Grepfrutul reduce eficienţa antitusivelor

  • Copilului tău îi place sucul de grepfrut? Lămureşte-l că trebuie să uite de el când ia antibiotice şi/sau antitusive: acest fruct încetineşte viteza cu care ficatul metabolizează medicamentele respective, deci le împiedică să-şi facă efectul. În plus, accentuează apariţia reacţiilor secundare.
  • Atenţie şi la iaurt, şi la lapte: nu trebuie să i le dai înainte de a lua antibiotice, nici în următoarele 30 de minute. În caz contrar, eficienţa tratamentului ar putea fi mult redusă, iar boala, în loc să dea înapoi, va câştiga teren.

Legumele sporesc efectul advers al antibioticelor

  • Antibioticele (în special cele luate după ureche) distrug flora microbiană benefică; urmarea: copilul are probleme digestive, diaree, dureri abdominale. Or, într-un astfel de moment, o masă cu legume bogate în fibre (mazăre, broccoli, varză) i-ar înrăutăţi şi mai mult starea!

Sucul încetineşte absorbţia medicamentului în sânge

  • Un ultim aspect de care trebuie să ţii cont este că medicamentele se administrează cu apă, şi nu cu sucuri, fie ele naturale sau carbogazoase (se poate produce o reacţie chimică ce blochează absorbţia medicamentului în sânge). Dacă pastila este amară, apa poate fi uşor îndulcită.

Înainte de masă sau în timpul mesei?

Foarte important este şi momentul în care îi dai copilului anumite medicamente: unele îşi fac efectul dacă sunt luate în timpul mesei, altele – înainte de a mânca:

  • antiinflamatoarele se administrează în timpul mesei, pentru a reduce frecvenţa apariţiei durerilor de stomac;
  • unele antitermice, precum paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de masă, ca să treacă în sânge înainte de a fi “blocate” de alimentele din stomac.

Urmărește-ne pe Google News