“Săptămânal, avem zeci de cazuri de copii care se prezintă la camera de gardă cu dureri acute de spate”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei Ortopedie de la Spitalul de Copii“ Marie
Apar frecvent la vârsta de peste opt ani
“Primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşteri bruşte în înălţime, stări de apatie şi anemie”, mai spune doctorul ortoped. Semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat. “Nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibil. Apare şi aşa-zisa cocoaşă”, explică ortopedul.
Mulţi copii au deformaţii de coloană vertebrală din naştere. La alţii, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziţia incorectă la birou. “Tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca. Este nevoie însă de consultarea unui specialist”, spune dr. Burnei.
Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale. “Ele au un perete flexibil, din burete. Este important ca ghiozdanul să aibă o dimensiune potrivită pentru înălţimea copilului”, explică dr. Burnei. El recomandă ca bretelele genţii de şcoală să fie reglate egal, în aşa fel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară. “Nu cumpăra un ghiozdan cu spatele rigid sau unul tip servietă. Ele pot deforma coloana”, e sfatul specialistului.
Nu-l lăsa să ridice greutăţi mari
Un studiu american a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească în medie 8,2 la sută din greutatea copilului. Totuşi, în realitate, mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Acest lucru e bine să fie atent urmărit pentru că, spun specialiştii, conduce la deformări ale coloanei.
Totodată, atunci când sunt mici, copiii îşi găsesc tot felul de îndeletniciri, şi nu de puţine ori au tendinţa de a ridica greutăţi, cum ar fi bolovanii. “Chiar şi la joacă, ei trebuie supravegheaţi. Orice mişcare bruscă sau efort excesiv le poate provoca leziuni la coloană. Cele mai frecvente sunt luxaţiile dorsale, adică mici rupturi la nivelul ligamentelor sau muşchilor spatelui”, explică medicii.
Încălţămintea trebuie aleasă cu atenţie
Chiar dacă fetiţa ta plânge că vrea pantofi cu tocuri, nu-i lua aşa ceva. “Pantofii copiilor trebuie să aibă talpă joasă, să fie confortabili şi să susţină poziţia corectă a corpului. Cei mai buni sunt cei cu talpă ortopedică”, recomandă dr. Gheorghe Burnei. Nici balerinii nu sunt sănătoşi, pentru că nu susţin deloc piciorul, susţin specialiştii.
Cumpără-i o saltea de pat fără arcuri
Pe lângă birou, patul este cea mai importantă piesă de mobilier din camera “piticului” tău. Investeşte într- o saltea de calitate, tare, fără arcuri. Cele mai bune sunt cele ortopedice. Potrivit specialiştilor, saltelele trebuie alese în funcţie de poziţia în care doarme copilul: să fie tari, dacă obişnuieşte să doarmă pe spate, potrivit de tari, atunci când se odihneşte în poziţie fetală, şi suficient de moi în cazul în care doarme pe burtă.
Un alt detaliu îl reprezintă dimensiunea patului: dacă acesta e prea mic, copilul are un somn agitat, iar dimineaţa se va trezi obosit şi prost dispus. Patul de dimensiune medie este cea mai bună opţiune, şi ar fi ideal ca fiecare copil din familie să doarmă separat.
Ia-i un birou înclinat
Ideal ar fi ca suprafaţa de lucru a biroului (ca şi reglajul scaunului de birou, de altfel) să fie înclinată spre înainte. Explicaţia acestei recomandări este simplă: dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendinta să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine şi pentru a putea scrie şi citi.
De asemenea, înălţimea scaunului trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor. Dacă micuţul atinge solul doar cu vârfurile picioarelor, circulaţia sangvină din membrele inferioare va fi împiedicată. Consecinţa: plămânii şi organele din cavitatea abdominală vor fi comprimate, iar respiraţia şi circulaţia vor fi îngreunate.
Înotul, sportul cel mai indicat
Medicii spun că lipsa activităţii fizice este una dintre cauzele care pot genera, încă din primii ani de şcoală, dureri de spate, dar şi deficienţe fizice: deformări de coloană (scolioză, cifoză) sau picior plat. “Când îşi face temele, la fiecare jumătate de oră copilul trebuie să ia câte o pauză scurtă, de 5 – 10 minute, pentru a se dezmorţi. În acest timp poate face câteva mişcări de gimnastică şi de întindere”, este sfatul ortopedului.
Din păcate, adeseori aceste deficienţe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate. “Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul. Acesta «lucrează» armonios toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză”, explică ortopedul. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul şi vâslitul.
“Plimbările în aer liber relaxează muşchii dorsali”, susţine dr. Burnei. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, ortopedul interzice fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei.