evidenţa acestor imunizări este ţinută de medic, dar e trecută şi în carnetul de vaccinări pe care îl primeşte orice copil le externarea din maternitate”, ne-a explicat farmacista G
Ea susţine însă că în afara vaccinurilor cuprinse în schema naţională, la nivel european mai sunt recomandate o serie de imunizări.
“E vorba de vaccinul care conţine zaharide pneumococice şi se administrează după 2 ani, de cel meningococic, care se poate face după 3 ani şi de vaccinul antigripal, care se administrează copiilor de peste 3 ani şi adulţilor”, a mai spus farmacista de la Help Net.
Când nu ai voie să le faci
♦ Nu poţi face vaccin antigripal dacă eşti deja gripat sau ai alergie la proteinele din ou. Femeile însărcinate sau cele care alăptează îl pot face doar cu acordul medicului.
♦ Nici un vaccin nu se poate administra când ai febră peste 38°C.
♦ Dacă faci alergie la pastile, cere acordul doctorului.
♦ Dacă ai avut probleme ale sistemului nervos, dificultăţi respiratorii sau reacţii alergice ca urmare a unor vaccinări, nu ţi se mai pot administra restul dozelor.
E criză de seruri în mai multe judeţe
Mai multe vaccinuri gratuite (contra difteriei şi tetanosului) lip- sesc din unele direcţii de sănătate din ţară. Vestea bună e că vaccinarea contra tuberculozei la bebeluşi a fost reluată în maternităţi.
Vaccinările la sugar şi la copilul mic
Vaccinările la copil şi la adult
Atenţie la reacţiile adverse!
Aproape toate tipurile de vaccinuri dau reacţii adverse. De obicei însă, acestea dispar după câteva zile. Pacientul trebuie dus de urgenţă la medic în cazul în care următoarele simptome persistă:
♦ durere, disconfort, roşeaţă sau umflătură la locul injectării;
♦ pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri abdominale;
♦ febră;
♦ erupţii cutanate, prurit;
♦ somnolenţă, iritabilitate, nelinişte;
♦ probleme respiratorii sau cardiovasculare.